Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dozy, ale ja 4 czy 5 lat temu montowałem czujnik pogodowy i teraz dopiero zaczął błędnie zawyżać temperaturę więc nie wiem co jest winne, dobrze, że znowu działa jak ma 🙂

Opublikowano

No to inaczej...

Gwarancja obejmuje 24m-ce czyli po czterech latach miało prawo sie zepsuć, zważywszy chociażby na "wredne" i niekorzystne warunki pogodowe. 😉

Opublikowano

Ważne, że działa. 

Co do gwarancji i sprzętu zastrzeżeń nie mam, wiadomo wszystko się może zepsuć, ważne, aby skutecznie naprawić 🙂

Opublikowano

Dla t 0° ustawiłem korektę -1,7. Przy +20 pokazywał 16, dla -16 pokazywał -10.

Obecnie dla tych samych temperatur wskazuje 19 i -14,5.

Błąd nadal jest, ale znacznie mniejszy.

Opublikowano
Godzinę temu, Hitower napisał(a):

Dla t 0° ustawiłem korektę -1,7. Przy +20 pokazywał 16, dla -16 pokazywał -10.

Zakladajac ze czujnik jest dobry tzn liniowo zmienia rezystancje i jest wlasciwa - to pozostaje sposob i miejsce montazu.

Opublikowano
13 godzin temu, Hitower napisał(a):

Przy +20 pokazywał 16, dla -16 pokazywał -10.

Obecnie dla tych samych temperatur wskazuje 19 i -14,5.

Gdzie Ty mieszkasz, że masz takie wahania temperatur? W sierpniu to nawet na syberii jest grubo powyżej zera. 😄

Ważny jest też wzorzec do którego porównujesz wskazania czujnika oraz lokalizacja tego wzorca.

Opublikowano

Mialem na orygo czujniku tež tak.Na zmienionym faluje tylko 1-2 ° na 20° od zera do gory i w dol,to juž nie ma znaczenia.Tež obudowa czujnika cos da.Referencyjny cieplomierz obok czujnika.

Opublikowano

Nowy kocioł mam od 3 lat. -16 to najniższa temperatura jaką zanotowałem od tamtego czasu. Styczeń 2021. Dla ciekawych podam najniższą jaką pamiętam. Był stan wojenny i -38 jeśli termometr dobrze pokazywał. Wtedy na ogrzanie domu schodziło 6-7 ton. W minionym sezonie poszło 3,2t.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Czujnik temperatury mimo wszystko nie powinien być przykręcony bezpośrednio do ściany a na kilku centymetrowym dystansie. Chodzi o to by był przewiew ze wszystkich stron by zminimalizować przekłamanie temperatury które powoduje nagrzana/zimna elewacja nawet jest to jest 15cm styropianu.
Dodatkowo ważne jest jaki przekrój i długość kabla zastosowano do czujnika. U mnie to jest skrętka komputerowa, gdzie wykorzystuje wszystkie 4 pary kabli.
Jedynie co to z racji na długość kabla (ok 20m) musiałem skorygować temperaturę o ok 2*.

Ps. Znaleźć dobry analogowy termometr zewnętrzny to też jest wyzwania. One wszystkie mają znaczne odchyły od normy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Skoro już rozdrabniamy się nad takimi pierdołami, to podpowiem, że sama dylatacja nie wystarczy, ponieważ ciepło promieniuje, więc należałoby zastosować izolację i najlepiej z folią aluminiową. Ale...

Nie popadajmy w paranoję. Czujnikiem nie jest plastikowa puszka (tudzież rozeta) nadtynkowa, ino półprzewodnik sterczący w wolnej przestrzeni wewnątrz owej puszki. Więc owa ściana musiałaby się naprawdę mocno rozgrzać aby znacząco zakłócić właściwy odczyt temperatury na dworze.

Ja zamontowałem bezpośrednio na ścianie wschodniej i nie mam z tym najmniejszego problemu. 🙂

Opublikowano
Godzinę temu, Przemyslaw85 napisał(a):

Jedynie co to z racji na długość kabla (ok 20m) musiałem skorygować temperaturę o ok 2*

Ta rezystancja jest „stala” i stala korekta tez bedzie ok. Sam kabel jest tez pomijalny i bardziej korekta dotyczy samego wykonania czujnika.

Ale jesli zmienia sie odczyt nieliniowo w zakresie od max do min to bedzie to wina czujnika lub jego montazu i slusznie zuwazyles ze wplyw otoczenia (sciany, okno itp) robi ten blad.

