Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 15.07.2025 o 09:36, Szymek00 napisał(a):

No jest czujnik wewnątrz na zewnątrz 4drozny i termostaty 

ustaw  wszystko jak na zimę  w pomieszczeniach gdzie chcesz mieć  wyższą temperaturę  wyregulować  na termostatach a w pozostałych zamknij termostaty    wydaje mi się że to będzie  ok  

Opublikowano
14 godzin temu, duch napisał(a):

Taki problem. Pompa CWU -  ustawione 43 st  temp. kotła,  pompa się załączy i przy osiągnięciu temperatury wody 38 st się wyłączy, Temperatura wody CWU ustawiona na 60 st w czym może być problem. Wyjąlem czujnik z bojlera i wtedy jest dobrze 

Ochrona powrotu?Hystereza cwu? Czy sterownik calkowo oszukany-nižsza kotlowa,niž cwu- jak može osiagnuc 60 na cwu przy kotlowej 43 ?

Opublikowano
W dniu 16.07.2025 o 10:48, bercus napisał(a):

Ochrona powrotu?Hystereza cwu? Czy sterownik calkowo oszukany-nižsza kotlowa,niž cwu- jak može osiagnuc 60 na cwu przy kotlowej 43 ?

Sterownik celowo oszukany, dojdzie do 38 st i pompa się wyłączy, a nie powinna jak mam zadaną na CWU 60 st.

Opublikowano

Wszystkie ustawione parametry masz w sterowniku potwierdzone ? (zielone okienko),czy swieci gdzies 10 okienok na czerwono? Potym sterownik tež nie dobrze pracuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.07.2025 o 10:00, bercus napisał(a):

Wszystkie ustawione parametry masz w sterowniku potwierdzone ? (zielone okienko),czy swieci gdzies 10 okienok na czerwono? Potym sterownik tež nie dobrze pracuje.

CWU mam ustawione tylko na 4 godziny 19 23  pozostałe więc świecą na czerwono. Programator kotła mam obniżony o 10 st i podtrzymanie.

Opublikowano

Nie mysle ustawienie czasowe,mysle potwierdzienie przy zmianie jakichkolwiek parametrow-ta ikone prawo gore obok ikony wyjdz.Poki zostaje kilka zmian"zawieszonych"to ustawienie na nich dziala nie potwierdzone,ale sterownik pocznie dziwno szwankowac.Po poprzegladaniu sterownika i zatwierdzieniu opomnietych zmian wroca do normy.Tylko nie pamietam,co mi tam sie psulo....

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

mogę prosić  o mała pomoc  jak ustawić temperaturę  CWU  a właściwie  czym wysterować temperaturę

czy pomiędzy piecem a CWU dać zawór  3D ( sterowany za pomocą  czujnika)

czy sama pompa na zasadzie włączona - wyłączona da radę wysterować temperaturą CWU ( oczywiście za pomocą czujki )

czy np : ustawić na piecu temp 60c  i taką dać na CWU   a temp na grzejniki nadal starować  za pomocą 4d ( nie mam jeszcze wszędzie zaworów terostatycznych na grzejnikach 0

Opublikowano

Pompa na obiegu CWU + zawór zwrotny. Czujnik temperatury do kapilary w zbiorniku lub na ściance zbiornika. Sterownik włączy pompę do czasu aż czujnik wskaże temperaturę zadaną.

Wnioskuję, że mając 4d masz dwie pompy CO i kotłową. W układzie z 3 pompami warto, żeby przynajmniej kotłowa była elektroniczna. Podczas pracy pompy CWU zmieni się przepływ przez kocioł i 4d. Wtedy pompa elektroniczna na powrocie sama dopasuje obroty.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nastąpiło zwarcie w silniku podajnika, przepaliło bezpiecznik w sterowniku. Wymieniłem go i sterownik normslnie sie uruchomił, ale podajnik cały czas się kręci nawet po wyłączeniu przyciskiem sterownika. Możliwe,  że go uszkodzilo? Przekażnik jest sprawny bo go wylutowałem i sprawdziłem. Jeszcze coś mogę sprawdzić czy pozostaje odesłać do timera do naprawy ?

Opublikowano

Wymieniłem triak za 3zł i chodzi.

To moja pierwsza styczność z tym sterownikiem , pierwsze wrażenia pozytywne. Ale wytłumaczcie mi jedna rzecz mianowicie pale owsem, zmierzyłem potencjał podajnika i wyszło 8kg i tak wpisałem jednak podawanie było bardzo duże i jedynym sposobem było zwiększenie kaloryczności opalu do niemal 35Mj , a przy owsie powinno być 15. Obecnie wpisałem potencjał 14 i opal na 20Mj. Czyżby ten potencjał odnosił się do węgla? Bo nie widzę nigdzie możliwości wpisania kaloryczności. A standardowe ustawienie kopczyka to bodaj 24Mj...

Opublikowano

Do osiagniecia mocy zadanej bede pchac dužo tego owsa,bo jest oproci weglu lekki i slaby kalorycznie.Poki zmieniles dane,ktorych namierzyles to tylko obnižasz moc kotla.

Opublikowano

Moc kotła już na wstępie wpisałem 70% nominalnej, bo zdaje sobie sprawę,  że na owsie nigdy takiej nie osiągnie. Czyli zmierzenie i wpisanie potencjału danego opalu będzie dla sterownika prawidłowe mimo iż do sterownika nie da się wpisać wartości kalorycznej tak jak to było w starszych wersjach, więc skąd sterownik ma to wiedzieć?

