Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy RCK musi być koniecznie w pomieszczeniu co kocioł, mam wyczystke w innym pomieszczeniu. Jeżeli nie to dlaczego?

Czopuch mam krótki, są otwory rewizyjne pod kątami, czy mogę na nich zamontować RCK pod kątem innym niż 90⁰ do podłogi?

Opublikowano

Montujemy w tym samym pomieszczeniu zgodnie z instrukcją producenta RCK 

Opublikowano

Ja mam blisko podlogi komina w wyczystke i nie ma problemu.Tylko trzeba czas od czasu zerknac na poziom osadu na podloge komina,by nie byl zawalony.Caly sezon ale wytrzyma z brakiem czysczenia,kiedy wyczysczony poprzed sezonom.

Opublikowano
W dniu 23.12.2020 o 17:58, sambor napisał:

Z-kam musi mieć przekrój 200cm2 lub więcej, fi 160 to minimum

Ja u siebie mam Z-kę z rury kanalizacyjnej fi200 i powiem że chyba to jeszcze jest za mało do poprawnej pracy RCK. Moja kotłownia pracuje z Atmos DC18S. RCK pracuje oczywiście, ale jest różnica jak się otworzy drzwi na zewnątrz to jednak bardziej się wychyla.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A skad by sa pozbieralo to powietrze wchodzajace w regulator,kiedy nie z zetke?

Opublikowano (edytowane)

Nie z kotła zaciąga przez PW ? A tak serio jeśli Zetka jest co najmniej takiej samej średnicy co komin to nie może być problemów z powietrzem jedyny minus że wychładza niepotrzebnie kotłownię. Jeśli robiłbym od nowa komin to pod RCK warto dać bezpośrednio rurę z dworu, pytanie tylko czy za bardzo nie wychładzałoby to komina a jednocześnie robiłoby nagar czy inny szajs.

Edytowane przez szakallo
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś miał okazję rozbierać RCK z Darco?  Mam problem z moim bo zacięło się pokrętło do ustawiania ciągu. Czy da się to jakoś rozebrać i sprawdzić o co chodzi? Odkręciłem śrubkę na pokrętle  ale nic tam się nie da dalej wyjąć a nie chcę go rozwalić. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj w końcu zamontowałem RCK w kominie, pod czopuchem. Leżał z tydzień w domu, ale niestety ja też leżałem z covidem. Nie dałem rady. Żeby wykuć dziurę, trochę wysiłku trzeba włożyć. Nawet używając narzędzi.

Przy ostatnich wichurach obejrzałem sobie pracę skzp02 i modulacja latała góra-dół. Zobaczymy jak to się będzie sprawować teraz. Zapowiadają jeszcze całkiem spore wiatry, więc będzie okazja porównać.

W instrukcji mam podany ciąg na poziomie 24-34. Na razie ustawiłem na 30, ale czy lepiej ustawić na dolną czy górną granicę?

Edytowane przez mkwapisz
Opublikowano

Bedzie Pan zadowolony.

Ustaw na nizsza, nawet na 10-15Pa.

U mnie Przy tych ostatnich wichurach nawet RCK w pelni otwarty nie dawal rady. Tlen podskoczyl o 2 oczka. Wiatrak zszedl na -3 od zadanej bo takie ma widelki.

• Przydało się 1
Opublikowano
Dzisiaj w końcu zamontowałem RCK w kominie, pod czopuchem. Leżał z tydzień w domu, ale niestety ja też leżałem z covidem. Nie dałem rady. Żeby wykuć dziurę, trochę wysiłku trzeba włożyć. Nawet używając narzędzi.
Przy ostatnich wichurach obejrzałem sobie pracę skzp02 i modulacja latała góra-dół. Zobaczymy jak to się będzie sprawować teraz. Zapowiadają jeszcze całkiem spore wiatry, więc będzie okazja porównać.
W instrukcji mam podany ciąg na poziomie 24-34. Na razie ustawiłem na 30, ale czy lepiej ustawić na dolną czy górną granicę?
Ustaw dolną granicę.
  • Przydało się 1
Opublikowano

A czegóż to na aliexpress dostać nie można?

Dzisiaj rano zajrzałem do kociołka i jest tak jak na zdjęciach, mimo że na dworze pogoda paskudna: pada i wieje. Regulator ciągle się uchyla. Poczekam jeszcze trochę na grzanie CWU i zobaczę jak to będzie wyglądało.

IMG_20220221_071309.thumb.jpg.25f9766ccf489e532d09b34323ff33f7.jpg

IMG_20220221_071557.thumb.jpg.cd1bb2f5dae72642b209dae313b87efc.jpg

Natomiast efektem ubocznym jest wzrost temperatury spalin. Trochę mnie to zaskoczyło, bo bardziej oczekiwałem, że raczej temperatura spadnie albo się nie zmieni. Przeczyszczę jeszcze kocioł i zobaczymy. Chociaż może i to ma sens, jeżeli zasadniczo mniej powietrza przez kocioł przechodzi.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ciekawe z tą temperaturą spalin, też bym obstawiał na spadek...

Opublikowano
10 godzin temu, mkwapisz napisał:

Natomiast efektem ubocznym jest wzrost temperatury spalin.

Pewnie jest za mocno ustawiona dmuchawa.

A RCK zlikwidował, obniżył, wpływ ciągu kominowego na powietrze podawane przez dmuchawę i jest lepsze spalanie na palniku.

• Lubię to 1
Opublikowano

Poobserwuję jeszcze. Wzrost nie jest duży, bo tak w okolicach 5-7C, ale zauważalny. Pewnie faktycznie trzeba będzie doregulować teraz dmuchawę do nowych warunków. Sprawdzę jeszcze ustawienie RCK na dolnej granicy ciągu dla mojego kotła. Teraz jest dokładnie w środku zalecanego przedziału.

Zobaczę jeszcze jaką korektę robi Brager, ale jeżeli chodzi o sterowanie, to myślałem właśnie że to Brager będzie odpowiedzialny za stabilną pracę. A tu proszę, prosta klapka z ciężarkiem zwana RCK robi dużo lepszą robotę. Albo to może jedno z drugim w połączeniu.

Tak po jednym dniu użytkowania w zasadzie mogę stwierdzić, że to powinien być obowiązkowy element kotłowni. W DTR-kach w większości przypadków nie ma, albo że ewentualnie jest zalecane. Chyba tylko w jednym przypadku widziałem że ma być. Faktem jest, żeby kocioł działał to to potrzebne nie jest, ale ostatnie wichury przynajmniej "wrażenia" na kotle teraz nie robią. A wieje cały czas.

• Lubię to 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Z tego co wiem RCK nie montuje się powyżej czopucha. Na wyczystce, między wyczystką a czopuchem, ewentualnie na czopuchu (ja tak zamontowałem, w miejscu rewizji).

rizar. Opisałem tu kiedyś jak rozpocząć ustawianie sterownika. Jeśli to cię interesuje to odsyłam do str. 913 post 22819.

Opublikowano

Oglądałem sporo filmików, czytałem również forum i sporo rzeczy właśnie biorę z wiedzy którą tutaj jest zamieszczona, czasami tylko ciężko się przekopać przez 1000 stron 🙂 oczywiście sprawdzę Twój post. Co do RCK to oglądałem sporo schematów i większość zakłada montaż nad czopuchem w kominie. Nawet w karcie technicznej producent podaje możliwe miejsca montażu

rck.png