Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dopiero 2h jak rozpaliłem, na te chwilę temp. powrotu <> od zadanej o 12°C. Czyli na rozgrzewce podniosła się 10°C w stosunku do samego 4D. Myślę że jutro już się ustabilizuje i będzie lepiej :)

Opublikowano

Z tego co wymieniłeś, brakuje zaworu za pompą. Będziesz dławić zaworem kulowym przed nią?

Opublikowano
1 godzinę temu, Oldek napisał:

Ja już po wizycie hydraulika, 300 zł + Wilo. Wyszło jak na foto.

IMAG0585.jpg

Mam tą samą pompkę i sprawdza się super,

ustawiona na 0,7

Opublikowano
12 minut temu, gmaj22 napisał:

Z tego co wymieniłeś, brakuje zaworu za pompą. Będziesz dławić zaworem kulowym przed nią?

Zawór dławiący nie jest potrzebny - pompa ma regulację płynną - więc się przepływ pompą wyreguluje.

Opublikowano

Czy ta pompa Wilo Jons Pico może pracować od zaworu 4d na powrót z góry na dół? Czy to wymaga przedstawienia korpusu pompy? 

Opublikowano (edytowane)

Wyświetlacz i wytyczkę można ustawić jak sytuacja wymaga. Można obracać do dowolnej pozycji.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Tak czy inaczej można.

Opublikowano
Godzinę temu, sambor napisał:

Zawór dławiący nie jest potrzebny - pompa ma regulację płynną - więc się przepływ pompą wyreguluje.

Zgadzam się . Yonos Pico ma faktycznie płynną regulację.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, dormario napisał:

Tak czy inaczej można.

Trzeba, a nie można, wg niektórych serwisów wymaga tego prawidłowe odpowietrzanie pompy, choć sam producent obracania nie nakazuje.

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)
54 minuty temu, Adamos33 napisał:

Czy ta pompa Wilo Jons Pico może pracować od zaworu 4d na powrót z góry na dół? Czy to wymaga przedstawienia korpusu pompy? 

Na zdjęciu powyżej tak właśnie została zamontowana. I najpewniej już została obrócona.. Widać nawet jedną śrubę mocującą (imbus) z czterech. Wcześniejsze wersje tych pomp bez problemu można obracać. Naturalnie cały korpus silnika, a nie sam wyświetlacz czy gniazdo wtyczki

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Przyczepić się można do tego, że filtr jest źle skierowany. Teraz gdy będzie się go czyścić skutecznie zaleje się elektronikę pompy. Obróciłbym sitko w bok by nie było pod rączką zaworu także.

Opublikowano (edytowane)

"Rączke" zaworu zamykamy przed czyszczeniem, więc przeszkadzać nie będzie.:) Ale zgadzam się , co do pompy. - jest miejsce, więc filtr najlepiej obrócić korkiem  do tyłu.

Edytowane przez gmaj22
Opublikowano
2 godziny temu, Digitrax napisał:

Przyczepić się można do tego, że filtr jest źle skierowany. 

Dziękuję, ważna uwaga, jeśli przyjdzie ten moment będę pamiętał, sam niczego nie będę przekręcał żeby nic nie popsuć.

Już kilka godzin z pracą pompy kotłowej na powrocie z 4D. Delta robi się mniejsza, ale chyba ciągle duża. I zaobserwowałem coś co nie daje mi spokoju. Pompa w pozycji c1 przy 6 watach wydaje z siebie jakieś pykania, głośny zegarek. Po przejściu na c2 pykania znikają ale pompa życzy sobie już 20watt. Na foto temperatury, 1 to pompa kotłowa na powrocie, 2 to drugi powrót w który jest wpięte CW (nie aktywne od rozpalenia). Powroty oddalone od siebie ze 30 cm, w tym samym poziomie.

IMAG0592.jpg.png

Opublikowano

Bez pompy kotłowej różnicę między zasilaniem a powrotem miałem ponad 20°C (zawór 4D 5/4").

Opublikowano (edytowane)

I jak zadowolony z efektu?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Pewnie że tak, trochę mnie to kosztowało,  ale kocioł szaleju się nie opija. Dzięki za wskazówki kolego. Szkoda że daleko W-wy Cię losy rzuciły.

Opublikowano
8 godzin temu, Oldek napisał:

Bez pompy kotłowej różnicę między zasilaniem a powrotem miałem ponad 20°C (zawór 4D 5/4").

A jak podniesiesz temp na grzejniki to powrót spada czy się utrzymuje?