Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Trener40
Opublikowano (edytowane)

Juz miałem Ci podać namiary, ale doczytałem do końca... Obudziłeś się zbyt późno i ceny idą powoli w górę. Czekaj dłużej, to i od "chałupniczego" Kazia ze stodoły kupisz za 900.

Edytowane przez Trener40
Opublikowano

Bez przesady ze stodoły to na olx pełno ogłoszeń (Radomsko, Przedbórz i okolice) gdzie i po 700zł można kupić.

Pytanie tylko czy da się tym palić :)

Opublikowano
W dniu 14.07.2019 o 19:38, bzyker napisał:

Witam palił ktoś pelletem ECO-POLMAR Ostrołęka bądź polskipellet Żuromin Mxplus???

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

A ten Żuromin to co to jest bo te rejony mam obcykane jak własną kieszeń i pierwszy raz słyszę tą nazwę.

Opublikowano (edytowane)

Pytanie do kolegi jackjj i wszystkich forumowiczów z okolic Ostródy - Olsztyna, szukam dobrego pelletu w tym rejonie, możecie coś polecić?

Edytowane przez inski
Opublikowano (edytowane)

Na pewno nie Pietrzwałd

Edytowane przez eliks
Opublikowano

Bez szklanej kuli trudno cokolwiek powiedzieć... Nie prościej wziąć parę worków i sprawdzić samemu?

Opublikowano

Ten pellet z fabrycznej/Wrocław trzeba uważać . Kupowałem od nich surowiec do produkcji i raz był czysty a raz dramat .Po sprawdzeniu w piecu straszna szlaka .No ale zalezy czy robią z tego czystego czy mieszają.Trzeba by było sprawdzić parę worków.

Opublikowano

Ja jakiekolwiek szlakowanie pelletu zaczął bym od regulacji kotła. Przecież każdy może mieć różną trocine, wilgotność i gęstość zasypowa. Ten co pale jest ok, ale np. w Ekosilverze czy HT wychodziły z palnika buły wielkości pięści. Trzeba było posiedzieć przy kotle, potestować ustawienia i jest ok. Ale tak właśnie jest jak czytam na forum: "szlakuje, pewnie piach i kora". Sam pale peletem A2 i nie narzekam. A że ma korę, co z tego. To nie ma nic wspólnego ze spiekami. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No ja wiem o regulacji ,tylko oni też mdf mają w sprzedaży.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

MDF to pellet przemysłowy, też tym palą.

Opublikowano

Dziś dostarczony pellet KONOPKO - Raczki. Zrobiłem "sławny" test wodny :) Od wsypania trochę pelletu do wody minęło niecałe 3 min. I tak to wygląda.

IMG_20190725_160813.jpg

IMG_20190725_160841.jpg

IMG_20190315_172419.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

??  :)

Gość Trener40
Opublikowano
2 godziny temu, doctor82 napisał:

Kaazslmzz

Gilal.... Też nie znam tego języka :) Ogólnie widać, że powinno być OK. Szybko się rozpuścił i raczej nic niepokojącego nie widać.

Opublikowano

:) :) :)

Szwagier palił tym pelletem cały sezon i ok. Tak tylko sobie sprawdziłem :)

Opublikowano

Witam po przerwie

Właśnie otworzyłem sezon zakupowy  ceny zróżnicowane  teoretyczny A2 650 A1 750 z transportem najtaniej udało się załatwić  zamówione  6 ton  4+2 bez sprawdzania w  ciemno  inne oferty  to z transportem  780 A2 -850 A1no i wyżej ale te z założenia  odpadły . Zobaczymy jak z jakością będzie .  

Opublikowano
W dniu 23.07.2019 o 14:36, eliks napisał:

MDF to pellet przemysłowy, też tym palą.

Kolego takie małe sprostowanie MDF to jest płyta pilśniowa  o określonej gęstości i jej technologia produkcji jest zdecydowanie odmienna od produkcji pelletu i znacznie droższa  to tak jak by porównać konia z psem tylko dlatego że ma cztery nogi sory za przykład ale tak to jest . Do produkcji  pelletu mogą być używane odpady po obróbce płyt MDF i płyt HDF  płyt OSB Choć w przypadku płyt MDF i HDF myślę że  spieku nie powinno być o ile nie była laminowana  to po OSB mógł by się pojawić choć nie koniecznie . Pył po szlifowaniu drewna będzie robił spieki na 100 % z raci ścierniwa (np korud elektro korund krzem itp)  i kleju  którym to ścierniwo jest  przyklejone do papieru .

Opublikowano (edytowane)

Wiem co to MDF, użyłem tam skrótu myślowego :)

Edytowane przez eliks
Opublikowano

U mnie w okolicy jest Barlinecki za 990zl, promocja sie kończy, radze sie spieszyć.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zakupiłem pellet 650 zł tona z dostawą w cenniku wystawiony za 750 puki co  przy grzaniu  wody spiek nie wielki  ma być A2  zobaczymy jak  się zachowa w sezonie grzewczym

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam ponownie

Moja walka od dłuższego czasu z producentem pelletu Husar z Głubczyc dobiegła końca. Doprowadziłem do kontroli i wykazała nieprawidłowości. Jakim durniem jest właściciel , że od listopada nie zatuszował swojej działalności.

Pozdr.

DOC200819.pdf

• Lubię to 1
Opublikowano

Ciekawe co to za "nieprawidłowości". Ciekawe gdzie można zgłaszać firmy wciskające klientom kotły 4 klasy z rusztem awaryjnym.

Opublikowano

Mniejsza o nieprawidłowości - wspomnienia ożyły, że 30 lat po zmianie systemu Ormo nadal czuwa! 

A nieprawidłowości, to pewnie jakieś bzdety w pozwoleniu z ustawy o odpadach, nic więcej urzędnik nie sprawdzi.

Opublikowano
2 minuty temu, eliks napisał:

Ciekawe co to za "nieprawidłowości".

Też jestem ciekaw. @ace2 możesz ich dopytać? Poza tym rad bym opisać sprawę na czysteogrzewanie.pl jeśli nie masz nic przeciw.

3 minuty temu, eliks napisał:

Ciekawe gdzie można zgłaszać firmy wciskające klientom kotły 4 klasy z rusztem awaryjnym.

[email protected]

Albo UOKiK / PIH.

• Lubię to 1
Opublikowano

Oczywiście że możecie opisać.

Co do nieprawidłowości to w jednym ze zdań jest że biomasa nie może być min. robiona z płyt MDF a o to się piekliłem. Nie chodzi już jaka będzie kara ale jest to sygnał poprzez nagłośnienie dla innych producentów, którzy nie dość że nas okradają to produkują truciznę.

Pozdr.

• Zgadzam się 1