Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panie Tomku kiedy wersja testowa dla podajników tłokowych?

Przypomnę, że obiecanki otrzymujemy już grubo ponad rok i nic, a ślimakowcom niedługo alfabet się skończy na wersje testowe. Nie jest to chyba równe traktowanie klientów.

Pozdrawiam.

• Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, konopka napisał:

Oprócz skzp mam pogodówkę sieger,nie ma żadnych wskazań dotyczących procentowego położenia mieszacza.I co,mam przez to płakać?Ja zadaję mu dane co do temperatury i sterownik wie co ma robić.A czy jest 20 czy 38% otwarcia a na mieszaczu 50 czy ileś tam to sprawa wizualna,ma trzymać temperaturę zadaną i tyle w temacie.

W takiej sytuacji mógłbyś baaardzo płakać!

Edytowane przez Deafnezz
Opublikowano

Ustawienie min 1s i max 1s dalej nie bardzo. Zmieniłem na min 3s i max 3s i jest o wiele lepiej. Z obserwacji wygląda jakby szedł ok w zakresie 1-10% a potem już na sterowniku było więcej % niż na siłowniku.

Temperature za zaworem trzyma OK. Jak do tego dodać pozycjonowanie co jakiś czas to idzie z tym żyć.

Jedyne czego teraz mi brakuje to obniżenia nocnego temperatury za zaworem, coś co miałem w TECHu i sprawdzało się super.

Opublikowano
9 minut temu, Deafnezz napisał:

W takiej sytuacji mógłbyś baaardzo płakać!

A to niby dlaczego?Napisałem wyraźnie ,że ma trzymać temp. zadaną a wskazania to sprawa wizualna, drugorzędna.Chyba,ze temperatura wariuje to już inna bajka,coś trzeba robić.Mam siłowniki starego typu,może trochę archaiczne duże gabarytowo ale nigdy nie miałem problemów, na różnych sterownikach

Opublikowano
8 godzin temu, Dayan napisał:

Jedyne czego teraz mi brakuje to obniżenia nocnego temperatury za zaworem, coś co miałem w TECHu i sprawdzało się super.

Chyba tylko w jednym celu, aby kocioł w dzień dogrzał to, co oziębił nocą.

Opublikowano

Próbuję ustawić kocioł żeby sie nie odstawiał ale nie wychodzi. MOdulacja 5-30% i wraz sie odstawia, ktoś może to wyjaśnić?

Opublikowano

Ogrzewasz tylko 100 m2  --- to strasznie mało jak na kocioł na ekogroszek i dlatego się odstawia bo nie ma co grzać. Jakie masz zużycie dobowe ekogroszku ?  Kocioł masz 14 kw a wystarczyło by Ci zapewne 4 kw . Wypełnij sobie dane na  http://cieplowlasciwie.pl/ i podaj nam co Ci wyszło.

Opublikowano

Zużywa obecnie 7,5kg. W przyszłości jest poddasze do ogrzania. Obecnie mam piwnice dodatkowe 100m ale nie ogrzewam bo i tak jest tam ciepło. A to odstawianie się kotła może mieć cos wspólnego z zimnym powrotem?

Opublikowano (edytowane)

marudzicie ja mam afriso 4 lata i wszystko ok

Edytowane przez szeryf
Opublikowano (edytowane)

Moim skromnym zdaniem nie - ale zimny powrót świadczy o tym, że przepływ czynnika grzewczego jest słaby bo nie ma co grzać i dlatego powrót jest zimny.

Zimny powrót może jedynie przy zbiegu kilku czynników  spowodować powstanie punktu rosy i korozje niskotemperaturową ale to prawie jak wygrana w totolotka.

Możesz przeciwdziałać ziemnemu powrotowi np.

1. stosując zawór 3D,

2. włączyć dla pompy CWU funkcję ochrony powrotu np na 40 st C - wada taka, że CWU też się nagrzeje wyżej,

3. włączyć pompę CWU na stałe - wtedy powrót będzie wyższy a i CWU też wyższe ale można dopasować zadaną kotła np. na 53 st C i będzie ok.

4. możesz w łazienkach zlikwidować na drabinkach termostaty i odkręcić zawór grzejnika trochę więcej - będzie lepszy przepływ, cieplej w łazience i cieplejszy powrót.

Zużycie 7,5 kg na dobę to prawie jak grzanie samego CWU w lecie - to się ciesz a kocioł niech Ci cały czas będzie w odstawieniu (podtrzymaniu)

Edytowane przez czp01
Opublikowano

Nr 2 brzmi interesująco. Włączałem CWU na stałe, wtedy spalanie wzrasta 2-3kg ale kocioł sie nie odstawia. Myślę wiosna nad zamontowaniem pompy kotłowej, powinna wyeliminować ten problem. Chciałbym uniknąć korozji ale czy ona jest jak legenda ;-) 

Opublikowano
11 minut temu, szeryf napisał:

marudzicie ja mam afriso 4 lata i wszystko ok

a ja mam 10 dni i wszystko OK.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, aikon91 napisał:

Próbuję ustawić kocioł żeby sie nie odstawiał ale nie wychodzi. MOdulacja 5-30% i wraz sie odstawia, ktoś może to wyjaśnić?

Proponuję w sterownik wpisać mniejszą moc .

Zapomniałem do dać aby odblokować modulację np 80%.

