Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam takie pytanie ponieważ w popielniku widzę koksiki  i mam pytanie czy to zależy do węgla czy kombinować coś z nastawami ( jeśli węgiel to rozumiem że wydłużyć czas) ? 

Opublikowano

maaciej88

nadal obnizaj nadmuch i dopytaj dokładnie o to uszczelnienie chociaż obstawiam że nie był wcale ewentualnie tylko silikon pod koronę poszedł a przydałoby sie i od strony wewnętrznej oraz dodatkowo zakleić otwory dosuszające na połączeniu palnika z kotłem. tam sa otwory którymi sporo powietrza wpada od dołu przez ślimak obniżając złoże i powodując wyższą temperaturę palnika i spiekanie

Julo

jak kopci to skoryguj nadmuch na zero a jak nadal będzie mało to zrób dodatni [/quote

Dopytam na pewno, sam nie chce grzebać bo pewnie coś nabroje.

Co mogę zrobić to obnizam ten nadmuch... ustawiłem na 35% i zobaczę co dalej...

Druga sprawa to nie wiem czy dobrze ogólnie wygląda paliwo na palniku... wrzucam filmik...

Trzecia kwestia jest taka ustawienia na podłogowe mam temp min 30 stopni a max 40... jak dobije do 40 wyłącza pompę, trzyma temp a podłoga się wychladza... czy można jakoś coś ustawić żeby ta pompka ciągle chodziła? :(

Opublikowano

maaciej88

niczego nie popsujesz przy tym palniku raczej- to dość wytrzymały sprzęt. 

jak nie ma pewności to lepiej założyć że nie był uszczelniony, wygasić wystudzić i uszczelnić zgodnie ze sztuką

potem dopiero korekty

Opublikowano

Koledzy witam i proszę -błagam o pomoc.

Od 3 miesiecy mam piec Kwm-Sgr 19Kw z podajnikiem slimakowym ale z rynną. Sterownik to ognik plus pid sl28 Piec nie jest nowy ma 7 lat ale nowy u mnie. Spalilem juz 3t eko (dobrego kalorycznosc 26 w miarę suchy) a w domu zimno.

W piwnicy spedzam 12 godz dziennie  

Dom stary 100m2 nie ocieplony jeszcze. parterowy. Instalacja nowa ale bez zaworu mieszajacego. w domu 15st

Piec nie osiąga temp nastawionej tj 60st. dociera do 45 i staje. Od czasu rozpalenia do czasu tej temp 45 mija 6godz

Próbowalem juz wszystkic mozliwyc ustawień i nic. Jak zapalilem na ruszcie dodatkowym tym samym groszkiem to dobil bez problemu do 80st a kaloryferow nie dalo sie dotknąć  :)

Obecne ustawienia 

dmucawa 86%  (ze 100%)  przyslona zamknieta na ok20%

podawanie 6s

czas przerwy 35s

o podtrzymaniu nie pisze bo w życiu tam nie był..

Jak zrobie stosunek przerwy do podawania 1/5 to temp rosnie ale prawie caly opal ląduje na dole nie spalony. jak daje wiecej przerwy nie nabija temp i spada do nawet 40.

Prosze o pomoc w domu mam 2 dzieci a mam 15 st.

1 zdjecie jak sie pali 

2 Ile wyrzucilem opalu przez 3 mce

3 co wyrzucam  

4 film ale dodam inaczej bo sie nie da na forum

https://drive.google.com/file/d/0BwC8cOizkYZoR0dtT1Y4Y2hDRW8/view?usp=sharing

Pomóżcie proszę.

post-71635-0-55391200-1484895944_thumb.jpg

post-71635-0-78290000-1484895945_thumb.jpg

post-71635-0-67728900-1484895946_thumb.jpg

Opublikowano

zacząłbym od poszukania instrukcji i wyczyszczenia palnika bo mam wrażenie patrząc na film że sporo otworów napowietrzających jest niedrożnych

potem dopiero próba zmiany ustawień

to co w popielniku ponownie do zasobnika i spalic jeszcze raz mieszając z nowym opałem

Opublikowano

otwory są raczej drożne bo piec mi sie wylącza srednio co 3 dni i wtedy czyszcze. No cyba ze trzeba by rozmontowac podajnik i dokladniej wyczyscic? nie mam juz sily do nieGo

Opublikowano

To chyba nie normalne ? Widzę że tu chyba leży problem moich spiekow. Dysze też miałem uszkodzona 1 ząbek wylamany... ale widzę że nie obędzie się bez wymiany tej dolnej części też?

post-65928-1484977856,3264_thumb.jpg

post-65928-1484977863,5478_thumb.jpg

Opublikowano

Witam wszystkich Forumowiczów!!

Jestem tu nowa i potrzebuję pomocy.

W związku z nagłą awarią mojego starego pieca (zasypowego) musiałam zakupić szybko nowy

Instalator z pobliskiego sklepu po obejrzeniu domku zaistalował mi kocioł z podajnikiem Żywiec KDO ECONOMIC 35 Kw + sterownik COMPIT R531+ zawór 4drożny (dom z lat 70-tych, nieocieplony, dach płaski nieocieplony betonowy, piwnice niedociepłone, ok. 240 m2 do grzania, okna pcv ale mają już z 20 lat, drzwi balkon i wejście stare drewniane, strasznie dmucha + bojler na ciepła wodę, 4 osoby korzystają)

