Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Na Ekogroszek- Mało Spala I Bezawaryjny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Poleccie mi taki piec. Od pewnym osób słyszałam już opinie,że nawet kilka razy zmieniali piec na ekogroszek, bo za dużo palił. a mi chodzi o tanie ogrzewanie i żeby się nie psuł. Teraz zaczełam sie zastanawiac nad Heitztechnik, ale może inny mi polecicie, bo jaki ten piec jest tak naprawde nie wiem. Jeden znajomy ma i jest zadowolony, ale ma go jak na razie na budowie, ma tam temp. niższą ustawioną.

Opublikowano

Kocioł droga Beatko a nie piec.

Zużycie paliwa w kotle zależy od powierzchni którą grzeje, a oszczędność od jego dobrania do powierzchni, paliwa oraz samego palacza

Podaj więcej o swoim budynku to forumowicze doradzą

Pozdrawiam

Opublikowano

dokładnie

jaki budynek(nowy czy stary)

jaka powierzchnia do ogrzania

jakie ocieplenie

jakie okna

jaka wentylacja

ile osób w rodzinie (zapotrzebowanie na CWU)

preferencje odnośnie temeratur w pomieszczeniach

na koniec

czy uzytkownik ma o paleniu pojęcie i czy wie jakie procesy zachodzą w kociołku (mniej więcej oczywiście)

Odpowiedź na to pytanie pozwoli zaproponowac sposób sterowania kotłem(różne rodzaje sterowników oparte o różne sposoby prowadzenia procesu spalania)

Opublikowano

dom stary - model warszawski (klocek - piwnica,parter i dwa piętra- z tego do ogrzania parter i dwa piętra). Powierzchnia do ogrzania ok. 200 m2.

Mur podwójny ocieplony styropianem 10, koło okien - 1

Okna PCV

wentylacja grawitacyjna- 3 kanały

osób w domu - 7

dach nieocieplony

preferowana temeperatura - 20-21.

jak na razie paliliśmy tradycyjnie w zwyklym kotle - drewnem, węglem itd.

Opublikowano

jakiej mocy był ten tradycyjny kociołek???

czy instalacja CO była modernizowana???

jeśli poddasze lub strych w tym domu jest nieużytkowy to sugeruję inwestycję w wełnę mineralną i ocieplenie od góry. koszt nieporównywalnie niski w stosunku do termoizolacji ścian a efekty murowane- cieplej i mniejsze zużycie opału. wiem bo sam sprawdziłem. rozwinąłem wełnę na podłodze strychu i raz że cieplej w domku a dwa mniejsze zużycie węgla.

z tego co już napisałaś uważam że kociołek w okolicy 17-19KW powinien wystarczyć. ale więcej pewności zdobędę po informacji o instalacji i starym kociołku

Opublikowano

nie wiem, jakiej mocy był stary kocioł- to jest zwykły piec na wszystko i nie ma na nim nigdzie napisane jaką ma moc. Jeżeli chodzi o instalację, to przed kupnem pieca instalacja będzie zmieniana- będą wymieniane piony grzewcze na miedziane, mamy jeszcze w 4 pokojach grzejniki zeliwne, które rownież beda zmienione. A jezeli chodzi o poddasze to bedzie ocieplone wełną.

Opublikowano

przy wymianie kaloryferów sugeruję od razu montaż zaworów termostatycznych. koszt dodatkowy będzie ale dzięki temu otrzymasz możliwość regulacji temperatur oddzielnie w kazdym pomieszczeniu wedle upodobań i potrzeb.

jeśłi będzie wełna to jak pisałem 17KW

Opublikowano

jeśli masz zamiar dokonać termomodernizacji to planuj kociołek o mocy jaka będzie Ci potrzebna po jej przeprowadzeniu,

Jeśli masz do ogrzania 280m2 to po ociepleniu bedziesz potrzebować kotła 25KW

jeśli chcesz kocioł przy którym nie trzeba wiele kręcić i ustawiać to szukaj ze sterownikami opartymi o różnego rodzaju algorytmy typu PID czy adaptacyjnego eCoala

jeśli potrafisz sterować spalaniem możesz wybrać kocioł ze sterownikiem dwustanowym(nie będę polecał konkretnych bo jest tego za dużo )

poczytaj o kotłach

Skam-Premium

Ogniwo eko plus

RBR ekouniwersal

Tilgner EKR(w opcji z eCoal lub bruli)

te są ze sterownikami "automatycznymi" oraz palnikami do spalania paliw gorszej jakości oraz ich mieszanek, w przypadku skam-a jeśli wybierzesz sterownik Cobra będziesz mogła korzystać zarówno z trybu automatycznego jak i dwustanowego, nie wiem jak jest w przypadku innych sterowników oferowanych z tym kotłem. RBR jest dostępny ze sterownikiem eCoal lub bruli. ten drugi to dwustanowy ale ma mieć w najnowszej wersji opcję korzystania z pracy automatycznej w konkretnych przedziałach mocy. więcej na stronach producentów szukaj

• Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Co prawda mam kocioł jaki mam - ale ciągle śledzę wszelkie nowości w dziedzinie kotłów aby w przyszłości mój wybór kotła był lepszy i bardziej optymalny. Niestety prawda jest taka, że im więcej użytkownik wie tym trudniej cokolwiek wybrać bo każdy kocioł ma jakieś wady i mankamenty. Reasumując ciągle czekam na jakiś przebój rynkowy, który spełni moje oczekiwania.

