Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się że niezły wynik,  jak na pierwszy sezon. 

Ja mam ok. 12kg/dobę obecnie. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc w ustawieniu pieca.

Piec Krzaczek SKP 3D 18 KW

Sterownik do pieca firmy TECH ST-480

Podajnik ekoenergia

Piec zainstalowany w nowym domu zamieszkanym w 2014 roku.

Powierzchnia grzewcza domu  -129 m. - parterowy

W domu zamontowanych jest 7 grzejników oraz podłogówka.

Temperatura zadana CO - 60 stopni

Temperatura CWU - 47 stopni

Regulacją temperatury w domu zajmuje się regulator pokojowy firmy Tech.

Temperatura ustawiona w następujący sposób:

- w godzinach 22:00-14:00 - 18 stopni

- w godzinach 14:00-22:00 - 22 stopnie

Ustawienia pieca:

w trybie praca

czas podawania - 5 sec.

przerwa podawania - 25 sec.

siła nadmuchu - 25 bieg z max 100

tryb pracy pomp - pompy równoległe

histereza kotła - 2 stopnie

histereza CWU - 3 stopnie

przysłona na wentylatorze przysłonięta w 80 %

w trybie podtrzymania:

praca podtrzymania - 10 sec

przerwa podtrzymania - 20 min

Wentylator w podtrzymaniu:

czas pracy - 35 sec

czas przerwy - 15 minut

Zużycie eko w obecnych temperaturach 20 kg/dobę

Problemem w piecu jest przesypujący się węgiel z jednej strony retorty.

W momencie, kiedy ustawiony jest nawiew mniejszy eko nie pali się równomierne na całej retorcie.

Zwiększenie nawiewu powoduje zbrylanie się eko w jeden wielki spiek - praktycznie kamień.

Proszę o pomoc w którym kierunku mam iść z ustawieniami - czy zobaczę w popielniku popiół jak z papierosa  :)

Opublikowano

Trochę zmieniłem ustawienia w pracy:

czas podawania - 2 sec.

przerwa podawania - 12 sec.

siła nadmuchu - 12 bieg z max 100

przysłona na wentylatorze w pełni otwarta

Poniżej zdjęcia - podpowiedzcie - czy dobrze się pali - czy dobry ogień

post-61027-0-10838300-1480013513_thumb.jpg

post-61027-0-68285600-1480013519_thumb.jpg

post-61027-0-25505200-1480013524_thumb.jpg

post-61027-0-01330000-1480013533_thumb.jpg

post-61027-0-31475400-1480013543_thumb.jpg

post-61027-0-02221100-1480013548_thumb.jpg

Opublikowano

Ładnie się jara. :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

koledzy jakie ustawienia zmienić, żeby spalić całość paliwa-eko-groszku (zostaje mi trochę niespalonego eko-groszku w popielniku ...

Opublikowano

Zmniejsz podawanie

Defro Komfort Eko Duo Uni R 25 kw

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie.Tak sie zastanawiam czy nie za duzo spalam opalu.Piec to Blue Stel 12kw i ogrzewa ok.120mkw po podlogach i 150l boiler na 4 osoby.Pale mialem 23 za 370zl tona.Od 6 grudnia do dzis spalilem okolo 400kg.Podawanie mam 4s co 90s i w takich ustawieniach piec nagrzewa sie okolo 23 minut do zadanej temp.55(15 razy poda wegiel po 4s) i pozniej stoi bezczynnie okolo 40 minut i znow zaczyna sie z 15 razy poda i nadzor.Mial dobrze sie wypala,sadza do przyjecia w piecu ale czytajac osiagniecia innych to zpalili by mniej niz ja za ten czas.Gdzie jeszcze mozna cos zmienic w ustawieniach (dodam ze sterownik to st480 z pid i dziala w pidzie ale wylaczona funkcja halotronu do wentylatora bo zdecydowanie mniej tak spala niz jak halotron wlaczony)

