Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak może być 👍, ale napisałem co mi na myśl przed spaniem do głowy trafiło. Zamiast myślęć o czymś sexownym, ja myślę o hydraulice 🙂Takie to już u mnie piorytety.

Opublikowano (edytowane)

W dniu 15.12.2021 o 10:04, bercus napisał:

Zawor nie može dzialac na podstawe pracy kotla,tylko niezaležnie. 

Można założyć taką sytuację, że kocioł podnosi swoją temperaturę, wtedy nawet jak zawór będzie nieruchomo to temperatura zasilania się podniesie, wiec może sterownik powinien przewidywać, że temperatura zasilania będzie się podnosiła szybciej niż wynika tylko ze zmiany pozycji zaworu 4d. Ponieważ jest to sterownik z PID wiec mógłby się tego uczyć.

W dniu 15.12.2021 o 10:34, Jockey napisał:

To droga donikąd, bo ile skopanych instalacji, tyle by musiało być dopasowanych do nich algorytmów sterownika
Zasada jest taka: jest zawór 4D, to powinna być pompa za zaworem na zasilaniu i za zaworem na powrocie oraz ZZ w odpowiednich miejscach,
a wtedy wszystkie problemy związane z niestabilnym przepływem wody przez kocioł znikają

Kolejna zasada jest taka: skoro u wielu osób sterownik poprawnie i stabilnie prowadzi proces spalania i nie ma problemów w sterowaniu zaworem, a u mnie to kuleje, to znaczy, że muszę rozwiązania problemu szukać u siebie, bo to u mnie jest jakaś przyczyna, która ten problem generuje 😉

Chciałbym zwrócić uwagę, że nie jest to problem jednostkowy, wiele osób zgłasza problem płynną pracą kotła. Na wszystko jest odpowiedzią - pompa kotłowa. Jak nie masz, to ustaw sobie na stałe pompę CWU. Ale to rozwiązanie wiąże się z większym spalaniem i z za gorącą CWU, Wykresy będą ok. ale spalanie większe i a komfort mniejszy, więc jaki to ma sens.  Nie wszyscy mają możliwość zamontowania pompy kotłowej.

U mnie problem może wynikać również z tego, że mam piec 15kW z palnikiem żeliwnym stosowanym do kotłów do 25kW, więc dużym w stosunku do kotła. Sterownik podnosząc modulację powoduje zgromadzenie dużej ilości energii w retorcie i później jak modulacja zostaje zmniejszona, kocioł nie może odebrać ciepła i temp. przewyższa 5stC - kocioł się odstawia. Szczególnie ta sytuacja występowała, kiedy miałem ustawioną dość wysoką temperaturę na kotle, a odbiór był nie wielki zawór 4d mocno przymknięty.

Ostatnio pomyślałem, dlaczego by nie spowodować żeby pompa CO robiła również za pompę kotłową.  Ustawiłem niską temperaturę na kotle - równą zadanej temperaturze na zasilaniu (uwzględniając korekty pogodowe  i wzmocnienie na mieszaczu). Zawór przez cały czas jest mocno otwarty, więc pompa CO wymusza również obieg w kotle. Piec pracuje dość płynnie. W każdym razie się nie odstawia.

PS. Mam tylko problem z dogrzanie CWU do 55stC w temperaturach powyżej +3stC na zewnątrz i muszę na końcówkę dogrzania wody podnieś na chwilę temp. zadaną w kotle.

Woda w kotle powinna mieć przynajmniej przez jakiś czas 55st, żeby zabezpieczyć instalację przed bakterią Legionelli.

Edytowane przez KBR69
Opublikowano
5 minut temu, KBR69 napisał:

Ostatnio pomyślałem, dlaczego by nie spowodować żeby pompa CO robiła również za pompę kotłową.  Ustawiłem niską temperaturę na kotle - równą zadanej temperaturze na zasilaniu (uwzględniając korekty pogodowe  i wzmocnienie na mieszaczu). Zawór przez cały czas jest mocno otwarty, więc pompa CO wymusza również obieg w kotle. Piec pracuje dość płynnie. W każdym razie się nie odstawia.

No i sam wreszcie dochodzisz do pewnych wniosków...
jest stabilny przepływ przez kocioł -  to pojawia się stabilny odbiór ciepła i bardziej płynna praca kotła.

Opublikowano
5 godzin temu, KBR69 napisał:

Woda w kotle powinna mieć przynajmniej przez jakiś czas 55st, żeby zabezpieczyć instalację przed bakterią Legionelli.