Edytowane przez Klaudiusz3
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Mam ekoenergie 15-25kw i wpisałem ta maksymalna moc. Jak wpisuje 14kw to kopczyka brak

Opublikowano
Teraz, aikon91 napisał:

Mam ekoenergie 15-25kw i wpisałem ta maksymalna moc. Jak wpisuje 14kw to kopczyka brak

Zmniejszając moc musisz też zmniejszyć powietrze aby się kopczyk nie wypalał ,ja mam palnik 20 kw a jadę na 10 kw ,wykres jest na poziomie 60 % dlatego konieczna jest korekta powietrza na -.

Jak się mylę to na pewno lepsi mnie poprawią .

Opublikowano (edytowane)

korekta powietrza na minus, ale ważniejsza korekta paliwa na minus

Edytowane przez Oldek
mam na myśli kaloryczność paliwa
Opublikowano (edytowane)

Užywasz moc 2-3kw,dla czego wpisujesz do sterownika moc 25 kw,nawet kociol 14.Wszytko z zapadajacym kopczykom jest o dobraniu nadmuchu.Kiedy zwiekszyles moc i nadmuch nie,do piecyku idzie wiecej wegla,no grzeje wiecej i odstawia sa.Obnižaj moc maximalna na 10 kw,lub tak,co miales najwiekszie zapotrzebowanie mocy w mrooozaaach i obnižaj,posteruj nadmuch odpowiedno do naweglania i bedzies miac spokoj caly sezon,kociol bedzie grzac stalo.Ja mam koc 25 i w sterowniku ustawione15kw,dom wiecej nie potrzebuje. Dla tego dobrany nadmuch i jest OK.Modulacia ma wiekszy zasieg,lepiej kontroluje moc dla potrzeb domu,smiga tak dobrze.

Korekte užyj na powietrze,gdzie indziej są po prostu dla gniewu.

Edytowane przez bercus
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Panowie. Jak na dworzu jest ciepło / można chodzić nawet na krótkim rękawie / to nie dziwota że kocioł się odstawi. 

Mnie to nie przeszkadza. Ustawiłem kocioł raz i zaglądam do pieca tylko żeby wyrzucić popiół lub zasypać zasobnik. 

Ja nie robię z tego problemu i żyję :-))

ps. 

Najprostrze wyjscie z waszego problemu z odstawianiem to otworzyć zawory w grzejnikach na maxa i okna też. :))

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Nech každy robi co chce :-) Ja faworizujem praca ciagla do momentu wylaczenia.Zužicie w koncu sezonu jest tak i tak znikomne,kociol czysczejszy.Ale ryna ciežko schodzi na tak male obroty.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Mam pytanko, będę pożyczał koledze SKZP do kotła Defro Uni R 20kW.  Jeśli ktoś ma taki kocioł potrzebowałbym info jaki potencjał podajnika wpisać na początek. Tak mniej-więcej jako baza do późniejdzej kalibracji bo pomierzyć chyba nie za bardzo będzie możliwość (brak wagi itp)..

Opublikowano
14 godzin temu, Oldek napisał:

No i w czym problem? Na techu tak miałem 5 lat i mi pasuje. Innym nie musi.

Jeden woli spać jak ma 23C a drugi nie. Pokrętłami przy grzejnikach nie lubie kręcić to raz, po drugie jak przykręce w jednym to mam większy przepływ na drugim i tam ustawienie się rozjeżdża.

Opublikowano

Ja mam na Defro komfort eko ze zwykłą fajka i podajnik z autorewersem i jeśli mnie potencjał wyszedł 28.5 kg/h.

Poniżej wstawiam wykres jak po zmianie tarczy hamulcowej na zwykły wklęsły deflektor wyprostował się wykres. Niestety nie mogę pobrać wykresu z niedzieli kiedy to został zamieniony deflektor.(wyskakuje błąd)e846ad23d88a3ad035209a1536674c4d.jpg

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Gość Visitor1230
Opublikowano
14 godzin temu, Oldek napisał:

Oldek dobrze pisze. Obnizenia nocne to strata. Tylko stala praca kotla, stale oddawanie  ciepla przez instalacje, Stala temp. w domu to klucz do ekonomicznego  ogrzewania. Czy ktos z przeciwnikow zauwazyl, ze w nocy temperatura zadana na obieg przez np pogodowke jest wyzsza niz w dzien? Wtedy dzienne cieplo zakumulowane w ciagu dnia w bryle budynku jast szybciej tracone. Ogrzewanie musi te strate zrekompensowac. Jezeli obnizamy, to w dzien trzeba grzac i zrekompensowac strate nocna. Wtedy kociol spali wiecej.  Abstrahujemy od sytuacji gdzie ogrzewamy sobie jakies tam biuro czy cos innego i potrzebujemy miec cieplej przez dwie godziny po poludniu. Wtedy na szybkiego podgrzejemy tylko powietrze w pomieszczeniu. Ktore po obnizeniu blyskawicznie sie ochlodzi. W tykim przypadku bedzie taniej.

21 minut temu, Dayan napisał:

po drugie jak przykręce w jednym to mam większy przepływ na drugim i tam ustawienie się rozjeżdża.

Czyli masz ewidentnie cos spieprzone w instalacji. Albo glowice sa do doopy.

Opublikowano
4 godziny temu, lechumb napisał:

Ja mam na Defro komfort eko ze zwykłą fajka i podajnik z autorewersem i jeśli mnie potencjał wyszedł 28.5 kg/h.

Poniżej wstawiam wykres jak po zmianie tarczy hamulcowej na zwykły wklęsły deflektor wyprostował się wykres. Niestety nie mogę pobrać wykresu z niedzieli kiedy to został zamieniony deflektor.(wyskakuje błąd)e846ad23d88a3ad035209a1536674c4d.jpg

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

A jak z zużyciem paliwa i sadzą ?

Masz może zdjęcie tego  deflektora?