Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Sterownik Skzp-02 - Ustawienia, Porady

energotop
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

To tak samo jak ja.. tłok w zabudowie. Ostatni w kolejce, o ile jeszcze pan Tomasz o nas pamięta

Wysłane z mojego ONEPLUS A5000 przy użyciu Tapatalka

Pod korektą masz taką informację.

158963304785422347646.jpg

szneider.Z informacji tu na forum wiem że zmiany w sterowniku można zaobserwować już po 2 godzinach,ale i tak są mylne jeśli się żle pali (zapada się palenisko ,czy dymi itd) bo dopiero po dwóch dobach sterownik ustawia się w swych dobranych parametrach prawidłowo. Wtedy bym zmieniał ustawienia,aby dobrać prawidłowo parametry spalania.Chyba że żle jest wyliczony potencjał podajnika,określona moc kotła ,dobrane powietrze,kaloryczność .To można wtedy siedzieć pół sezonu przy kotle, a i tak sie będzie paliło nijak.Też tak miałem po wgraniu nowej wersji.Różnie na początku pracował kocioł,ale po dwóch dniach się unormowało wszystko i wtedy tylko drobne korekty zastosowałem.

Dzisiaj już jest trochę lepiej, nie ma już smoły w kotle, ale mam wrażenie, że kopczyk jeszcze trochę za nisko schodzi. Wcześniej miałem ustawione paliwo na 26 , teraz jest 24,6. Przy ustawieniu 26 był bardzo mocno zapadnięty. Mam nadzieje, ze  to sie jeszcze ustabilizuje bo spalanie też wzrosło. Zostaje jeszcze zabawa z powietrzem.

Żeby stwierdzić czy spalanie wzrosło to musi minąć min. doba od ostatnich ustawień i pogoda ( wiatr, wilgotność i temp.za oknem ) musi być podobna.

• Zgadzam się 1

Poszukuję softu na zapalarkę do panelu pokojowego. Czy może ktoś użyczyć.

Będę wdzięczny.

W dniu 17.05.2020 o 17:41, 8010 napisał:

Żeby stwierdzić czy spalanie wzrosło to musi minąć min. doba od ostatnich ustawień i pogoda ( wiatr, wilgotność i temp.za oknem ) musi być podobna.

To wy jeszcze grzejecie dom? Ja już od dłuższego czasu tylko CWU. Co do spalania, to pisałem już że na nowym sofcie mam problem z potencjałem podajnika bo pokazuje mi że spalił więcej niż w rzeczywistości. Musiałem podnieść kaloryczność do ponad 32MJ/kg (KGM29) aby skompensować zmianę w potencjale. W tym przypadku regulacja trwa w odstępach tygodniowych, a bardziej konkretnie po wypaleniu każdego worka. Dopiero wtedy mogę sprawdzić ile piec naprawdę spalił i zrobić korektę.

Podbiłem także trochę maksymalne powietrze, ale nie wiem czy to dobra ścieżka. Zakładam, że więcej powietrza to szybsze spalanie i może nie trzeba będzie podbijać kaloryczności. Generalnie dążę do tego by mieć prawidłowe wskazanie spalania bo to jedyna policzalna i pewna wartość. I oczywiście by w piecu było czysto, ale tutaj problemów nie mam.

Zauważyłem też, że zbyt dużo węgla na palniku powoduje jego spiekanie/stapianie się. W sezonie zimowym też był taki problem, ale wtedy spalałem węgla o niebo więcej.

Kto bogatemu zabroni nawet w lipcu palić :)

A tak na serio to u mnie za oknem jest mokro i zimno więc czemu mam siedzieć w swetrze jak mogę w krótkim rękawku.

• Zgadzam się 2

Witam,na pomorzu również mokro i zimno to i kociołek jeszcze moduluje.Pozdrawiam wszystkich ciepłolubnych.

Piec wygaszony (Wygaszanie->Stop->Zapisz).
Tryb pracy -> podajnik nieaktywny.
Zanik zasilania, po 5 min zasilanie powraca, sterownik się włącza i .... podajnik zaczyna chodzić bez przerwy.
Dobrze, że ktoś był w domu i wyciągnął wtyczkę bo bym musiał wyciągać z kotła całą zawartość zbiornika opału.