Jak już ta legionella, to 70 nie 55 i nie kocioł a bojler 

Ja też w początkowym okresie użytkowania skzp byłem zawiedziony tym że nie mogę ustabilizować pracy kotła. Wylewałem w tym wątku swoje krytyczne słowa i uwagi co by tu naprawić. Dodałem do swojej instalacji pompę kotłową i po perypetiach. Ustawienie pracy kotła to igraszka. I na koniec. Jeśli hydraulik nie wstawił pompy kotłowej do podajnika, nie wstawił zaworu termo do CWU to nie jest fachowcem tylko partaczem umiejącym skręcać rurki.

Opublikowano

Legionella rozwija się tylko wtedy, kiedy ze zbiornika nie ma odbioru wody. Wyjeżdżasz na urlop, to warto po powrocie poczęstować zbiornik wysoką temperaturą. Wystarczy potrzymać 55-60 żeby w ciągu 30min zabić bakterię. Ale to dotyczy całego zbiornika. 70C zabija bakterie natychmiast.

W SKZP nigdy nie ustawiałem temperatury wyższej niż 55C, tylko że progenitura potrafi doprowadzić w pełni nagrzane do 55C 200L do temperatury 13C w środku zbiornika. Wymiana wody jest więc znacząca. I niestety następuje prawie codziennie.

Opublikowano

Kontynując mój temat..
Po włączeniu ochrony powrotu na 45 stopni i włączeniu wzmocnienia modulacji na 2. Spalanie dobowe spadło z około 20kg/dobe na 15.6 kg. Nie wiem czy to przypadek. Obserwuję dalej. Kocioł zdecydowanie mniej szarpie temperaturą i dwa razy w ciagu 12h na wykresie pojawiły się chwilę z modulacją nawet...

Opublikowano

1639681080038477257771009433400.thumb.jpg.e95afab53b7cae313fceee5449c2d55f.jpgMiałem podobnie 20 kg ja zrobiłem coś takiego że moc minimalna kotła mam 2 kw zawór 4d ustawiłem tak by było 22 w domu i stoi be

Teraz, Boleslaw napisał:

1639681080038477257771009433400.thumb.jpg.e95afab53b7cae313fceee5449c2d55f.jpgMiałem podobnie 20 kg ja zrobiłem coś takiego że moc minimalna kotła mam 2 kw zawór 4d ustawiłem tak by było 22 w domu i stoi be

U mnie jest aktualnie tak bez pompy na powrocie 

Teraz, Boleslaw napisał:

Opublikowano
7 godzin temu, KBR69 napisał:

Można założyć taką sytuację, że kocioł podnosi swoją temperaturę, wtedy nawet jak zawór będzie nieruchomo to temperatura zasilania się podniesie, wiec może sterownik powinien przewidywać, że temperatura zasilania będzie się podnosiła szybciej niż wynika tylko ze zmiany pozycji zaworu 4d. Ponieważ jest to sterownik z PID wiec mógłby się tego uczyć.

Ciagasz tego od drugiego konca.Praca zaworu jest sterowac temp ukladu,nie kotla.Kotlom steruje modulacja mocy.Popraw instalacju tak,jaka ma byc i po problemach.Žadny sterownik przeplyw wodny cez kociol niezrobi.

Opublikowano

Pomocyklimosz.Spalanie spadło bo i na dworze zrobiło się cieplej.Widoczne to jest bardzo tak po dwóch dniach .U mnie też spalanie poszło w dół znacząco a nic nie zmieniałem w ustawieniach od 12 ha razy 4 dni dodać.Jeśli ustawiasz kocioł to myślę że w dużej mierze to jednak zależy od temperatury zewnętrznej i do tego dodaj zbieg okoliczności

20211216_170340.jpg

20211216_170736.jpg

Opublikowano

Wyłącz ochronę powrotu w sterowniku. Tą ochronę powinna zapewnić sama instalacja CO. Nie idź tropem że niższa temp. na kotle to niższe spalanie.

Opublikowano

ooo kurde jakie linie ;). Będę do takich dążył po złożeniu kotłowej pompy.

Wyłącz ochronę powrotu w sterowniku. Tą ochronę powinna zapewnić sama instalacja CO. Nie idź tropem że niższa temp. na kotle to niższe spalanie.
ale ja nie ide tym tropem. To już z forum wyniosłem. Miałem kiedyś 50 stopni ustawione. teraz trzymam 65.
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Potwierdzam słowa kolegi @Oldek. U mnie między 50, a 60 stopni na kotle nie ma generalnie różnic w spalaniu. 

Edytowane przez MrWolf
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Trochę z tym walczyłem aż ustawilem minimalna moc kotła na 20% przy 10 kw  wyszło mi dwa kw ocieplilem wszystkie rury od bojlera do pieca teraz tylko opserwuje i podnoszę powietrze na każdej modulacji gdy kopci od wczoraj spalanie mi spadło o jakieś 8 kg pompy kotłowej brak jak na razie 16396838951156233395740260737894.thumb.jpg.1664c8cb02a6baa123c17ad5dd19db4f.jpg

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu