Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, Visitor1230 napisał:

Czyli masz ewidentnie cos spieprzone w instalacji. Albo glowice sa do doopy.

Bo ja wiem, jeśli pompa pcha ileś tam l/min to jak przykręce część grzejników to w ostatnim szumi, pompa nadal pcha tą samą ilość wody.

A głowice pewnie jakieś zwykłe. Na pewno w okolicy 5-7C same popuszczają na grzejniki.

Nie zmienia to faktu, że obniżenie temp wody w instalacji = zakręcanie grzejnika. Więc ja wole nie kręcić, niech to robi siłownik mieszacza.

Opublikowano

Obecnie grzeje cały czas tak samo. Wcześniej miałem -5C od 23 do 5. Pokrętła wszędzie na max odkręcone.

W sumie to moge nadal tak mieć tylko nie chce mi się podczepiać techa pod siłownik jak już zajmuje się nim skzp.

Opublikowano
A jak z zużyciem paliwa i sadzą ?
Masz może zdjęcie tego  deflektora?
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7796367856 dokładnie taki mam zamontowany. Jeśli chodzi o spalanie to ciężko powiedzieć czy to pogoda czy deflektor ale z 17.5 spadło na tą chwilę do 15.3kg greenpala.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Dodalbym deflektor z blachy,jakys ksztalt  n_n  pod ruszt ,žeby plomien sie nie schladzal o ruszt i chodzil w strony.

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

Mam szamotke w ształcie V włożoną, mialem kiedys taki deflektor z grubej blachy ok 1cm pod rurą ale wg mnie wiecej opału pobierał , miałem też tak szamotke jako deflektor... akurat to foto zapożyczone od kolegi CZP bo nie posiadam swojego ;)(chodzi o deflektor z szamotki )c4e3c52fcf4ea7b689907eb3291ac2dc.jpg1828b4d5abe3a038d0d2fbb7353b545f.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Załóż też deflektor. Ja też mam szamot a dodatkowo jeszcze blachę nad szamotem. I deflektor również

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
9 godzin temu, Visitor1230 napisał:

Czyli masz ewidentnie cos spieprzone w instalacji. Albo glowice sa do doopy.

albo grzejniki szeregowo , - to zacholere głowice nie zdadzą egzaminu

Opublikowano

Pany nie moge dograć powietrza. Powiedzcie czy przy pracy kotła z moca 5kw spaliny 105-115 są ok czy za wysoko. jak patrzę po filmikach to chyba za wysokie.

Opublikowano

Jaki masz zakres powietrza?

Opublikowano

WPA 06 zakres 6-27 i nie chce zejść temp spalin

Opublikowano

Aikon91 Ja mam jak 0,7 kw to spaliny 64 na piecu zadana 60 a jest 61,9 . Daj mu na początek mniej to górna wartość na 25 i obserwuj , a nie kopci Ci na tach małych obrotach ?

Opublikowano

Przy 70 na kotle okolo 5 kw u mnia spaliny +- 100° Chcialbym wiedziec,czy sa u was spaliny 70 na takej mocy naprawde realne.....

Opublikowano
W dniu 20.02.2019 o 07:33, Dayan napisał:

No i w czym problem? Na techu tak miałem 5 lat i mi pasuje. Innym nie musi.

Może było to 5 lat ogrzewania w niewiedzy ? Czy wzrosło spalanie grochu po zmianie stera bez funkcji o której myślimy. Podziwiam ludzi którzy schładzają temperaturę w domu jak w nim mieszkają, a grzeją jak są w robocie. Ale nie mam nic przeciwko funkcji o której kolega napisał.

Opublikowano

@bercus jest realne jeśli czujnik jest w tulei ochronnej. Ja czytając posty na forum narobiłem sobie zawirowywaczy i metalowych i z cegły szamotowej. Temperatura w czopuchu spadła mi delikatnie pisząc 30°C. Mam komin z cegły, a na nim postawiłem koguta. Ładnie pracował że dwa lata, okręcał się razem z wiatrem. Kilka tygodni temu zauważyłem że stoi i wszedłem na dach. Kogut cały zalany jakąś mazią, nie do ruszenia, rura na której stał zalana czarną lepiącą mazią, komin na zewnątrz w tej mazi także. Wywaliłem wszystkie zawirowacze i myślę że do końca sezonu osuszę komin.

Opublikowano

Oldek, poniżej wykres z funkcją obniżenia nocnego na kotle o 5 stopni w godzinach 22:30 - 05:00.

