NieJestemPRO Opublikowano 1 godzinę temu #1 Opublikowano 1 godzinę temu Witam. Jest dylemat w postaci montażu nowego pieca na ekogroszek (Feniks komfort eko 12kW). Sterownik oxi bord 740 który posiada pompę C.O, C.W.U i pompę zaworu. Na domu są grzejniki i przy każdym są głowice termostatyczne + podłogówka na łazienkę która ma 3m2. Dom ma 68m2, piętrowy, stary kwadraciak ocieplony styropianem 10cm, okna dwuszybowe plastikowe. W domu na korytarzu jest zawsze jeden grzejnik który jest otwarty cały czas ponieważ ciągle otwiera się i zamyka tam drzwi wejściowe co w zimę najzwyczajniej na świecie wychładza to pomieszczenie. Nie wiadomo też jak zachowa się dom gdy będzie ogrzewany cały czas a nie jak teraz, w dzień przez ileś godzin nie palone bo wszyscy w pracy, napalone dopiero wieczorem i utrzymywane aż do rana. Jeden instalator chce zamontować zawór 4D z siłownikiem za którym na wyjściu ma być pompa ustawiona w sterowniku jako pompa C.O, na powrocie bez żadnej pompy (na obiegu krótkim gdyby zawór 4D miałby się zamknąć), według mnie jeśli sterownik nie posiada ochrony powrotu, czujnika temperatury powrotu ani opcji pompy przewałowej to chyba mija się to z celem. Drugi instalator za to twierdzi, że w moim przypadku nie potrzeba żadnego zaworu 4D lub 3D, bo bojler (80L) jest przy samym piecu (łącznie tam wychodziłoby około 3m rur łącznie z osprzętem) i to on pracowałby jako ochrona powrotu. Który z nich ma rację? Do kotła nie ma żadnego schematu. Jedyny schemat jest od sterownika który pokazuje, że C.O i C.W.U ma być wpięte w obieg bezpośrednio do kotła a podłogówka to tam zawór 3D z siłownikiem i na jego wyjściu pompa zaworu. Dla obu przypadków wyjście z pieca 5/4, powrót również 5/4, wyjścia na zaworze 1cal, zasilania na grzejniki, cwu i ich powroty 1cal. Jestem zmieszany a chciałbym aby to było wykonane tak jak być powinno, a nie na przykład potem się zastanawiać dlaczego siłownik szaleje, dlaczego powrót ma za niską temperaturę, albo dlaczego dom nagrzewa się kilka godzin. Ogólnie gdy pierwszemu powiedziałem co mówił drugi no to zmieszał się, była chwila ciszy i było, że nie powinno być problemów z zaworem 4D bo i tak przecież pójdzie tam 45-50 stopni na grzejniki i tym samym na podłogówkę, ale na tym obiegu ma być zamontowany jak dobrze pamiętam jakiś zawór czy coś który wyreguluję temperaturę na podłogówce, kocioł będzie pracował z temperaturą przynajmniej 60 stopni itp. Chciałbym przeprosić za mój nieprofesjonalny opis, po prostu nie jest to moja dziedzina i nie znam się na tym, a gdy słyszy się dwie różne opinie od dwóch instalatorów to już coś nie gra, dlatego przychodzę do Państwa na forum zasięgnąć jakichkolwiek rad, być może dzięki nim uda się w końcu wybrać instalatora który ogarnie to tak jak się należy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi