karoka65 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #176 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Możesz sobie sprzedać za ile chcesz, ale jeśli ktoś Ci narzuci z góry za ile POWINIENEŚ czy MUSISZ sprzedawać - to chyba zmienia postać rzeczy, co? A tak to wynikało z wypowiedzi Dystrybutora II. Że ceny są narzucane z góry. A powiem ci w sekrecie że w zeszlym roku jak spuściłem cenę kotła na alledrogo innego producenta, którego sprzedałem do tej pory tyle kotłów że na palcach jednej ręki można policzyć to zaraz był telefon że może mi się to źle skończyć. Już ich nie wystawiam.
BBE Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #177 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Tylko zastanawia mnie jedno - skoro zachowujesz się tak nienagannie, to czemu ciągle się tłumaczysz? :)
karoka65 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #178 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 VLD a w którym miejscu urządzam ten marketing. Kurde podałem w profilu adres do strony, na forum sprawdziłem że tego nie widać to chyba ok, kilku userów parę minut po zarejestrowniu już zaglądało w profil, następny dzień sambor zarzuca dllaczego nie napisałem czym się zajmuję i że to nie w porządku, to napisałem zaraz oświadczając wszem i wobec, to teraz znowu też coś żle. Wytropili mnie ci co mnie bardzo nie lubią i zaczyna się delikane mącenie. Przypomina mi się stopka minertu: "Jeśli chcesz znajdziesz sposób, jesli nie znajdziesz powód" Co ma zbigmazowi napisać, ty koleś nie chwal swojego kotła bo się mnie czepieją ? Co Ty byś mi odpowiedzial jakbym do Ciebie tak napisał ?
Vlad24 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #179 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Posłuchał bym i spuścił z tonu. Rozumiem, że komuś może się nudzić, ale tak monotematycznie i z takim entuzjazmem?
karoka65 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #180 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Tylko zastanawia mnie jedno - skoro zachowujesz się tak nienagannie, to czemu ciągle się tłumaczysz? :) Ja się nie tłumaczę, odpowiadam na zarzuty, jakie mi stawiacie "szanowny kolego" Był spokój dwa dni dopóki mnie nie wytropiłeś, dołączył Twój towarzysz niedoli i już zaczęło się kąsanie. Kończę tą "dysputę" i zasuwam spać. Dobranoc.
Andrzej_M_ Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #181 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 ,,,, Andrzeju zinterpretowałeś jak było ci wygodnie i myślę że nie zrobiłes tego w dobrej wierze ale każdy może rozumieć inaczej. Pozdrawiam i spokojnej nocki życzę, ,,,, Masz racje. Gdybym użył innych słów, to i przekaz byłby inny. Czy ja tu komuś jakąś krzywdę wyrządziłem chyba tym że jestem i jeszcze żyję. Nie. Moim zdaniem nie wyrządziłeś nikomu żadnej krzywdy, ale niektóre Twe wypowiedzi są wkurzające. No i te mydlane opery kotlarskie na FM - stanowczo przesłodzone. Spokojnej nocy.
karoka65 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #182 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Zbigmaz napisz że Twój kocioł to szmelc, wiadrami wynosisz z niego sadzę i niedopalony węgiel, spawałeś go już 4 razy bo się leje co trochę jak z durszlaka, Co by tam jeszcze tak myślę ? Aaa serwis do dupy, pali po 100kg.dobę itd. Zaraz zyskasz w oczach czytelników, bo jak ktoś może być zadowolony z pieca na węgiel którego używa.
vernal Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #183 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Panowie, wolniej bo już nie wiem kto jest dobry a kto zły. :blink: :lol:
karoka65 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #184 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Masz racje. Gdybym użył innych słów, to i przekaz byłby inny. Nie. Moim zdaniem nie wyrządziłeś nikomu żadnej krzywdy, ale niektóre Twe wypowiedzi są wkurzające. No i te mydlane opery kotlarskie na FM - stanowczo przesłodzone. Spokojnej nocy. Andrzeju cenie Cię za jednak trochę obiektywizmu mimo że masz swoich idoli. Ja nie piszę sam sobie tych opinii ani nikogo o nie nie proszę, to nie w moim stylu. Jak napisałem, jak dbasz tak masz :) Przecież możesz napisać do tych ludzi na priva zapytać dlaczego tak piszą, czasem ludzie jak dzwonią to mówią że to co najmniej jest dziwne że nikt się nieczego nie czepia i wszyscy są zadoloneni. Może to z boku wygląda jak jakaś zmowa ogólnopolska ale coś za dużo jest jej uczestników porozrzucanych po całym kraju. Pamiętasz inne wątki na FM gdzie były same ech i ach ale pokpiono sprawę nie dbając o klienta i teraz się za to płaci. A mogli ci "malutcy" dużo pomóc. Poradzić człowiekowi na jednym czy na drugim zawsze można jednego posta więcej napisać, choć robimy to bezinteresownie z grzeskiem do tej pory jak z resztą widzisz. Chyba nie zarobię na kimś kto ma już kocioł :) ? Pozdrawiam i życzę również spokojnej nocki.
karoka65 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 #185 Opublikowano 23 Sierpnia 2013 Panowie, wolniej bo już nie wiem kto jest dobry a kto zły. :blink: :lol: Dziś jakaś pogoda nie taka chyba była i jacyś wszyscy podrażnieni :) Choć spać. Nie ze mną. bo jutro będzie że jakiś pedał jest na forum :)
zbigmaz1 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #186 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Zbigmaz może ci sprzedać puszkę groszku konserwowego :) W Ziębicach była przetwórnia ale nie wiem czy jeszcze żyje. Już tego groszku nie robią, firmy nie ma ale jeżeli koledzy chcą coś kupić to mogę im podesłać adres a kupią sobie ślimaki, ten sam adres co wcześniej wspominany groszek.Oczywiście jest więcej firm ale z kotłami niestety nie ma, sprzedawca kotłów jest jeden ale nie sprzedaje żadnego z wymienionych wcześniej kolorów. Ja swój kupiłem od karoki i na ten temat można poczytać na innym forum które prawie wszyscy tu piszący znają. Więc pisanie że sprzedaję czy czerpię z tego korzyści materialne jest tylko i wyłącznie kłamstwem o czym co poniektórych ostrzegam bo weszło już im to w nawyk. A co do pisania. Wuwok takie pisanie kłamstw na mój temat cię bawi, zazdrościsz że kupiłem sobie kocioł na którego nikt nie narzeka? To cię boli? Swój kocioł zacząłeś "modernizować" ? jakieś cegły w palniku, w komorze spalania i co wróciłeś do tego co było na początku? Dlaczego? Bo był taki dobry od samego początku? To po co poprawiać skoro to istny cud ? Jak dotąd nikt mi nic nie wmawiał i nie zarzucał tego że chcę się pochwalić tym co mam dopóki nie pojawiłeś się ty i twoi koledzy, zresztą niedługo po tobie co jest zastanawiające. Karoka sam widzisz co się dzieje, do tej pory a jestem na tym forum już kilka lat nikt o nic mnie nie posądzał a wystarczyło że kilku nowych członków się pojawiło i bronią swojego kotła że mało ci oczów nie wydrapią. Posuną się do wszystkiego włącznie z tym że będą kłamać i oczerniać. Mnie jedno zastanawia, przyszli tu aby doradzić czy szkodzić tym co doradzają? Ani jeden z nich nic nie doradził. Jak można doradzać skoro na tym forum jest już fajny temat o ich kotle? Jak by to było że są dwa tematy o tym samym kotle gdzie o jednym pisze się źle a w drugim się go chwali? Więc trzeba pozbyć się tych co chwalą coś innego :) Nie będę wdawał się w dyskusję z tymi ludźmi bo szkoda nerwów ale dalej czytam i się uczę. Jedno tylko napiszę że pisanie o kimś źle ma dwa końce z których jeden zawsze jest po przeciwnej stronie i czasami może się okazać że słowo pisane będzie jako dowód. Trzeba brać za to odpowiedzialność. Mam przewagę bo ja się wyspałem i nie musiałem zaglądać czy mi kociołek nie cieknie:) Pozdrawiam i kończę bo muszę wybrać popiół z mojego kociołka a już nie pamiętam kiedy było wybierane :)
wuwok Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #187 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 @zbigmaz1 nikomu nie zazdroszczę piecyka :) Oświadczyłeś mi ze coś dla kasy zrobiłem!!!!!!!!! Tylko widzisz na mój post odnośnie promocji [zresztą do promowania wyroby,szukane nabywców się nie nadaje bo nie mam profitów !!] mojego pieca są 3-4 twoje . Ale to mało ważne !! Tak czytam i widzę jak temat dziwnie ewoluuje ,kiedyś na maxa ważny był ogień na środku palnika!! pokazałem ze jednak potrafię sprawić ze ogień jest na środku [nie ważne czy się rozpala czy idzie na 1/2 mocy -inaczej palnik piec eliminowało ] puki jeden user Rbr nie dał filmiku na necie ze i on ma przestawiony "środek".Oki tez nie ważne bo"za cienki w uszach jestem" Ważne jest dla mnie to ze ktokolwiek napisze coś co możne podważyć zdanie o RBR to skaczesz mu do gardła !!!!!!!! Tak nie działa zadowolony użytkownik !!!!!!! Tak zazwyczaj zachowują się ludzie którzy chyba maja jakiś profit!!! jeśli nie złotówki to ojro lub dolary,może worek zboża lub eko ale jednak coś nie tak