Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bercus napisał:

Od 06:00 do 09:00 widze czuda przy spalinach na niskej mocy i brak wzrastu o 7:00 cos bedzie speprzone w nadmuchu na malej mocy.

To nie cuda a zapewne tzw czyszczenie palnika co 2h :). Też ogrzewam Ecodesign i bym powiedział że jest buro a nie czarno. Wegiel wysokokaloryczny i tak w kotle będzie.

A poszedłem zrobić fotki, czyszczone w środę przed świętami.

IMG-20201229-WA0000.thumb.jpg.97162d4d2407a4267e3f0a69bc31b0be.jpgIMG-20201229-WA0001.thumb.jpg.224a46f98a17a83e4b7c8f7e1f8a8f79.jpg

Edytowane przez Oldek
Opublikowano

Fakt, u mnie też tak jest. A jak się spala?  bo ja mam jakieś niedopałki czasami

Opublikowano
12 godzin temu, Tomci0 napisał:

po garści informacji zaczerpniętych od Was

Zapytam tylko czy ustawienie mocy palnika 20kW w sterowniku przy palniku 32kW też ktoś doradził?

Opublikowano

Widać że po stronie przeciwnej do podajnika nie dopala, ale ustawieniami w sterowniku tego nie uleczysz. Tak myślę.

Opublikowano

Spróbuje uszczelnić retorte , zobaczymy czy pomoże . Nie mniej jednak na początku sezonu uszczelniałem :) może za słabo 

Opublikowano
Godzinę temu, carlo napisał:

Zapytam tylko czy ustawienie mocy palnika 20kW w sterowniku przy palniku 32kW też ktoś doradził?

zmniejszenie mocy kotła proponował @RedEd. i chyba to był strzał w 10. spalanie dobowe poszło w dół, a piec i tak dochodzi do zadanej temp.

Opublikowano

@pospisz wykres kilka godzin po zmianie mocy jest na poprzedniej stronie. 

Opublikowano

@pospisz wyjaśnij, proszę, o co chodzi z tymi 2kw??

Opublikowano

??

Opublikowano

Moc kotła ustawia się do zapotrzebowania budynku a nie bo palnik jest tej mocy. Ma być dopasowany strumień węgla do strumienia powietrza i odwrotnie a ten sterownik to pozwala na różne sposoby jednak jak nie można opanować palnika to zazwyczaj jest ustawiona za duża moc (lub nieprawidłowe przepływy) i nie można wyłapać co jest przyczyną.

Pozdrawiam RedEd

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 1
Opublikowano
15 minut temu, RedEd napisał:

Moc kotła ustawia się do zapotrzebowania budynku a nie bo palnik jest tej mocy.

Zgadzam się...
moc kotła nie tylko ustawia się ale przede wszystkim kupuje do zapotrzebowania budynku.

• Przydało się 1
Opublikowano

Każdy palnik ma przedział mocowy w którym praca palnika jest stabilna, więc taka korekta na sterowniku czasem może pomóc odnośnie niedopałków gdy kaloryczność jak i powietrze zawiodą.

w sensie regulacji

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dzięki wam i temu forum moja wiedza stała się ogromna. Znam zasady jak ustawić mieszankę paliwo powietrze itd itp. Tylko nie mogę ogarnąć swojej rynny. Kupię regulator ciągu kominowego i będę liczył na waszą pomoc. Już poddalem się. 2 miesiące walki z piecem i niejedna noc w kotłowni. W interwale jak podrzucam drzewo na ruszt jest super. W automacie ani jak mi to nie wychodzi. 

Opublikowano

Cześć, po 24H od zmiany ustawień przedstawia się to tak na załączonych foto 

co o tym sądzicie?

https://youtu.be/ia-0j2RfxSg

IMG_20201230_075639.jpg

IMG_20201230_075658.jpg

IMG_20201230_075806.jpg

IMG_20201230_075814.jpg

IMG_20201230_075832.jpg

IMG_20201230_080115.jpg

IMG_20201230_080124.jpg

IMG_20201230_080137.jpg

Opublikowano

Ja mam tylko takie oznaczenie na dmuchawie

IMG_20201205_135203.thumb.jpg.a3efa1fe52becf43f4affd9ec8667e5a.jpg

Opublikowano
6 minut temu, Tomci0 napisał:

Ja mam tylko takie oznaczenie na dmuchawie

IMG_20201205_135203.thumb.jpg.a3efa1fe52becf43f4affd9ec8667e5a.jpg

Ile wat nie wiesz? Bo na dmuchawie nie ma. 

Opublikowano

no właśnie nic więcej nie mam, ale chłopaki na forum pisali, że to raczej  70w jest :)

Opublikowano

Oznaczenie będzie na wirniku/silniku, tylko trzeba rozebrać np do czyszczenia.

Opublikowano

Pierwsze foto dość jasno się pali ,drugie całkiem fajne . Na filmie na poczatku widac że leci dymek później już ok . To jest duzy palnik i mozliwe ze jest za malo zaru na nim przez co z poczatku nie dmucha tak jak byśmy chcieli tylko leci bokiem . Zostawilbym te nastawy i tylko zmniejszyl kaloryczność by wypelnic lepiej palenisko .ogólnie możesz się trzymac tych barw płomienia ale nie podnosić górą powietrza by nie było rakiety . Im dluzej płomień będzie zoltawy i leniwy tym lepiej . Te nieszczęsne rurki psują tu wiele :)

Opublikowano
19 minut temu, RedEd napisał:

Oznaczenie będzie na wirniku/silniku, tylko trzeba rozebrać np do czyszczenia.

Albo w internetach :)

Parametry techniczne wentylatora

napięcie zasilania - 220 - 230V 50 Hz

moc pobierana - 70 W

wydajność - 240m 3 /h

sprężenie - 320 Pa

masa - 2,0 kg

Silnik napędzający wentylator zabezpieczony jest przed przegrzaniem na skutek nienormalnego użytkowania lub z innych przyczyn Podane parametry są parametrami maksymalnymi dla odmiany bez dodatkowych klapek