Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam jeszcze techniczne pytanko. Co to za parametr dynamika ? Czy może jest to szybkość reakcji na zmiany obciążenia (spadki temp. wody powrotnej)?

YARO

Opublikowano

Na stronie producenta w zakładce wersje testowe , masz wszystko fajnie opisane odnośnie nowych funkcji 

Opublikowano
9 godzin temu, michalwa napisał:

TomekBrz nie dziękuje za nie dodanie dodatkowego czasu nadmuchu w trybie czuwanie.

Hmm. To poproszę o dokładniejszy opis co by to miało być ?

Opublikowano

pytanko:

Funkcja" dynamika " nic nie zmienia jak ktos ma stabilny powrot ?

Opublikowano

YARO. Szybciej jak Pan Tomek wysyła stery to już się nie da wysłać szybciej.
Dynamika- parametr jest odpowiedzialny za szybsza reakcje na spadająca temp na kotle (przynajmniej ja tak to rozumie)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, TomekBrz napisał:

Hmm. To poproszę o dokładniejszy opis co by to miało być ?

TomekBrz, w skrócie chodzi o to, aby w czuwaniu można zdefiniować, co ile czasu mam być dodatkowy przedmuch bez podania paliwa, bo teraz jest tylko możliwość podania paliwa i przedmuchu w jednym czasie, a byłoby wskazane, aby w czuwaniu częściej dmuchnąć a rzadziej podać paliwo

Z moich obserwacji wynika, że w czuwaniu dobrze byłoby rozdzielić przerwę  podawania od przerwy nadmuchu. Tzn. aby można było osobno ustawić co ile czasu ma podać węgiel, a co ile czasu podać powietrze.

Teraz te dwie rzeczy dzieją się w jednym czasie. Jak jest ustawiona przerwa np.45min, to węgiel i powietrze podane są co 45min.

Ja wolałbym częściej dmuchnąć, a rzadziej podać węgiel.

Edytowane przez Jockey
Gość berthold61
Opublikowano

Czy ten wasz sterownik jest aby naprawdę dobry ? jak jest coś dobrego to nie trzeba gmerać w tym i to działa bez ingerenci tak jak mój ,  a tu 490 stron o tym samym ,trzeba podkręcić atmosferę co ? hehe

Opublikowano
11 godzin temu, MarekDabrowski napisał:

Ale coś tam wcześniej ktoś pisał że timel wypuści samodzielny sterownik mieszacza też jestem tym zainteresowany może pan Tomasz coś by więcej na ten temat napisal

Wysłane z mojego Moto G (5S) przy użyciu Tapatalka

Tak,zgadza się,podobno urządzenie jest obecnie testowane

• Lubię to 1
Opublikowano
31 minut temu, berthold61 napisał:

Czy ten wasz sterownik jest aby naprawdę dobry ? jak jest coś dobrego to nie trzeba gmerać w tym i to działa bez ingerenci tak jak mój ,  a tu 490 stron o tym samym ,trzeba podkręcić atmosferę co ? hehe

Jasne że jest dobry, nawet bym powiedział że na chwile obecną najlepszy na rynku i nie jest to kokieteria w kierunku producenta który tu często zagląda. 

Jaki masz ster? Techa , bruli, spp ....? Przerabiałem te sterowniki i do żadnego póki co nie wrócę. Napisz do producenta, raczej nie będzie robił problemów aby na testy pożyczyć ci skzp a wtedy sam się przekonasz. 

Opublikowano
12 minut temu, konopka napisał:

Tak,zgadza się,podobno urządzenie jest obecnie testowane

Od stycznie wejdzie do sprzedaży. Obsługuje 3 mieszacze, 3 x cz. pokojowy, wybór źródła ciepła itp.

Ale to osobne urządzenie, więc zrobimy osobny wątek o nim.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, SlawekOrfi napisał:

YARO. Szybciej jak Pan Tomek wysyła stery to już się nie da wysłać szybciej.
Dynamika- parametr jest odpowiedzialny za szybsza reakcje na spadająca temp na kotle (przynajmniej ja tak to rozumie)

Witam.

Kolega wcześniej podrzucił mi info że na stronie sklepu producenta w zakładce wersje testowe http://www.costerowniki.pl/pl/p/WERSJE-TESTOWE/19 są opisy modyfikacji i tam jest :łopatologicznie " wytłumaczone :)) . tak to jest szybkość reakcji palnika (sterownika) na zmiany super przydatny parametr do wygładzania charakterystyki kotła.

Pozdrawiam.YARO

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

TomekBrz a czy w opcji Start Palnika nie dałoby się jeszcze osobno zdefiniować mocy dmuchawy? tzn. aby było można ustawić inną moc niż jest w czasie przedmuchów czuwania? Bo przy starcie potrzebuję większej wartości niż w czasie zwykłych przedmuchów. Jeśli można, to bardzo proszę.

Opublikowano

Dopiszemy to do listy pomysłów wraz z przedmuchami bez podawania paliwa.

Będzie wymagało rozbudowy menu. Prawdopodobnie dodamy osobny ekran START PALNIKA.

Póki co testujmy aktualną wersję 2.17B.

Czy programator czasowy kotła działa już u wszystkich prawidłowo ?

Opublikowano

U mnie elegancko tak samo jak dynamika i jakby to drugie bylo powodem, że zmniejszylo mi się spalanie dobowo, a nie tylko plusowe temperatury to byłbym bardzo zadowolony. Puki co jest dobrze zobaczymy jak będzie przy ujemnych temperaturach.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, TomekBrz napisał:

Dopiszemy to do listy pomysłów wraz z przedmuchami bez podawania paliwa.

Będzie wymagało rozbudowy menu. Prawdopodobnie dodamy osobny ekran START PALNIKA.

Póki co testujmy aktualną wersję 2.17B.

Czy programator czasowy kotła działa już u wszystkich prawidłowo ?

No i gitara 13.gif

Programator czasowy kotła u mnie działa jak trzeba

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

Panie TOMKUBrz ja do listy życzeń dorzucam programowanie temp.czujnika mieszacza

Edytowane przez Pal123
Opublikowano

To ja też pomarudze z rana sprawa dotyczy zasypu jak dosypuje worek i chcę dodać to mogę przestawić najmniej o 5 kg jeśli można to prosił bym żeby można było dodawać po kilogramie

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Timster napisał:

Co można by tu poprawić? Może to spalanie tak o kilka kg. ae1a03853d71f9e89dff44ba7b1ff213.jpg

Edytowane przez Pal123
Opublikowano

A pytanie czy na stronie można tylko robić podgląd czy też zmieniać ustawienia pytanie może śmieszne ale nie jestem w temacie

Opublikowano

Oczywiście można zmieniać nastawy przez strone albo apke Timela.

Właśnie grzebnąłem troszke w powietrzu,bo mialem zanik prądu a jestem w robocie 100km od chaupy.

Opublikowano
12 godzin temu, matsuo11 napisał:

Oprócz grzejników chodzi pompa na podłogę i cwu włączone na stałe

Masz jeden czy dwa powroty przy kotle?

Opublikowano

1

Opublikowano

Bo zastanawiam się właśnie gdzie tracisz tą ciepłą wodę skoro na kotle masz 48, na powrocie 46, zawór otwarty na 70% a temp. za nim tylko 36.