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jeszcze trzeba założyc w jakim budżecie kocioł ma się zamknąć plus dostosowanie do warunków w kotłowni.

ko.Timon wymienił kilka fajnych kotłow.W innym wątku wymieniłaś Witkowskiego i Heiztechnika.Czemu akurat te dwa? Sa kotły od Klimosza Cichewicza,KRS-y Defro Sas a nawet poczciwy Zębiec..

Po dacie ostatniego postu sądze,że dokonałaś zakupu kotła,ciekaw jestem jakiego :) A co do Heiz...miałem okazje kupic coś do domu w sklepie który jest przedstawicielem tego u mnie w mieście,obejrzałem je dokładnie,poczytałem i...Heiza akurat bym nie kupił ,one nawet ceną nie zachwycają..

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Przeboju rynkowego jeszcze nie ma ale gdybym został zmuszony dziś do zakupu nowego kotła to kupiłbym na pewno RBR EKOUNIWERSAL o właściwej mocy to dla mnie pewnie byłoby to 11 kw oczywiście ze sterownikiem eCoal lub brulim i palnikiem mała ekoenergią. Kociołek jest rzetelnie wykonany i dobrze się prezentuje. Nie paliłem w nim ale widzę, że zbiera same pozytywne opinie i dlatego to byłby mój wybór :)

http://www.firmainst...ndex.php?art=32

Edytowane przez czp01
  • 9 miesięcy temu...
Opublikowano

jeżeli zdecydowałabym się na RBR ekouniwersal lub Skam-Premium to czy w woj. pomorskim są serwisy tych pieców?Jaki z tych pieców byście bardziej polecili jeżeli chodzi o bezawaryjność i małe spalanie?

Opublikowano

Bo to jest wybór na lata a jeżeli źle kupi to potem ma się z tym męczyć? :P

jeżeli zdecydowałabym się na RBR ekouniwersal lub Skam-Premium to czy w woj. pomorskim są serwisy tych pieców?Jaki z tych pieców byście bardziej polecili jeżeli chodzi o bezawaryjność i małe spalanie?

Myślę że serwis będzie dostępny w czasie określonym przez sprzedającego i tu zależy od kogo kupisz kocioł czy to jest autoryzowany sprzedawca czy na wiadomym portalu aukcyjnym. Jednak ten kocioł już mam dwa lata i nie słyszałem aby były jakieś awarie typu wymiana kotła czy dziurawy. W tym przypadku jeżeli kupisz u autoryzowanego sprzedawcy jest on w stanie pomagać nie będąc u ciebie w domu, ma podgląd co i jak.

Jeżeli czytałaś fora to pewnie tak jak ja nie znalazłaś nic co by było opisem awarii lub złego zachowania i opieszałego działania serwisu. Ja doświadczyłem odwrotność tego. Serwis i producent zareagowali natychmiast. Ja mogę chwalić nawet po dwóch latach :)

Opublikowano

To mój pierwszy post na tym forum i chciałem się z wszystkimi przywitać.

Widzę dużo starych zanajomych z innych miejsc, Timona, Czp1, Zbigmaza :)

Myślę że i inni nieznajomi przygarną mnie do tej gromadki.

Opublikowano

Jako że jestem trochę zorientowany co do tych dwóch kotłów to mogę odpowiedziedzieć.

Skam-p Premium udzielana jest gwarancja na 3 lata. RBR-Ekouniwersal na 5 lat.

Dotyczy to spawów i szczelności wymiennika, reszta podzespołów czyli: zespól podający, wentylator ( dmuchawa ) i regulator temperatury ( sterownik ) mają dwuletnią gwarancję.

W przypadku obu producentów serwis ogólnopolski.

Opublikowano

Jeśli kocioł z podajnikiem jest dobrze dobrany mocą nie potrzebny jest żaden wkład.

Palę już szósty rok takim kotłem.

Opublikowano (edytowane)

do Zbigmaz1 - jaki masz kociol ekouniwersal czy skam-premium?Jakie jest spalanie kotla, ktory posiadasz?

witam :) wszystkich :D spalanie zależy od wielu rzeczy .Preferencji co do ciepła ludzi mieszkajacych w domu ,jakości opalu ,i samego zapotrzebowania domu na ciepło.Oczywiście piec tez ma znaczenie ,dopasowana wielkość pieca do domu.

Edytowane przez wuwok