jest!! [JESLI SIE MYLE TO PRZEPRASZAM] poza tym nie tylko ja to widzę!!! Pamiętasz jak na Es poruszaliśmy temat numer seryjny pieca???naginałeś prawdę !! gdy była rozpiska co może oznaczać to oświadczyłeś ze dla ciebie to nie jest ważne !! skoro tak to po co zdjęcie ?udowadnianie??Tak samo w innych tematach ,piszesz ze Es dawało 5 producenta a teraz 4 sterowniki i skąd zwykły user o tym wie??ja nie wiedziałem ! Kiedyś napisałem dlaczego kupiłem ten piec a nie inny ,spodobało mi się ze dostałem towar który był rozłożony na czynniki pierwsze,znałem problem "wiader sadzy ". Tylko ja zdjęcie mogę zrobić dziś komory spalania i mam gdzieś czy będzie tam wiadro,lub taczki sadzy :D Ale za to zdjęcie innego pieca w srodku to jak "biały kruk " A czy bawisz mnie??? tak :) naprawdę ja podchodzę na luzie do pisania z tobą :D podsumowując ludzie od RBR mieli być taktowny, wychowani a są kłótliwi, potrafią ubliżyć a do tego piszą[straszą ] by uważać na to co się pisze bo do sadu pójdą. Powiem tak PANIE DAJ SE NA LUZ :) WIĘCEJ KRZYWDY ROBISZ PIECOWI NIŻ POŻYTKU
zbigmaz1 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #188 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 ... Kłamiesz i piszę to po raz ostatni.I tu i na tamtym forum pisałem że nic z tego nie mam. Ale tobie jest to obojętne. I tak nie zrozumiesz. Robisz to świadomie więc waż na słowa które zamieszczasz. Mogą się obrócić przeciwko tobie.
zbigmaz1 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #189 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Jeżeli chodzi o kotły ze sterownikiem to zwykły user ale zaznaczam zwykły (bo ty jesteś niezwykły) znajdzie na stronie producenta https://esterownik.pl/producenci-kotlow
sambor Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #190 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 I z takiego odgrzewanego po roku "kotleta" zrobił się taki fajny temat, ale chciałem obiektywnie zauważyć że kotły RBR i Skam proponował już kolega @Timon, w poście bodaj #9 jeśli masz zamiar dokonać termomodernizacji to planuj kociołek o mocy jaka będzie Ci potrzebna po jej przeprowadzeniu,Jeśli masz do ogrzania 280m2 to po ociepleniu bedziesz potrzebować kotła 25KW jeśli chcesz kocioł przy którym nie trzeba wiele kręcić i ustawiać to szukaj ze sterownikami opartymi o różnego rodzaju algorytmy typu PID czy adaptacyjnego eCoala jeśli potrafisz sterować spalaniem możesz wybrać kocioł ze sterownikiem dwustanowym(nie będę polecał konkretnych bo jest tego za dużo ) poczytaj o kotłach Skam-Premium Ogniwo eko plus RBR ekouniwersal Tilgner EKR(w opcji z eCoal lub bruli) te są ze sterownikami "automatycznymi" oraz palnikami do spalania paliw gorszej jakości oraz ich mieszanek, w przypadku skam-a jeśli wybierzesz sterownik Cobra będziesz mogła korzystać zarówno z trybu automatycznego jak i dwustanowego, nie wiem jak jest w przypadku innych sterowników oferowanych z tym kotłem. RBR jest dostępny ze sterownikiem eCoal lub bruli. ten drugi to dwustanowy ale ma mieć w najnowszej wersji opcję korzystania z pracy automatycznej w konkretnych przedziałach mocy. więcej na stronach producentów szukaj za co został lekko skarcony, po roku temat wrócił i trafił na bardzo podatny grunt. ;) Pozdr. PS Już 10 strona tematu o doborze kotła, a koleżanka jak nie miała kotła, tak nie ma
ZawiJan99 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #191 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Jeżeli zmowa cenowa to powinien zostać powiadomiony Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów http://uokik.gov.pl/ :ph34r: To nie tak. Kazdy producent ma święte prawo ustalić końcową cenę sprzedaży detalicznej dla swoich dystrybutorów. Operuje wtedy bonusami, upustami, czy jak tam zwał dla nich, w zalezności od ich wyników sprzedaży. Pojęcie "zmowa cenowa" dotyczy zmowy producentów między sobą. Tak mi się wydaje.