Przy mojej instalacji daje to realne mniejsze zużycie o ok. 1,5 - 2 kg/dobę w odniesieniu do pracy bez obniżenia.

Zwracam też uwagę na linię temperatury czujnika pokojowego, jak obniżenie temperatury kotła na kilka godzin wpływa na temperaturę ogólną w domu, prawie bez zmian. Czujnik umieszczony w najchłodniejszym miejscu w domu.

U mnie przynosi to wymiernie mniejsze zużycie węgla. U kogoś innego może być inaczej.

obniżenie nocne.jpg

Opublikowano
17 minut temu, Oldek napisał:

@bercus jest realne jeśli czujnik jest w tulei ochronnej. Ja czytając posty na forum narobiłem sobie zawirowywaczy i metalowych i z cegły szamotowej. Temperatura w czopuchu spadła mi delikatnie pisząc 30°C. Mam komin z cegły, a na nim postawiłem koguta. Ładnie pracował że dwa lata, okręcał się razem z wiatrem. Kilka tygodni temu zauważyłem że stoi i wszedłem na dach. Kogut cały zalany jakąś mazią, nie do ruszenia, rura na której stał zalana czarną lepiącą mazią, komin na zewnątrz w tej mazi także. Wywaliłem wszystkie zawirowacze i myślę że do końca sezonu osuszę komin.

Pewnie palisz albo dokładasz  drzewo ,  ta maź to jest od drzewa , jak się chcesz tego pozbyć to albo podgrzej komin palnikiem na propan-butan lub podnieś temperaturę w komin papiery lub słomę

Opublikowano

Tez bylbym szczęsliwy jakby Tomek wprowadzil taką funkcje do sterownika.

Opublikowano
6 minut temu, Jockey napisał:

Oldek, poniżej wykres z funkcją obniżenia nocnego na kotle o 5 stopni w godzinach 22:30 - 05:00.

Przy mojej instalacji daje to realne mniejsze zużycie o ok. 1,5 - 2 kg/dobę w odniesieniu do pracy bez obniżenia.

Zwracam też uwagę na linię temperatury czujnika pokojowego, jak obniżenie temperatury kotła na kilka godzin wpływa na temperaturę ogólną w domu, prawie bez zmian. Czujnik umieszczony w najchłodniejszym miejscu w domu.

U mnie przynosi to wymiernie mniejsze zużycie węgla. U kogoś innego może być inaczej.

obniżenie nocne.jpg

Ja także potwierdzam że obniżenie temperatury u mnie na noc na piecu o 10 stopni z 50 do 40  od 23:00 do 14:30 daje zmniejszenie spalania około 5kg a temperatura w domu o 14:30 jest około 22 stopni

• Lubię to 1
Opublikowano
9 minut temu, Jockey napisał:

Przy mojej instalacji daje to realne mniejsze zużycie o ok. 1,5 - 2 kg/dobę w odniesieniu do pracy bez obniżenia

To jest argument za tym aby w sterowniku dodać funkcję o której napisał @Dayan. Podobnie jak i Ty kibicowałem dodania do sterownika funkcji czasowego obniżenia temp. na kotle. W moim przypadku nie byłem zbytnio przekonany do tego obniżenia temp. dlatego sceptycznie podchodzę do czasowego obniżenia temp. za mieszaczem. 

Opublikowano

W  IE42  mam funkcję czasowego obniżenia temperatury - w kalendarzu można sobie nastawić godziny w jakich temp. ma być obniżona ale aktualnie nie korzystam z tej funkcji. Kiedyś w innym sterze też miałem taką funkcję i gdzieś przez dwa lata z niej korzystałem plus centralne sterowanie temperaturą w domu czyli z funkcją termostatu pokojowego. No jednak po paru latach dojrzałem do założenia na grzejniki termostatów  gazowych o takich  termostaty gazowe  i aktualnie mój pogląd jest taki, że tak w moim domu i dla mnie jest najlepiej czyli ekonomicznie i stabilnie. Praca pompy CO na stałe, zadana na kotle stała 51 st C (co do zasady praca ciągła kotła), zawór 3D wyłączony i nic nie miesza a termostaty robią swoje i spoko ( plus jeden grzejnik z przyduszonym stałym przepływem) a domownicy ustawiają sobie temperatury w domu jakie chcą :) 

( Wiadomo każdy uprawia w swoim domu  swoją politykę grzewczą i ustawia wszystkie jej elementy pod swoje potrzeby) :)