Dlatego mam UPS. W domu obecnie siedzę z przymusu a jak normalnie pracowałem to musiało wszystko być zabezpieczone w razie W

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

U Kamila już piateczka na kociolku stoja :) 

Screenshot_20200524-213101_Chrome.png

Screenshot_20200524-213800_Chrome.png

mkwapisz.Pochwal nam sie jak wytrzymujesz w tym chłodzie w domu.Chyba że rozpalieś he he.Bo z tego co pisałeś to byłeś żdziwiony że my jeszcze palimy.Kocioł wygaszam tydzień przed urlopem,a mam go w sierpniu akurat ,aby go wyczyścić i zakonserwować na przyszły sezon.Ustawiłem odpowiednią temperaturę na dom i ani mi sie śni wygaszać kocioł.Po za tym mam spalanie w modulacji między 5.5 kg dobowo,a 6 kg na dobę przy tych temperaturach, a w domu 23*.

Edytowane przez darko240973
  • Lubię to 1

U mnie zawitała zapalarka i najnowsza wersja SKZP02. Ciepło na żądanie!

20200526_211317.jpg

20200523_085301.jpg

Jest nowa opcja w Timelu. Wysyłasz sterownik i montują dodatkową płytkę i soft na zapalarkę

W dniu 25.05.2020 o 22:14, darko240973 napisał:

mkwapisz.Pochwal nam sie jak wytrzymujesz w tym chłodzie w domu.Chyba że rozpalieś he he.Bo z tego co pisałeś to byłeś żdziwiony że my jeszcze palimy.Kocioł wygaszam tydzień przed urlopem,a mam go w sierpniu akurat ,aby go wyczyścić i zakonserwować na przyszły sezon.Ustawiłem odpowiednią temperaturę na dom i ani mi sie śni wygaszać kocioł.Po za tym mam spalanie w modulacji między 5.5 kg dobowo,a 6 kg na dobę przy tych temperaturach, a w domu 23*.

Jaki chłód ;-)))? Dla mnie komfortowa temperatura to max 21C. Nie chodzę po domu boso, w krótkich spodenkach i w koszulce z krótkim rękawem. Kocioł cały czas chodzi, ale tylko grzeje CWU, a przez cały maj w domu rozpaliłem w kominku dosłownie 3 razy. Mimo dość niskich temperatur na dworze, wystarczy odrobina słońca i w domu jest ciepło. W tunelu foliowym nie grzeję, a warunki czasami są jak w saunie. @Jockey bawi się w baseny, a ja się zastanawiam jak dostarczyć ciepło do tunelu żeby zabezpieczyć się przed przymrozkami.

Piec chodzi cały rok, chociaż podejrzewam że niedługo będzie miał długi letni odpoczynek z uwagi na na planowaną instalację PV. Filmik Kamila na YT co do zabezpieczenia pieca na lato będzie jak znalazł. Szkoda że SKZP nie ma trybu letniego do czasowego uruchamiania pomp. Aktualnie co dwa tygodnie odpalam pompę obiegową CO.

• Zgadzam się 1

1. SKZP-02 mam włączanie pomp latem. Wystarczy nie wyłączać go z prądu. 

2. Chyba też założę tunel zamiast dachu :)

• Zgadzam się 1

Tež 2 dni ponownie grzejem.W domu zrobilo sa chlodno (MROZNO) 22°,žonka juž 2 swetry brala.

• Lubię to 2

@bercus U mnie też żona narzeka, ale na razie mi się udaje ją rozgrzać inaczej :) Przepalam w kominku jak zimniejsze dni, na kotle nie byłem w stanie zejść ze spalaniem poniżej 8kg, więc go wygasiłem... Najlepsze w tym wszystkim, że jak wyjeżdżamy wieczorem na rowery na przykład na 2-3h to otwiera wszystkie okna i "wietrzy" a później jej zimno.

Edytowane przez Dyzio997
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1