Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, abcde napisał:

nawet gdybym je podal to i tak masz inny piec,palnik,instalacje ,dom...niema uniwersalnych,kazdy do swoich ustawien musi dojsc sam metoda prob i bledow:mi to zajeło kolo miesiaca zanim zrozumialem  o co chodzi .

Ok

Opublikowano
Godzinę temu, diabelski napisał:

Czemu na podłogówkach nie dałeś mieszacza z pompą -oszczędności? one zwolniłyby znacznie przepływ obiegu podłogowego, podłoga nie byłaby taka gorąca -a tak to szybko wychładza ci obieg.

I tak jak Jockey radzi: pompa na stałe wł. na cwu -podniesie to znacznie temp. na powrocie.

Podłogówki idą przez zawór 3d jaka temperatura na grzejniki taka na podłogę

Opublikowano

To lipa, żeby to miało ręce i nogi to podłogówka na jednym mieszaczu a grzejniki na drugim 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dziś w nocy nie miałem prądu przez chwilę, rano widzę że pokazuje mi temperaturę w domu 192 stopnie. Robiłem kilka restartów sterownika i nadal tak pokazuje. Mam panel pokojowy i w nim mierzona jest temperatura. Czy ktoś miał taki przypadek ? Chyba spróbuje wrócić do ustawień fabrycznych to może wróci prawidłowa temperatura.

Opublikowano

ustawienia fabryczne powinny pomoc. Mialem tak kiedys z pogodowym i po fabrycznych bylo ok. Zainwestuj w Ups. Ja mam i mam spokoj. A u mnie bardzo czesto nie ma jednej fazy akurat tej na ktorej jest sterownik. Zamontuje jeszcze przelacznik faz ale to po zimie.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Witam serdecznie szanowne grono.  Kupiłem sterownik skzp i nie mogę sobie go ogarnąć w automacie.  Piec klimosz ling duo 49kw możliwość nastawy od 20kw do 49kw.  Dom a raczej pensjonat pow około 500m2 drewniany.  Dmuchawa wbs 5a z tego co znalazłem moc 105W. Odpaliłem w automacie  i było czarno węgiel się przesypywal czy ktoś z szanownych forumowiczów mógł by mi pomóc to pozbierać do kupy jakie nastawy spróbować na początek

Opublikowano

Żeby ktokolwiek mógł ci pomóc,to trzeba widzieć zdjęcia wszystkich nastaw i palnika.

Opublikowano
54 minuty temu, Czarekurb napisał:

Dziś w nocy nie miałem prądu przez chwilę, rano widzę że pokazuje mi temperaturę w domu 192 stopnie. Robiłem kilka restartów sterownika i nadal tak pokazuje. Mam panel pokojowy i w nim mierzona jest temperatura. Czy ktoś miał taki przypadek ? Chyba spróbuje wrócić do ustawień fabrycznych to może wróci prawidłowa temperatura.

Spróbuj w sterowniku zrobić tak: użyj czujnika w panelu ustaw na 0, daj zapisz, a potem ustaw na 1 i zapisz. Czasem pomaga.

Opublikowano

Sajmon zacznij od wpisania kaloryczności opału. W automacie sterownik sam dozuje częstotliwość podawania opału. Druga sprawa to czy masz ustawiony podajnik w cykl automatyczny czy interwał? 

Opublikowano (edytowane)

Moim zdaniem potencjał podajnika trzeba dobrze zmierzyć, tam nie będzie 16 kg/h tylko dużo więcej (może i koło 50kg/h???) i przy  domyślnych ustawienia sterownika będzie przesypywać.

Edytowane przez krisgie
Opublikowano

Narysuje ktoś mi szkic jak powinna wyglądać u mnie instalacja?

Opublikowano

Mirekkss załóż temat w dziale Instalacje CO, pokaż swój schemat, tam Ci fachowcy wszystko podpowiedzą i wybierzesz sobie najlepsze rozwiązanie

Opublikowano (edytowane)

zabezpieczenie temperaturowe kotła (STB) dajesz go razem z czujnikiem kotla

Edytowane przez asder
Opublikowano

pisalem  razem z czujnikiem kotła   w specjalne miejsce do tego  albo zaraz na wylocie z kotla

Opublikowano
3 godziny temu, Jockey napisał:

Spróbuj w sterowniku zrobić tak: użyj czujnika w panelu ustaw na 0, daj zapisz, a potem ustaw na 1 i zapisz. Czasem pomaga.

Zadziałało, rano sam chciałem tak spróbować ale z samego sterownika nie mogłem, po pracy zrobiłem to z samego panelu pokojowego i temperatura wróciła do normy, obyło się bez przywrócenia ustawień fabrycznych i ustawiania kotła na nowo.

Opublikowano

Dla stabilizacji pompa CWU pracuje mi jako obieg kotłowy - zgodnie z waszymi poradami. Pytanko tylko na jakim biegu powinna działać? Im wyższy bieg tym temperatura powrotu wyższa. Jak to macie ustawione u siebie. Zbiornik CWU ok 1,5 m od pieca.

Opublikowano

Wystarczy na pierwszym.

Tak poza tym chciałbym się przywitać to mój pierwszy post na tym forum . Od roku używam ten sterownik i po przestudiowaniu tych wszystkich wątków załapałem o co biega z ustawieniami. Dla początkujących to nie jest trudne, ale jestem typem "grzebacza" i za krótki czas czekałem na stabilizację kotła, przez co dopiero w tym roku udało mi się w miarę ogarnąć. Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Witam ja próbuję od dwóch tygodni ustawić nie mogę.Piec ma zadane 54,spada 46 i podbija 68.Piec 20kw,moc ustawiona 16,podawanie 5s,wiatr 30% przy 100%

IMG_20181025_215755567.jpg

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
22 godziny temu, Mirekkss napisał:

Szybki szkic instalacji. Temperatura powrotu bojlera jest wyświetlana jako bojler bo czujnik jest założony na powrocie.

15404968985987571008387368291279.jpg

A jakbym zastosował takie rozwiązanie złączył powroty dołożył pompę na cwu i dodatkową rurkę (zaznaczona grzałką) ma to sens?

15405775439694932903152189000784.jpg

Opublikowano (edytowane)

Mirekkss daj ten szkic do działu instalacje, bo jeśli tak masz w realu, jak narysowałeś, to tam instalacja jest do gruntownej poprawki, bo nawet naczynie wzbiorcze masz za pompą i zaworem 3D... a to już raczej bezpieczne nie jest...

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

pal123...koszmarny ten wykres :)

Musisz potestowac:jednego dnia ogranicz sterownikowi modulacje do 50% drugiego dnia obetnij mu moc do 10 kw i porownaj sobie wykresy i proces spalania....metoda prob i bledow :)

Opublikowano (edytowane)

Dzięki koledze reded w miarę okiełznałem tą bestie.  Potencjał podajnika to 39kg/h teraz walczymy z wiatrem  bo ogromna dmuchawa i z doborem odpowiedniego kw bo retorta jest 50kw 

Edytowane przez sajmon55556