Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Schemat moze byc mam zadzieje ze zaw.zwrotne sa gdzie cza.Sterowanie zal/wyl pompe c.o to przestazale rozwiazanie maja skzp. uklad c.o cza by uzbroic w zaw 3D i sterowac nim z czujnika temp.np.z panelu wyniesionego jak masz , jak nie to czujnik temp do skzp. Przy takim rozw.mamy plynna reg .temp. co za tym idzie nie mamy efektu start/stop piec musi chodzic jak smochud cza szybciej jechac to wiecej paliwa i to samow piecu, co do przegrzania to masz cos zle ustawione w modulacja -czas przekroczenia 15min dac 1/3 max .

Ciężko będzie to ogarnąć. Kocioł się rozpędza, kumuluje energię, a po dojściu do temp. zadanej regulator zewnętrzny wyłącza pompę. Brak odbioru ciepła powoduje nagły wzrost temperatury na kotle. Masz duży palnik z dużą ilością opału, który nawet po przejściu w czuwanie generuje sporo ciepła. W takim układzie cały czas będzie szarpało kotłem. Przydałby się mieszacz 3d między sprzęgłem a grzejnikami CO i czujnik pokojowy. Wtedy sterownik utrzymywałby stałą temperaturę w mieszkaniu bez wyłączania pomp.

Na chwilę obecną można spróbować złagodzić występujący problem. Ustaw temp. kotła na 50°. Pompa kotłowa niech pracuje nawet gdy pompy CO i CWU stoją (WYŁ. GDY ZBĘDNA - 0),(MIN. TEMP. POWROTU - ustaw maksymalną). Wiem, że to generuje straty.

Innym rozwiązaniem byłoby zamontowanie bufora. Kocioł grzeje bufor (duży zład wody), a z bufora ciepło idzie na CO i CWU. W takim układzie kocioł może dłużej pracować w podtrzymaniu. Jest to dobre rozwiązanie gdy kocioł jest mocno przewymiarowany. Może pracować z wysoką sprawnością a potem się odstawić.

Musze zmienić sterownik w 12letnim piecu na retorcie w którym ostatnio pale owsem. Może ktoś ma doświadczenia z takim opałem i tym sterownikiem? Do owsa lepiej sprawdzi się praca ciągła czy jednak dwustan?. Póki co używam tego drugiego i nie jest źle. Pytanie czy modulacja szczególnie na niską moc - czyli niską temp. spalin nie będzie szkodliwe dla komina i samego pieca? Przy owsie z tego co czytam szczególnie istotne jest dobre wygrzewanie, bo skropliny są bardzo żrące i jak ma się do tego taki sterownik na PID? Komin mam ceramiczny ocieplony na zewnętrznej ścianie. Instalacja prosta do bólu na jednej pompie bez zaworów mieszających, powrót pieca dogrzewany jest przez CWU i nie spada poniżej 55-60st. Czy na tym sterowniku możliwa jest tez praca w tybie ręcznym tzn przepalanie drewnem na ruszcie?

Polecal bym pid,bo nie starosc z ustawienim czuwania.Praca w trybie recznym,dwustan,pid..wszystko.

• Przydało się 1

Kolega wyżej napisał. Sterownik ma możliwość pracy w każdym trybie. Z zamontowanym czujnikiem możesz kontrolować temp. spalin. Jeśli opał tego wymaga, to przy pracy w PID możesz tak ustawić parametry, aby nawet przy małej modulacji utrzymywać wysoką temp. spalin. Ja mam stary rozwiercony komin z ceramicznym kanałem w środku, bez ocieplenia. Kiedy przez dwa dni obficie padał deszcz, wewnątrz skropliła się para. W zimie to się nie zdarza, temp. spalin u wylotu komina wynosi ok 40°. Min. temp. kotła to u mnie 56°. Przy min. modulacji 15% temp. spalin w czopuchu to 55-60°, przy 100% 110-120°.

• Przydało się 1