Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin

Tutaj piszemy tylko o współpracy SKZP 02 z analizatorem Brager BCA 02.

Główną dyskusję o SKZP 02 znajdziesz klikając tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy brager będzie działał na okrągłym palniku Ekoenergi groszek 19? 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam Panowie, piszę, bo kupilem analizator spalin do mojego kotla i chcialem ustawić sv200 24kw na analizator. Kocioł malina 19kw. Wczesniej mialem ustawione "na oko" zeby nie kopcił, ale w piecu mialem ciągle czarno. Paliwo Karlik luzem.

Do sedna:

Aktualnie mam problem z tlenem na niskich modulacjach ( aktualnie minimalna modulacja u mnie to 20%). Jak schodzi z dużych modulacji to mieści sie miedzy 14-16% tlenu, natomiast jak dłużej pochodzi to tlen zaczyna rosnąć nawet do 18%. Po czym jak chce wejsc na wyzsze modulacje to po pierwsze bardzo długo mu zajmuje a potem przebija. Tlen tez utrzymuje się wysoki. Po czym po 15 minutach pełnej modulacji tlen schodzi na 7-8....

Dodam, że dmuchawy już nie mogę zmniejszyć, bo skalę mam już od 22, a dmuchawa rusza od 25.

RCK w kominie zamontowany i ustawiony na 10mbar.

Komin modułowy FI 200.

Wszystko uszczelnione, lewego powietrza nie bierze.  Sprawdzałem poprzez podanie dużej ilości wegla na palenisko i obciecie powietrza. czopuch uszczelniony sylikonem do 1000stopni. Jak kocioł się odstawi, to tlen bardzo powoli rośnie.

Dmuchawa jakas RV nie WPA06.

Pomóżcie, bo osiwieje.

Z góry dziękuję za wszelkie rady

Jakub

Opublikowano

Tlen na 30% ustaw 13 albo 12. Zwyczajnie węgiel w palniku się wypala i jest go tam mało. Jak wchodzi na wyższą moc to musi gonić i długo uzupelnia palnik. I korekty nie za wysokie max 17 bo będzie huśtawka. No i podstawa to dobrze ustawić wentylator na min i max bez korekt.

Opublikowano

Alf, wczoraj zmieniłem dmuchawę. Miałem domar 40w na wpa06 z tym silnikiem 75w. Domek dziwnie się zachowywał ogólnie. Może już się kończy. Nie wiem, ale na wpa zupełnie inne zachowanie kotła. Powietrza jakby miało większą prędkość i większą siłę przebicia przez złoże. Pomimo to jak na minimalnej modulacji ustawię mniej niż 15 to zaczyna mi kopcić. I jak schodzi z wysokich modulacji koło 100tki na sam dół to też kopci, pomimo że za chwilę ma powietrza 18-19. 

Jakieś sugestie? 

Opublikowano (edytowane)

Ustaw analizator bez korekt tylko żeby mieć podgląd. Następnie ustaw palnik tak jak wcześniej robiłeś żeby optycznie było dobrze i obserwuję co analizator pokazuje. 

Edytowane przez alf
Opublikowano (edytowane)

Kopcenie na małych mocach przy kalorycznym weglu jest trudne do opanowania. Na okres wiosenny i jesienny przytykałem jeden rząd otworów w ruszcie i pomagało. Wkładałem stalowe nity w otwory żeby nie kleić i szybko coś zmienić. Jeśli jednak gdzieś idzie lewe powietrze to analizator nic nie pomoże. 

Edytowane przez alf
Opublikowano

Jak pisze Alf. Najpierwsze jest dobre ustawienie palnika,tylko odczyt braggerom,ustawienie wartosci tlenu.Potym dopiero za pomocy korekty bragger wspomaga utrzymac ustawiony stan.Odpowiednego nadmuchu za nas lambda nie ustawi.Ale co dzis nie dziala,jutro može byc....Pierwsze softy sterowaly nadmuchom zamiast opalom.Tlenu trzymalo,ale sterowanie mocy kotla i jego temperatury nie.Korekta opalu dziala pozwoli,bo wegiel nie benzyna.