Instalator zostawił mnie z dziwnymi parametrami:

czas pracy pod. 23 s

czas przerwy pod. 19 s

obroty went w trybie pracy 60%

jest to straszna katastrofa i wiem, że muszę to jakoś poustawiać ale nie mam pojęcia od czego zacząć

piec mam od 2 dni i jak tak dalej pójdzie to zbankrutuje na groszku

BARDZO PROSZĘ O POMOC

Opublikowano

Miazga z tym twoim instalatorem... :( to Ty musisz mieć w piecu himalaje , w dodatku z wulkanicznej nieprzepalonej  skały ... a popielnik to musisz wymieniac co 4 godziny ... Uwielbiam takich fachmanów :(  ale do rzeczy, bo dłuuuuga droga przed Toba... :) ale głowa do góry

Na początek ustal sobie

czas pracy min. 8 bo z tego co widzę masz taki podajnik i to 35Kw? zestaw-podawcy-kdo-economic.jpg?14349024

przerwa na początek myślę 50

wentylator 40%.  60% to za dużo

Kopczyk staraj się ustawić tak żeby był o jakieś 3-4 cm nad głowicą. Jeśli będą niedopalenia to zwiększaj przerwę ale nie więcej jak o 3-4 . Musisz kontrolować to co 4-5 godzin . Wcześniej nie ma sensu.

Zrób jakieś foty będziemy mogli coś więcej pomóc.  Napisz jeszcze dokładnie jakim groszkiem palisz, producent + parametry. :)

PS. powiedz mi ty masz naprawdę 35Kw do tych 250 m2 ?

Opublikowano

Tak 35 KW bo inaczej podobno bym nie nagrzała ;-)

i tak mi aż 2 fachowców polecało

podajnik mam taki jak na zdjęciu

a jak zrobię tak mały czas podawania to nie zrobi mi się krater?

bo mnie straszono, że muszę mieć jakiś kopczyk

Opublikowano

Aha groszek mam z KWK Jankowice i parametrów nie znam

Opublikowano

Piec zdecydowanie za duży jak na taką powierzchnię. Krater może się zrobić dlatego trzeba to kontrolować i korygować

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

Opublikowano

Tak 35 KW bo inaczej podobno bym nie nagrzała ;-)

i tak mi aż 2 fachowców polecało

podajnik mam taki jak na zdjęciu

a jak zrobię tak mały czas podawania to nie zrobi mi się krater?

bo mnie straszono, że muszę mieć jakiś kopczyk

Niech zgadnę. Piec kupowałaś u Sobika przy rondzie ? :) Tak musisz mieć kopczyk :) ale nie KOPIEC KOŚCIUSZKOWSKI :) tamte nastawy były o wiele za duże, poza tym ty masz o wiele przewymiarowany piec jak na taką powierzchnię. Na razie zrób tak jak napisałem, jak kopczyk Ci się będzie zapadał to zwiększaj nastawy o 1. A Jankowice to nie jest dobry pomysł na twój piec. Będziesz miała duże spieki , bo ten węgiel jest mocno kaloryczny i spiekalność ma koło 40 . Najlepiej Chwałowice, taniej i spiekalność na poziomie 10

Opublikowano

Oki dzięki ! i tak u Sobika, no ale trudno muszę sobie teraz jakoś poradzić, bo za późno znalazłam to forum i już jest musztarda po obiedzie ;-)

będę dzisiaj testować te nastawy i zobaczymy co się stanie.

napiszę jak tylko coś ustalę DZIĘKI

Opublikowano

Martusia wbij dane domu na tę stronę.

http://cieplowlasciwie.pl/

Prawdopodobnie starczył ,by kocioł 25Kw z grzaniem CW

Pozwoliłem sobie według twoich informacji nanieść uzyskane dane i wyszedł wynik.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/22vx

Opublikowano

To chyba nie normalne ? Widzę że tu chyba leży problem moich spiekow. Dysze też miałem uszkodzona 1 ząbek wylamany... ale widzę że nie obędzie się bez wymiany tej dolnej części też?

już kiedyś widziałem nawet chyba na tym forum podobna usterkę- upalony fragment dołu palnika- tego się raczej  nie pospawa i trzeba wymieniać

jak już się zdecydujesz to sugeruję zakup czegoś innego niż ekoenergia o zblizonej lub mniejszej mocy. popytaj Pieklorza o dobry "okragły" palnik z obrotem lub bez 

będzie mniej problemów z regulacją procesu spalania niż w tym palniku

Opublikowano

Już kupiłem ekoenergia. Bo była od ręki że tak powiem. Ale jak padnie znowu to już będę szukał czegoś innego . Wiesz nigdy w nie miałem z nią większych problemów dopiero od 3 tyg . Ciekaw jestem jaki był powód wypalenia tego ? Za nisko trzymałem żar?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

najczęściej to właśnie jest przyczyną wypalenia- pali się nisko tuż przy ścianie i takie numery się dzieją. mogło być też tak gdy się wykruszy silikon dany od środka i tamtędy zaczyna dmuchać co w efekcie daje podobny wynik końcowy

Opublikowano

Ok . A jeszcze pytanie . Zaczął mi teraz trochę smolic nadmuch mam 3/12 dmuchawa przymknieta do połowy. Jak zniwelować to smolenie?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

nadmuchem do góry

możesz zacząć od zwiekszenia szczeliny na dmuchawie

Opublikowano
Opublikowano

jak można określić z jaką mocą pali kocioł , obecnie mam ustawienia
moc wentylatora 48 %
czas pracy podajnika 7 s
czas postoju podajnika 34 sek
spala 1,15 kg wegla na godz czyli 27 kg na dobe można określić jakoś moc . Dzięki

Opublikowano

jak można określić z jaką mocą pali kocioł , obecnie mam ustawienia

moc wentylatora 48 %

czas pracy podajnika 7 s

czas postoju podajnika 34 sek

spala 1,15 kg wegla na godz czyli 27 kg na dobe można określić jakoś moc . Dzięki

tabela mocy

post-67642-0-43009500-1485156380_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.