sambor Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #192 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Nie masz racji, poczytaj tu http://www.bankier.pl/wiadomosc/Praktiker-ukarany-za-zmowe-cenowa-Castorama-uniknela-kary-2149710.html pozdr.
wuwok Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #193 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Kłamiesz i piszę to po raz ostatni. I tu i na tamtym forum pisałem że nic z tego nie mam. Ale tobie jest to obojętne. I tak nie zrozumiesz. Robisz to świadomie więc waż na słowa które zamieszczasz. Mogą się obrócić przeciwko tobie. ja nie twierdze ze cokolwiek masz :) ot taka dywagacja :D [ to jedna z wolnych myśli ,jestem nikim wiec skierowane tez do nikogo :D ] jeśli uraziłem to przepraszam [za cienki w uszach chyba uraził :D ] U niektórych występuje dziwna moralność :D :D JA mogę "opluwać" wszystkich ale mnie nie wolno :D
Gość jacek61 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #194 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam A może postaracie się odpowiedzieć na pytanie zadane przez koleżankę Beatkę 100 bo takie pytanie zadaje pewnie 90 % przymierzających sie do zakupu kotła. Ja na chwilę obecną mogę napisać tak: aby porównac czy kocioł mało spala potrzebne są badania użytkowe na niższych mocach. Takie jak choćby prowadził kolega Dorecho i inni. Więc na to pytanie koleżanka nie dostanie odpowiedzi pozostaje jej tylko czytać poradnik, byc może coś tam znajdzie choć na zadane pytanie raczej nie. Druga część pytania - mało awaryjny- proponuje przedstawić przez sprzedawców jak wygląda usunięcie awarii jak klient mieszka w zachodniopomorskim a sprzedawca i producent podrugiej stronie Polski i nie mają na miejscu serwisu. Czasem zdażają się błache usterki, ile bedzie kosztować ich usunięcie. Pozdrawiam
zbigmaz1 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #195 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Masz rację Sambor zostały tak polecone tylko nie w poście #5 a #9 a wystarczy jeszcze spojrzeć na #14 i#15 a będzie jasne.
vernal Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #196 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 To nie tak. Kazdy producent ma święte prawo ustalić końcową cenę sprzedaży detalicznej dla swoich dystrybutorów. Operuje wtedy bonusami, upustami, czy jak tam zwał dla nich, w zalezności od ich wyników sprzedaży. Pojęcie "zmowa cenowa" dotyczy zmowy producentów między sobą. Tak mi się wydaje. Może tak robić i jest to częsta praktyka. W celach, które podałeś. Z tym, że jest to tylko i wyłącznie "sugerowana cena sprzedaży". Natomiast nikt normalny nie podpisze umowy na to, że ta cena jest dla EU sztywna i dystrybutor nie może sprzedawać w innej. Bo wtedy UOKiK i kara zapewniona. Nie można również takich umów zawierać (jak wiadomo) ustnie i w innych skutecznych formach. Oczywiście są takie praktyki (być może tutaj też) i jakieś zmuszanie poprzez telefony itp jest nielegalne. Ale kasa to jest kasa i wiadomo, większość sentymentów nie ma... Pozdrawiam.
zbigmaz1 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #197 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Mogę cie zacytować plus komentarz ale co??do sadu pójdziesz ??????????? ty pisałeś ze mało ..nawet nie ja zapytałem ile to jest mało :D :D :D Koleżanka oczekuje prostej piłki czyli kocioł X spali tyle i tyle będzie bezawaryjny i już :) Zacytuj, ja się swoich wypowiedzi nie wstydzę. Czy wymieniłem tam nazwę kotła? Napisałem tylko że jak spełnią kotły warunki o których pisałem to każdy będzie palił mało. Każdy, czy to zrozumiałeś? A ile to będzie w kg to tego nie wiem, każdy kocioł jest inny.