Opublikowano

Witam . Mam problem zlewa mi się popiół. Ekogroszek 0 Spiekalność, pięć 38 kw . Już różne ustawienia testowałem ręce mi już opadają. Wygląda to jak na zdjęciu. Wszystko jest wypalane tylko te zlewy ogromne się robią. 3eff83949c0cc0720c673a6ea7fea0a0.jpg

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Takie rzeczy dzisiaj zastałem. Sterownik Titanic palnik Eko energia. Aktualnie podawanie 5 s. Przerwa 30 . Nadmuch 4/12 przysłona otwarta . To samo działo się na przymknietej przysłanie, z większym wiatrem z mniejszym . Ręce już mi opadają. Nigdy nie miałem takich problemów.

480e5eff0b9fd1abd30f078576af2137.jpg9fbba06b5de60a09acbb9612ceb51ede.jpg647324c1f985f58dca37be113abad0e0.jpg

Opublikowano

Sadzy nie ma . Eko import 26 . Spiekalność 0 . Z firmy LS POLAND . Klapkę na wentylatorze teraz mam przymknieta prawie na do końca zobaczę co będzie za parę h .

Opublikowano

Przymkniecie klampki trochę pomogło ten spiek teraz robi się tylko z jednej strony . Zazwyczaj palę innym eko . I z tamtym nie mam problemów . Znajomy pali ta 26 i też nie ma u niego problemów.

Opublikowano

Proszę pomóżcie już nie wiem co mam zrobić.

czas podawania - 2 sec.
przerwa podawania - 15 sec.
siła nadmuchu - 9 bieg z max 100
przysłona na wentylatorze w pełni otwarta

praca podtrzymania - 15 sec

przerwa podtrzymania - 30 min

Wentylator w podtrzymaniu:

czas pracy - 20 sec

czas przerwy - 12 minut

Zdjęcia:

1. martwi mnie że chyba za głęboko się pali

2. to co mi wychodzi z popielnika

3. w trakcie pracy

post-61027-0-37452600-1484073774_thumb.jpg

post-61027-0-30618600-1484073823_thumb.jpg

post-61027-0-89286400-1484074087_thumb.jpg

Opublikowano

Chyba faktycznie nisko Ci się pali bo masz jakiś niepokojący biały nalot na dole retorty. To jest Ekoenergia 25kW ? A masz założony czujnik temperatury podajnika ?

Opublikowano

To jest ekoenergia 18 KW.

tak mam założony czujnik temperatury.

Na chwilę obecną z tego co zauważyłem najwyższa temperatura to była 36 stopni - nie wiem czy oki czy za duża.

Opublikowano

Hmm dziwne   www.ekoenergia.eu tam jest palnik 10KW a później 25KW, może masz jakiś starszy model z I generacji. A może piec masz 18kW.. :) ale mniejsza z tym . 36 stopni jest ok 45 stopni to jest jeszcze dopuszczalna. Zazwyczaj sterowniki mają ustawioną graniczną temperaturę 60 stopni. W każdym bądź razie mój tak ma. Ten biały nalot jest "niepokojący" zadzwoń do ekoenergii i zapytaj się czy to jest normalne, ja czegoś takiego nie miałem i nie mam. Może wynika to z tego że masz mocno wilgotny węgiel lub miał. Co do nastaw to ja bym spróbował czas podawania 5 przerwa 30 . Jak będziesz miał niedopałki to zwiększ przerwę, ale nie więcej jak co 3.  Wentylator dałbym na 30%. Po 2-3 godzinach pracy skoryguj to. Jak kopczyk opadnie to trzeba dołożyć o 1 podawanie i znowu korygować przerwę. Ja się męczyłem przez miesiąc żeby to odpowiednio ponastawiać . :(. Nie ma tzw. "złotej nastawy" wszystko zależy od węgla, wilgotności, kaloryczności, spiekalności. Daj znać czy się udało. :)

Opublikowano

Koledzy witam i proszę -błagam o pomoc.

Od 3 miesiecy mam piec Kwm-Sgr 19Kw z podajnikiem slimakowym ale z rynną. Sterownik to ognik plus pid sl28 Piec nie jest nowy ma 7 lat ale nowy u mnie. Spalilem juz 3t eko (dobrego kalorycznosc 28 suchy) a w domu zimno.

W piwnicy spedzam 12 godz dziennie  

Dom stary 100m2 nie ocieplony jeszcze. parterowy. Instalacja nowa ale bez zaworu mieszajacego. w domu 15st

Piec nie osiąga temp nastawionej tj 60st. dociera do 45 i staje. Od czasu rozpalenia do czasu tej temp 45 mija 6godz

Próbowalem juz wszystkic mozliwyc ustawień i nic. Jak zapalilem na ruszcie dodatkowym tym samym groszkiem to dobil bez problemu do 80st a kaloryferow nie dalo sie dotknąć :)

Obecne ustawienia 

dmucawa 65%  (ze 100%)  przyslona zamknieta na ok 80%

podawanie 7s

czas przerwy 35s

o podtrzymaniu nie pisze bo w życiu tam nie był..

Pomóżcie proszę. 

Opublikowano

Hmm dziwne   www.ekoenergia.eu tam jest palnik 10KW a później 25KW, może masz jakiś starszy model z I generacji. A może piec masz 18kW.. :) ale mniejsza z tym . 36 stopni jest ok 45 stopni to jest jeszcze dopuszczalna. Zazwyczaj sterowniki mają ustawioną graniczną temperaturę 60 stopni. W każdym bądź razie mój tak ma. Ten biały nalot jest "niepokojący" zadzwoń do ekoenergii i zapytaj się czy to jest normalne, ja czegoś takiego nie miałem i nie mam. Może wynika to z tego że masz mocno wilgotny węgiel lub miał. Co do nastaw to ja bym spróbował czas podawania 5 przerwa 30 . Jak będziesz miał niedopałki to zwiększ przerwę, ale nie więcej jak co 3.  Wentylator dałbym na 30%. Po 2-3 godzinach pracy skoryguj to. Jak kopczyk opadnie to trzeba dołożyć o 1 podawanie i znowu korygować przerwę. Ja się męczyłem przez miesiąc żeby to odpowiednio ponastawiać . :(. Nie ma tzw. "złotej nastawy" wszystko zależy od węgla, wilgotności, kaloryczności, spiekalności. Daj znać czy się udało. :)

Masz rację piec mam SKP 3D 18 KW :) Spróbuje tych nastaw co piszesz - dam znać. A do Ekoenergii dzwoniłem bo z jednego rogu eko mi wywala do popielniku a w tylej części popielenia żar zapada się do środka. Kazali mi zrobić zdjęcia, opisać problem i do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi. 

Opublikowano

nalot na dole palnika i przebarwienia to efekt zbyt nisko schodzącego żaru- pali sie zbyt głeboko- tak bywa w ekoenergiach. wynik napowietrzania pionowymi nacięciami i otworów dosuszających które wdmuchują w złoże od dołu dodatkowe powietrze. w efekcie spalanie zachodzi już w obrębie ślimaka i przegrzewa się rura podajnika

Opublikowano

Masz rację piec mam SKP 3D 18 KW :) Spróbuje tych nastaw co piszesz - dam znać. A do Ekoenergii dzwoniłem bo z jednego rogu eko mi wywala do popielniku a w tylej części popielenia żar zapada się do środka. Kazali mi zrobić zdjęcia, opisać problem i do dnia dzisiejszego nie mam odpowiedzi. 

Jeśli nie odpowiadają to bym zadzwonił do serwisu producenta twojego pieca. Bo coś jest "mocno" nie tak . Tą temperaturę z czujnika podajnika podałeś mi kiedy piec miał włączoną dmuchawę, czy też był w końcowej fazie  "czuwania" ? . Bo jeśli w stanie pracy to pomiar jest mniej "precyzyjny", dlatego że  wentylator chłodzi. Sprawdź temperaturę na czujniku podajnika jak spadnie Ci temperatura zadana na kotle i piec się wtedy ma "załączyć" . Zaobserwuj to , bo może być tak jak TIMON120777 pisze że to jest od tego że Ci żar za mocno na dół schodzi. A to wtedy jest sytuacja niebezpieczna, bo może Ci się podajnik zapalić. / to oczywiście być tylko hipoteza/ ale lepiej dmuchać na zimne :)

