Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Setlans Selvan 11 kW - zalety, wady, spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gdzie kocioł HG ma ruszt?🤔

Screenshot_2024-12-30-20-42-01-214_com_miui.gallery.thumb.jpg.318ce64d13505ccca8eda8ee156c4f9a.jpg

Opublikowano

@Tuptus A te dziury po bokach, to pies ? 😀. Ruszt boczny po prostu, miejsce podawania powietrza, drewno nie musi leżeć na metalowych badylach. No i teraz rodzi się pytanie, czy w kotłach HG podaje się powietrze przez zasyp ?

Opublikowano

Co masz na myśli przez zasyp?

Przez te boczne otwory jest podawane PP, ale trudno to nazwać przez zasyp. Bardziej przez żar z drewna.

Opublikowano

@szpenio Ale to już jest elementem spalania. I to co tam i jak tam się dzieje, świadczy o jakości kotła.

Opublikowano
16 godzin temu, AO49 napisał(a):

Kol @Panstan czy rzeczywiście masz piec Kuzniecow i on jest  cegłą obłożony. Ciekawa konstrukcja i on ma 5 klasę. Znalazłem schemat i trochę palnik się różni od MP-a. Jeszcze raz dzięki za info, pomału przekonuje się do powrotu do palnika ceramicznego. Myślę ze wyrzeźbię go z cegły szamotowej.

Pozdrawiam

Piec Kuzniecowa to piec zduński akumulacyjny,grzejący swoją masą. Tak, mam taki piec, ogrzewam nim parter 70 m2 drewnem kawałkowym. Są jeszcze wariacje tego pieca z wymiennikiem wodnym,ale to już jakby kocioł górnego spalania,tyle,że wymiennik poza komorą paleniska.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Tuptus napisał(a):

Co masz na myśli przez zasyp?

Przez te boczne otwory jest podawane PP, ale trudno to nazwać przez zasyp. Bardziej przez żar z drewna.

No bo niektórzy proponują w MPM -ach podawanie pp przez zasyp albo środkowymi drzwiczkami, to ja się pytam, czy w tych dopracowanych kotłach HG też się podaje pp od góry na drewno i widzę że nie, bo to niedorzeczne, żar ma być na samym dole, a nie cała komora w ogniu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

W HTV/RHV jest tak jak na zdjęciu.

Jak jest w innych konstrukcjach to nie wiem.

Opublikowano
1 godzinę temu, szpenio napisał(a):

żar ma być na samym dole, a nie cała komora w ogniu.

Nie ma to kompletnie znaczenia. Ważne, aby wymiennik był w stanie odebrać ciepło wytworzone w kotle. Przecież nawet jak się cały zład zgazuje, to gazy wyjdą tylko przez dyszę. I jeżeli są one tam dopalane, wymiennik ciepło odbiera, to cały proces spalania przebiega prawidłowo. Jedynie problemem może być dokładanie opału, zanim się cały załadunek odgazuje. A skoro i tak nie można otwierać komory załadunkowej zanim ten proces się nie skończy, to nie ma to znaczenia.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @kreciq21twoje stwierdzenie do mnie przemawia, bo wytworzona temperatura i tak musi być wykorzystana, a palnik ma dopalić gazy uchodzące przez palnik i dalej w wymienniku oddać ciepło. Teraz wszystko się poplątało to, że jest smoła w komorze załadowczej mówiono tu ze to jest efekt zgazowania drewna a jak są tam płomienie to nie powinno być smoły, bo by się wypaliła. w moim pierwszym kopciuchu paląc drewnem, nigdy nie miałem smoły, bo w komorze załadowczej były płomienie. 

Pozdrawiam

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ponadto "plusem dodatnim" jest to, że się opał nie zawiesi.

• Lubię to 1
Opublikowano
54 minuty temu, AO49 napisał(a):

w moim pierwszym kopciuchu paląc drewnem, nigdy nie miałem smoły, bo w komorze załadowczej były płomienie. 