Poniewaz u siebie wykorzystuje swoje pomysly w sterowaniu to u mnie korekta jest „dynamiczna”. I tak dla odczytu zewnetrznego +20 jest dodatnia np. +1C a dla odczytu -20 jest ujemna -2C. Kalibracja z zewnetrznym termometrem (stacja pogody) na ogrodzeniu, ktory nie ma kontaktu z budynkiem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam serdecznie szanowne grono.
Sterownik SKZP-02 ST v2.50

Spotkał się może ktoś z takim przypadkiem, że po jakiejkolwiek zmianie parametrów przez telefon (internet), jeżeli wyświetlacz jest przyciemniony (np: do 30%), następuje jego rozjaśnienie do 100% i już tak pozostaje ???
Tak jak by go "coś" blokowało.
Muszę go (wyświetlacz) dotknąć dwa razy, żeby znów się ściemnił, po zadeklarowanym w ustawieniach czasie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam problem z podświeteniem - nie przygasa, poardziłem sobie ustawiająć jasność na 40%.

Drugi problem jaki pojawił się po wgraniu ostatniej aktualizacji to zniknięcie wskazań ilości pozostałego opału na ikonie  zasobnika.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

WITAM

Pytanie moje jest .

Czy jest ktos na forum kto ma mozliwosc w zmianie oprogramowania timel.

Chodzi mi o  dodanie kilka funkcji oraz zmiane istniejacych. 

Bo piszac mail do timela niema zadnych reakcji.

To jest dla dobra wspolnego.

Opublikowano

Problemem jest sterowanie zaworem 3 lub 4 drogowym

Gdy zawór działa to zaburza pracę regulatora pokojowego. I niestety nie jest możliwe regulowanie temp. Pokojowej 

Temperatura zaworu powinna być nie aktywna. 

Opublikowano

Wg mnie to masz coś skopane w konfiguracji a nie wina sterownika. Chyba że sterownik ma dość i głupieje.
Miałem ten sterownik + panel pokojowy + zaworem 4d a później 3d z siłownikiem. Nigdy żadnego problemu nie było.

Opublikowano

A sterowanie zaworem powinien mieć temp. Powrotu i temperatura pokojowa. Dla zaworu 3D w starej instalacji co

Po co mi panel pokojowy skoro jest czujnik i kalendarz. Ale to nie działa. 

Opublikowano

Problem jest taki, że nie rozumiesz zasady działania instalacji, tudzież sterownika.

Usiądź i na spokojnie przeczytaj instrukcję obsługi. Tam jest wszystko ładnie opisane.

U siebie sam podłączyłem 5 obiegów, w tym w dwóch zamontowałem 3D i wszystko działa poprawnie, z regulacją temperatury włącznie.

A może coś masz spartolone w instalacji, albo po prostu coś źle poustawiałeś.

Opublikowano (edytowane)

Jak podłącze panel stykowy pokojowy to jest ok. Ale poco płacić dodatkowa kasę skoro można ze sterownika. 

Edytowane przez stefannos
Opublikowano
Problemem jest sterowanie zaworem 3 lub 4 drogowym
Gdy zawór działa to zaburza pracę regulatora pokojowego. I niestety nie jest możliwe regulowanie temp. Pokojowej 
Temperatura zaworu powinna być nie aktywna. 
Na bank działa sterowanie z zaworem 3d i pokojowym bardzo dobrze
Opublikowano

Nie pamiętam teraz w którym to miejscu, ale ustawiało się na co ma mieć wpływ panel. Osobiście mi on służył jako podbitka temp za zaworem o 5* gdyby na mieszkaniu pomimo termostatów nie było uzyskanej temp.
Taka sytuacja była jedynie gdy żona dobrze wietrzyła.
W pozostałym czasie panel mi służył jak informator co tam się dzieje w kotłowni.i.jala jest temp zewnętrzna.

Opublikowano (edytowane)

@stefannosNaprawde potrzebne z porozumieniem przeczytac instrukcje,bo jest wiele sposobow i kombinacji sterowania obiegom co.Wystarcza opomniec cos ukryte,czy"w oczy bijace",ale nie wygladajace jako potrzebne ustawic,wlaczyc,lub wylaczyc i dziala w inny sposob.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Instrukcje przeczytałem. Więc co mam ustawić by zawór 3d działał z oryginalnym regulatorem pokojowym. Bo mi ręce opadają, tak jest nagmatwane, 😬