Opublikowano

główny problem tych palników to przegrzewanie rury podajnika i nierównomierne spalanie wynikające z innego sposobu napowietrzenia

proponuję poczytać watek 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/ 

tam jest mnóstwo o zaklejaniu otworów zarówno dosuszających jak i głównych w palniku i o sposobach jego uszczelniania. można zacząć od końca bo ostatnio koledzy sporo nowych rzeczy wrzucali.

dodatkowo w popielniku sporo niedopału a to świadczy o złych ustawieniach- możliwe że połączonych z niewłaściwym uszczelnieniem palnika

Opublikowano

Po wprowadzeniu zmian na palniku miałem coś takiego  -to raczej tragedia oraz wielkie nazwę to zbrylone kamienie jakie spadły do popielnika.

post-61027-0-93229800-1484167903_thumb.jpg

post-61027-0-98517000-1484167940_thumb.jpg

post-61027-0-88461400-1484167978_thumb.jpg

Opublikowano

Jeśli nie odpowiadają to bym zadzwonił do serwisu producenta twojego pieca. Bo coś jest "mocno" nie tak . Tą temperaturę z czujnika podajnika podałeś mi kiedy piec miał włączoną dmuchawę, czy też był w końcowej fazie  "czuwania" ? . Bo jeśli w stanie pracy to pomiar jest mniej "precyzyjny", dlatego że  wentylator chłodzi. Sprawdź temperaturę na czujniku podajnika jak spadnie Ci temperatura zadana na kotle i piec się wtedy ma "załączyć" . Zaobserwuj to , bo może być tak jak TIMON120777 pisze że to jest od tego że Ci żar za mocno na dół schodzi. A to wtedy jest sytuacja niebezpieczna, bo może Ci się podajnik zapalić. / to oczywiście być tylko hipoteza/ ale lepiej dmuchać na zimne :)

hmmm i to jest dobre dwa razy zgłaszałem jako by, że coś jest nie taki z piecem.

Po przyjeździe serwisantów  - stwierdzenie, że to jest wina ekogroszku a nie pieca. Serwisant stwierdził, że po stronie pieca nie ma żadnych wad.

Pomyślałem zatem zmienię miejsce zakupu eko - brałem z trzech miejsc - i to samo. Powiedziałem na infolini producenta - i co słyszę....że wina eko.

Miało być taki pięknie -raz na tydzień wybrać popiół i zasypać podajnik - a ten piec jest moją zmorą :) Czekam na podłącznie gazowe - jak tylko mi założą to chyba zdecyduje się na całkowite przejście na ogrzewanie gazem.

Opublikowano

główny problem tych palników to przegrzewanie rury podajnika i nierównomierne spalanie wynikające z innego sposobu napowietrzenia

proponuję poczytać watek 

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11043-krs-tech-aqua-duo-15-kw/ 

tam jest mnóstwo o zaklejaniu otworów zarówno dosuszających jak i głównych w palniku i o sposobach jego uszczelniania. można zacząć od końca bo ostatnio koledzy sporo nowych rzeczy wrzucali.

dodatkowo w popielniku sporo niedopału a to świadczy o złych ustawieniach- możliwe że połączonych z niewłaściwym uszczelnieniem palnika

dzięki Timon - poczytam wątek.

Opublikowano

ewidentnie niedopalony

wydłużanie przerwy podawania na początek i to dość mocno aż do momentu eliminacji niedopału lub kiedy przestanie osiągać zadaną. jeśli mimo wydłużania przerwy moc spadnie i nie będzie rosnąć temperatura a niedopał nadal będzie to wtedy zacznij zwiększać moc nadmuchu

koryguj rzadko i czekaj na przystosowanie układu do zmian-4-6 godzin minimum zanim zrobisz kolejną korektę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.