Nie następowało zgazowanie drewna tylko spalanie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Tuptus skoro jest spalanie, bo są płomienie to dlaczego jest smoła w komorze załadowczej. Kiedyś mnie uczono, że do palenia potrzebny jest tlen (było takie doświadczenie ze świeczką i probówką), to do komory załadowczej  jak tlen się przedostaje do samej góry, żeby drewno mogło się palić.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)

Eee tam, wkręcacie mnie w teoretyczne rozważania 😀, a ja z praktyki wiem, że mój kocioł ma jedno optymalne tempo zgazowywania, wtedy wymiennik nadąża odbierać ciepło, pali się stabilnie, a gdy tylko zaczynam kombinować z powietrzem, trochę środkowymi, trochę dziurką w górnych drzwiczkach, to muszę często zaglądać do kotłowni.  

Teoretyczne rozważania możemy snuć w nieskończoność, ale w praktyce sposób palenia z suchą komorą  i z komorą lakierowaną smołą musi mieć jakieś konsekwencje przy takiej samej konstrukcji palnika, zaznaczam, że chodzi mi o pseudokotły do zgazowywania, bez tych blaszanych ekranów w HG.

I teraz albo opału idzie więcej, albo palnik nie dopala i wymiennik bardziej zarasta, na pewno jakieś namacalne plusy i minusy są. Ale kto to sprawdzi, każdy chwali swój sposób. Niektórzy piszą, że w ogóle w takich pseudozgazowywaczach nie mają smoły albo że kiedyś się drewnem paliło i smoły nie było  tylko trzeba by porównać czystość spalin i ilość zużytego drewna.

Ja mam porównanie, bo w sumie nie dawno pozbyłem się kopciucha, to był ds i drewna szło mi prawie dwa razy więcej, częściowo też z tego powodu, że ładowałem niedosuszone.

@AO49 Kurcze, ale co my się tu wychylamy, jak kaleczymy rzemiosło paląc bez bufora 😀 😜 

Edytowane przez szpenio
  • Zgadzam się 1
  • Haha 1
Opublikowano

Wszystko powoli się opanuje. Nawet w MPM-ie można zrobić namiastkę dobrego zgazowania. Już od początku podaję powietrze przez zasyp, bo inaczej się nie da. Jak otwieram pokrywę to jest jedno kłębowisko dymu bez widocznego płomienia. Płomień pojawia się dopiero przy końcówce wsadu i ciepło żaru osusza komorę z mokrej smoły. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Po otwarciu klapy jest tak jak pisze kol @carinusz tym ze ja nie mam dolotu powietrz od góry. Bez dymne podkładanie tylko, gdy jest sam żar i to w nie dużych ilościach, żeby zdążyć przed ponownym mocnym rozpaleniem, oczywiście na krótkim obiegu i zamkniętej klapce popielnika.

Pozdrawiam

Opublikowano

Kurde,poki zasyp zgazowuje,to plomien jest w sekondzie po otwarciu drzwiczek.Poki nie nastaje wybuch.Poki niedzieje sie ogien,ni wybuch,to potym tylko spalacie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
4 godziny temu, szpenio napisał(a):

No bo niektórzy proponują w MPM -ach podawanie pp przez zasyp albo środkowymi drzwiczkami, to ja się pytam, czy w tych dopracowanych kotłach HG też się podaje pp od góry na drewno i widzę że nie, bo to niedorzeczne, żar ma być na samym dole, a nie cała komora w ogniu.

W przypadku spalania tylko drewna najlepiej działa pp nad ruszt. Pp nad ruszt ma każdy rasowy kocioł hg, czyli pp płynie otworkami umiejscowionymi po bokach komory zasypowej na wysokości około 10cm od podłogi. Namiastką podawania pp nad ruszt jest podawanie go w np mpm przez drzwiczki od rozpalania. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

I jescze dodam eliminacja rusztu zbytnego powinna.Bo po co on tam jest...do "zgazowania" pet butli,czy opon??

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, bercus napisał(a):

Kurde,poki zasyp zgazowuje,to plomien jest w sekondzie po otwarciu drzwiczek.Poki nie nastaje wybuch.Poki niedzieje sie ogien,ni wybuch,to potym tylko spalacie.

To nie puszka z karbitem, tylko dynamiczny przepływ gazów, inaczej w każdym kotle HG z ręczną regulacja powietrza  miałbyś detonacje. 

Jak zatkasz komin, to wtedy się zgodzę że coś może walnąć.

Edytowane przez carinus
  • Haha 1
Opublikowano

Wybuchom mysle wzplaniecie gazow palnych,nie destrukcja kotlowni.

• Haha 1