Andrzej_M_ Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #198 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 ,,,, Druga część pytania - mało awaryjny- proponuje przedstawić przez sprzedawców jak wygląda usunięcie awarii jak klient mieszka w zachodniopomorskim a sprzedawca i producent podrugiej stronie Polski i nie mają na miejscu serwisu. Czasem zdażają się błache usterki, ile bedzie kosztować ich usunięcie. Pozdrawiam Nie popadajmy w paranoje. Kocioł wodny niskotemperaturowy jest urządzeniem stosunkowo prostym technicznie pod względem obsługi serwisowej, można by nawet rzec, że jest urządzeniem „prymitywnym”. Więc serwis producenta nie jest konieczny w każdym zakątku kraju. Natomiast ważne jest to, czy serwis producenta jest na tyle elastyczny i szybki, by zdalnie (telefonicznie) zdiagnozować przyczynę usterki i ewentualnie podesłać uszkodzony podzespół do właściciela kotła. A tam nawet lokalny Pan Złota Rączka przeczytawszy uprzednio dobrze napisaną DTR kotła, wymieni uszkodzony podzespół. Sprawa sterowników, ich obsługi, pomocy w ustawieniach, aktualizacji oprogramowania praktycznie została rozwiązana poprzez Elektro-Sytem, ich sterowniki eCoal i Bruli oraz genialny portal eSterownik.
TIMON120777 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #199 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Witam A może postaracie się odpowiedzieć na pytanie zadane przez koleżankę Beatkę 100 bo takie pytanie zadaje pewnie 90 % przymierzających sie do zakupu kotła. Ja na chwilę obecną mogę napisać tak: aby porównac czy kocioł mało spala potrzebne są badania użytkowe na niższych mocacbzdura- one wykażą tylko ile może spalać na danej mocy orientacyjnie na danym paliwie i w tym konkretnym obiekcie, ale na innym może spalać mniej lub więcej. Takie jak choćby prowadził kolega Dorecho i inni. Więc na to pytanie koleżanka nie dostanie odpowiedzi pozostaje jej tylko czytać poradnik, byc może coś tam znajdzie choć na zadane pytanie raczej nie. Druga część pytania - mało awaryjny- proponuje przedstawić przez sprzedawców jak wygląda usunięcie awariipiszę o tym w poradniku jak klient mieszka w zachodniopomorskim a sprzedawca i producent podrugiej stronie Polski i nie mają na miejscu serwisu. Czasem zdażają się błache usterki, ile bedzie kosztować ich usunięcie. Pozdrawiam ależ spora część z nas próbuje jej pomóc ale ona na to nie pozwala :( wymieniłem kilka kotłów które ja bym wziął pod uwagę patrząc na moje kryteria już na początku tematu w pierwszych swoich postach podpowiedziałem jej jak ma wybrać te które są dla niej priorytetowe podsunąłem pod nos poradnik a ona nadal swoje nie potrafi nawet przeczytać ze zrozumieniem postu -pyta - o ruszt wodny w kotle skam-Premium odpowiadam że jest tam teraz ruszt żeliwny dwupoziomowy- "RUSZT" żeliwny a nie cały kocioł koleżanka nie dość że nie zrozumiała to nie skorzystała z podstawowego narzędzia jak wyszukiwarka - znalazłaby sobie strony producentów a tam informacje o materiałach z jakich są zbudowane jakie mają wymienniki, palniki, sterowanie ale to nadal za trudne. kilka stron powtarzania w koło i kilka dodatkowych kłótni osób które chcą swoje prywatne żale przelewać. A i nie bardzo widzę żeby mnie ktoś karcił za moje propozycje sprzed roku :unsure: widzę natomiast po cofnięciu się do początku tematu że koleżanka albo nas robi w konia albo stary kocioł naprawiła skoro przez rok nie kupiła nowego co do serwisu- piszę o tym w swoim poradniku- jakie bywają koszty jakie usterki podlegają a jakie nie naprawom gwarancyjnym wystarczy poczytać jeden z kolegów ma taki wpis w stopce "JEŚLI CHCESZ ZNAJDZIESZ SPOSÓB JEŚLI NIE CHCESZ ZNAJDZIESZ POWÓD" to chyba podsumowuje całość pseudo wysiłków Beaty i na koniec bo już mi się znudziło powtarzanie po raz nie wiem który nikt o zdrowych zmysłach nie poleci konkretnego modelu kotła i nie poda że tyle dokładnie spali i nie stwierdzi że będzie miał np nie więcej niż jedną lub dwie awarie w roku nie poleci ponieważ wie że jeśli choć przecinek z tego co napisze okaże się nieprawdziwy to będzie męczony i gnębiony dlaczego polecił a jest inaczej KAŻDY DECYZJĘ PODEJMUJE SAM
olinek Opublikowano 24 Sierpnia 2013 #200 Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Tak czytam tą coraz gorętszą dyskusję i troszkę się wam koledzy dziwię - jakiś sfrustrowany ktoś ???,kto lubi być w centrum zainteresowania,"odgrzewa" stary temat ,zadaje coraz głupsze pytania,a wy się Panowie niezdrowo podniecacie :wub: - :)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.