Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
u mnie w dniu dzisiejszym praca mieszacza wyglądała jak w pliku poniżej

mieszacz.thumb.png.08683c8fe091db4dbc5da12c39d585c3.png
Widzę że Oldóś korzysta z neta
Opublikowano (edytowane)

Przepowiedziałem już Oldziowi kiedyś, że świat się kończy... 44.gif

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Wyłączając czujnik pokojowy, siłownik powinien otwierać zawór, aż do tej temp. zadanej 42 stopni? Coś czuję, że się dzisiaj skończy przełączeniem na ręczne sterowanie.

Opublikowano

Na razie ustawiłem min. na 38, zadaną na 42, zewnętrzny regulator pokojowy i tryb pracy pr. czasowy. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale po włączyłeniu i wyłączeniu sterownika teraz jest 41,8 za mieszaczem.

Opublikowano

Którą wersję oprogramowania uważacie  za najbardziej stabilną ? 

Taka sytuacja z rana . Kocioł zadana 54 . Powrót około 50. Baniak nagrzany . Niby nic nie powinno go zmusic do podnoszenia modulacji . A tu goni jak by się szykował na argagamedon . Temp 55,8 rosnie modulacja 58 , po chwili rosnie do 60 . 

Soft mam ostatni testowy ,oj wiem testowy . Jednak takich siupek wcześniej nie zanotowalem . Co go kurna boli ,hmmm.

Opublikowano
9 godzin temu, szneider napisał:

Na razie ustawiłem min. na 38, zadaną na 42, zewnętrzny regulator pokojowy i tryb pracy pr. czasowy. Nie wiem czy to dobrze, czy źle, ale po włączyłeniu i wyłączeniu sterownika teraz jest 41,8 za mieszaczem.

Jak korzystasz z regulatora pokojowego to zwróć uwagę na tem. zadaną i faktyczną w domu. Jak faktyczna będzie większa od zadanej, a nie przekroczy histerezy to sterownik obniży tem. za mieszaczem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Przy pracy regulatora pokojowego žyje temperatura za mieszacom swoim žywotom.Zanim sie naucze,wchodzi po chwile na min i max bez wzgladu na zadana i wzmocnienie.Kiedy troche opanuje bezwladnosc,jest liepiej.

Na poczatku tež myslalem,že jest to czyste zlo,no nauczylo sie i trzymalo temp. w miare gut.Užywajem,kiedy jest ponad 10°.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Atak szalonego sterownika . To już drugi dziś .

IMG_20200206_174352.jpg

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

Ostatnia godzina na tym ekg wygląda mi na migotanie przedsionków. Zaserwował bym 100ml :)

A tak na serio to co mu odbiło? Nagłe piknięcie i spadek modulacji, na chwilkę 0 powrót. Może któryś czujnik zgłupiał?

Opublikowano

Sam nie wiem . Wylaczylem go na chwilę niech odsapnie . Jutro się biorę za wgrywanie innej wersji .

Opublikowano (edytowane)

u mnie się tak działo jak miałem małą różnice między temperaturą zadaną a maxymalną , np zadana 54, max 57, od kiedy zmieniłem maxymalną na 65 anomalie nie powróciły

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

To mam na 70 ustawione . Może to ochrona powrotu . Chociaż ona też była daleka od zadzialania bo 4 stopnie . Póki co wylaczylem ja I restart stera . Że mnie podkusilo drugi raz się z nią bawić . 

Opublikowano

FAFAŁ może sterownik złapał koronawirusa? :-) a tak na poważnie to u mnie dziś po nagrzaniu CWU gonił modulacją bez potrzeby przez 5 godzin aż się uspokoił.

Opublikowano (edytowane)

Ej bo jeszcze dziś mu zagram na kablu :) . Wszystko mam na jednej pompie , więc to odpada . Nie mam zmian zadanej I tego nie tykam . Dziwne to tylko czym spowodowane .

IMG_20200206_191556.jpg

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano
29 minut temu, FAFAŁ napisał:

...Dziwne to tylko czym spowodowane .

IMG_20200206_191556.jpg

Nikt nie dmuchnął w czujnik temperatury pokojowej? Mówię o przeciągu...

Opublikowano

Nie mam takowego . 

Opublikowano

Zuch :) . Taki staż I jeszcze dwa razy dziennie :) 

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, FAFAŁ napisał:

Atak szalonego sterownika . To już drugi dziś .

Jaka wersja softu?
PS
Na przyszłość dobrze by było o tym wspominać.

Opublikowano
2 godziny temu, FAFAŁ napisał:

Ej bo jeszcze dziś mu zagram na kablu :) . Wszystko mam na jednej pompie , więc to odpada . Nie mam zmian zadanej I tego nie tykam . Dziwne to tylko czym spowodowane .

Nie ma temperatury powrotu, ale obstawiam taką reakcję modulacji w odpowiedzi na spadek temperatury powrotu, jeśli wzmocnienie modulacji było różne od 0

Opublikowano (edytowane)

@carlo troszke wcześniej wspomnialem przy pierwszym ataku  jest tam ostatnia testowa .

@Jockey to było by zrozumiale tylko że zapas powrotu byl 4 stopnie . Nie dzialo sie to gdy byla instalacja  niedogrzana . Wlasnie przeciwnie . Gdy było juz wszystko ustabilizowane . Baniak zaladowany A delta około 5 stopni. 

Po wczorajszym wylaczeniu ochrony nie widac szalenstw na wykresie . 

Edytowane przez FAFAŁ