Opublikowano (edytowane)

Tam,gdzie sterujesz przy opale "kopczyka" pokazuje kalorycznosci.W niektorych werzjach oprogramowania brakowalo,ale w najnowszej ponownie pokazuje,bo žadalem,mam 17mj opal i pokazywanie % bylo mi ku ....... to zrobili wyliczenie w mj tež.

Poki oszukasz sterownika w ilosci podawanego opalu-wydajnosc podajnika i kalorycznosc,to moc odwisla od opalu podanego i cala robota kotla nie jest prawidlowa.Poki nie jest w stanie spalic,liepiej wpisac nižsza moc calkowita w KW.Przynajmniej pokazuje o.k.zužycje.W tym sezonu jestem kuszony odpalic rzepakom.Cena spadla na 1/6-1/5 wegla.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

No nic jeszcze spróbuję się pobawić. Tylko wpisując potencjał 8kg, tą kaloryczności na kopczyku musiałbym ustawić dla owsa na 40Mj , aby w ogóle zdążyło się coś spalić. 

Opublikowano (edytowane)

Wszystko o prawidlowym nadmuchu.Potrzebne otestowac max.nadmuch,przy ktorym nie wydmuchuje ziarno niedopalone,ustawowac moc i pokaže jaka ilosc tego opalu jest w stanie dopalic na max.mocy.Potym ustawic nadmuch na min.mocy i reszta zrobi sterownik sam.

Edytowane przez bercus
  • Przydało się 1
Opublikowano

A tak z doświadczenia jaką moc można uzyskać w stosunku do węgla- 60%?

Miałem następujące ustawienia na kotle 35kw:

-Moc nominalna -25kw

-potencjał podajnika 13,5kg choć realnie 8,5kg

-powietrze 3-24 na 50max  przy większym maksymalnym nadmuchu robią się spieki.

-Opał 22,5Mj

Spalało się dobrze wręcz na szary proszek, 

Jak z tych ustawien przejść na bardziej realne? Póki co MOC ustawiłem na 35kw, ale ograniczyłem w modulacji do 60% min to 10%, powietrze 40 (modulacja ograniczy do 24?), podajnik na rzeczywiste podawanie czyli 8,5kg i Opał na 18Mj. 

Opublikowano

Witam Panowie i Panie jestem trochę laikiem jeśli chodzi o hydraulikę więc z góry proszę o wyrozumiałość jeśli coś źle nazwę czy określe. 

Jestem w trakcie zakładania sterownika Timel skpz 02 i ogólnie to większość rzeczy rozumiem lecz nie bardzo wiem i nie znalazłem nigdzie odpowiedzi jak dokładnie działa ochrona powrotu mam dość starą instalacje więc aby ochronić sobie powrót dołożyłem sobie bajpas z zasilania na powrót na który zainstalowałem elektrozawór zwykły zawór z siłownikiem elektrycznym . I teraz moje pytanie jak go wysterować tym sterownikiem aby gdy temperatura powrotu spadnie otworzył się hizawór i pompa kotłowa pociągnęła sobie ciepłą wodę z zasilania zawór podłączyłem pod wtyczkę zaworu mieszającego lecz nie posiadam czujnika mieszacza czy jest on mi niezbędny do tego aby ten elektrozawór zadziałał przy ochronie powrotu ? W ustawieniach włączyć mieszacz ? Teoretycznie nie mam mieszacza tylko elektrozawór . Czy po prostu nie potrzebuje czujnika mieszacza a w ustawieniach wyłączyć mieszacz a włączyć tylko samą ochronę powrotu a zawór zadziała? Mógł by mi ktoś to rozjaśnić ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

@gregoMoc nie ograniczuj w %,ale schodzaj Z ustawienim 35 KW.Potencjal,kalorycznosc jak namierzyles.

Opublikowano

@Tomblo Užyc wystep pompki kotlowej i stycznika ktory odwroci on/off ? Poki zawor sam zamyka po zaniku napiecia.Czy sama pompka zasilanie/powrot zamiast zaworu.Najliepiej ale užyc zaworu 4d,tež mam na starej instalacji i chwale siebie,bo steruje instalacji,chroni powrot i užyjesz wszystkie wygody sterowania co na tym sterowniku,ktore sa bardzo dopracowane.

Opublikowano
2 godziny temu, bercus napisał(a):

@Tomblo Užyc wystep pompki kotlowej i stycznika ktory odwroci on/off ? Poki zawor sam zamyka po zaniku napiecia.Czy sama pompka zasilanie/powrot zamiast zaworu.Najliepiej ale užyc zaworu 4d,tež mam na starej instalacji i chwale siebie,bo steruje instalacji,chroni powrot i užyjesz wszystkie wygody sterowania co na tym sterowniku,ktore sa bardzo dopracowane.

Ja jedyny pomysł jaki mam to kupić czujnik mieszacza zamontować go na powrocie ustawić temperaturę zdaną dla mieszacza jaka ma być na powrocie aktywować mieszacz i w taki sposób będzie sobie sterował a ochronę powrotu wyłączyć ... Chyba że ktoś ma inny pomysł ten elektrozawór działa identycznie jak siłownik mieszacza ma 3 przewody jeden odpowiada za otwieranie drugi za zamykanie i neutralny .