Skocz do zawartości
  • Zarejestruj się na forum.

Możesz przeglądać forum bez rejestracji. Jeżeli chcesz zadać pytanie lub odpowiedzieć zarejestruj się lub zaloguj jeżeli masz już konto. Także zdjęcia i załączniki są dostępne tylko po zalogowaniu. Zapraszamy.

1. Kotły, piece i inne źródła ciepła

1. 236.2 tys.
      odpowiedzi
    2. 107.7 tys.
      odpowiedzi
    3. 28.6 tys.
      odpowiedzi
    4. 16.6 tys.
      odpowiedzi
    5. 1.3 tys.
      odpowiedzi
    6. Kominki, kozy i inne piece

Tutaj piszemy o kominkach (także z płaszczem wodnym), kozach wolnostojących, piecach kaflowych itp.

Dobór urządzenia, Lazar, Kalvis

4.1 tys.
      odpowiedzi
    7. Inne tematy o kotłach i piecach

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy związane z kotłami i piecami, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

18.8 tys.
      odpowiedzi
  2. Inne sposoby ogrzewania

1. Kolektory słoneczne

Dyskusje o kolektorach płaskich, próżniowych i wszystkim co związane z wykorzystaniem energii słonecznej do celów ogrzewania.

3.8 tys.
      odpowiedzi
    2. Ogrzewanie niekonwencjonalne

Tutaj umieszczamy wszystkie tematy o sposobach ogrzewania, ale takie, które nie pasują do konkretnych działów

1.9 tys.
      odpowiedzi
  3. Instalacje

1. Instalacje CO i CWU

Dyskusja na temat instalacji centralnego ogrzewania i centralnej wody użytkowej.

Zasilanie awaryjne

152.2 tys.
      odpowiedzi
    2. Kominy dymne i spalinowe

Tutaj piszemy i pytamy o wszystko co jest związane z kominami dymnymi i spalinowymi.

8.2 tys.
      odpowiedzi
    3. Wentylacja i rekuperacja

Dyskutujemy tutaj o wentylacji grawitacyjnej, wymuszonej, rekuperacji i innych tematach związanych z wentylacją.

2 tys.
      odpowiedzi
    4. Wytwarzanie energii elektrycznej na cele grzewcze (i nie tylko)

Tutaj dyskutujemy o panelach fotowoltaicznych, elektrowniach wiatrowych i innych sposobach wytwarzania prądu.

7.4 tys.
      odpowiedzi
  4. Inne tematy związane z ogrzewaniem

1. Opał

Tutaj dyskutujemy o różnych rodzajach opału - wady i zalety gazu, węgla, oleju-opałowego, pelletów...

40.5 tys.
      odpowiedzi
    2. Izolacje

Obok odpowiedniego systemu ogrzewania równie ważną rzeczą jest odpowiednie "ocieplenie" naszego domu.

4.6 tys.
      odpowiedzi
    3. Kwestie finansowe

Jak najtaniej ogrzać dom, jak sfinansować montaż systemu ogrzewania?

3.8 tys.
      odpowiedzi
    4. Ogłoszenia drobne

Kupię, sprzedam zamienię, zatrudnie. Sprzedajesz lub chcesz kupić piec? Prowadzisz firmę związaną z branżą i szukasz pracownika. Tutaj możesz zamieścić ogłoszenie. Oferty kupię/sprzedam/zamienię tylko od osób prywatnych. Ogłoszenia komercyjne będą usuwane.

2.6 tys.
      odpowiedzi
    5. Instrukcje, DTR, artykuły, narzędzia, programy...

Tutaj zamieszczamy materiały i linki do materiałów i programów związanych z ogrzewaniem, kotłami, instalacjami itp...

Artykuły, DTR, Instrukcje, Ksiązki, Narzędzia

1.1 tys.
      odpowiedzi
  5. Tematy różne

1. Sprawy organizacyjne

Sprawy organizacyjne forum, co i jak tu działa, nowości...

1.4 tys.
      odpowiedzi
    2. Przywitaj się

Przywitaj się, powiedz coś na swój temat, przełam "pierwsze lody" :)

2.8 tys.
      odpowiedzi
    3. Rozmowy na dowolny temat

Tutaj możesz podyskutować na temat nie związany z tematyką forum. W tym dziale także nie dyskutujemy na tematy polityczne.

20 tys.
      odpowiedzi

• Ostatnie Odpowiedzi

• Nawiewniki w oknach, drzwi na korytarz nie do końca szczelne, ona tak dział bo jest wyciągnięta na nie ocieplony strychni tak zostawiona beZ wyjścia na dach, oprócz łazienek, wentylacja nad dach, ale nie ocieploną i  za mały przekrój. Temp spalin gdy siedzą wszystkie zawirowywacze 90-100 stopni, przy wyjętej jednej parze 140-160 stopni, więc nie idzie w komin. W brew pozorom jest w takim miejscu, że działa bardzo dobrze, sam się dziwię, ale jak jest nagrzane pomieszczenie w którym stoi, wszystko jest nagrzane bardzo podobnie. Ustawienie głowic na 3,5 da tyle, że nawet jak nie działają w górę, to działają w dól i temp można zmniejszyć. A pogodówki nie udało mi się wczoraj ustawić musiałem wrócić do starych ustawień, bo nie chciało mi się walczyć z tym po nocy. Ecoster jako termostatusinbyć wyłączony w kotle, a w ustawieniach mieszacza włączony bez możliwości wyłączenia pompy? W tym menu że zdjęcia poziomego wszystko kumam, stosowałem to wielokrotnie, włączenie wyłączenie pompy od mieszacza. W kotle mogę wybrać menu kotła "wybór termostatu" lub nie używać termostatu to samo w menu mieszacza, ale to drugie menu serwisowe 0123 zaawansowane Tryb termostatu tak/nie, wyłączenie pompy CO tak/nie, nie mam pojęcia czego dotyczy, ale ma wpływ na pracę. Gry wybiorę tryb termostat kocioł nie patrzy na nic tylko od razu się wyłącza, gdy wybrałem wczoraj przy osiągniętej temp na ecoster wyłączenie pompy CO "tak" to kocioł pracuje dalej nie zważając na termostat, gdy wybieram nie to kocioł przechodzi w nadÓr, po czasie nadzoru się wyłącza.
    • Na tym masz bardzo duże straty. I nie jest spieprzona, tak działa grawitacja. Uszczelniłeś dom, to żeby gdzieś wywiało to gdzie indziej musi nawiać.   Masz niestabilne źródło ciepła jakim jest kocioł na pellet. Podejrzewam, że sporo idzie w komin.  To przy takim "zagospodarowaniu" domu, ten Ecoster T1 działa jak plaster na wrzodzie.  Aby cokolwiek sensownego z tym zrobić, potrzebujesz danych z kilku-kilkudziesięciu dni i je przeanalizować.  A, i ustawienie głowic na 3.5 to tak jakbyś ich nie miał
    • Dom ok 340m2, 100% grzejniki (32 sztuki) instalacja na stalowych rurach, grzejniki konwekterowe z głowicami (część głowic zastała, na pozycji 3,5 długo nie ruszane, można nimi kręcić, ale od pozycji 3,5 w górę idą luźno), CWU 500l.  Pojemność wody w układzie nigdy nie liczyłem, ale przypuszczam, że 700-900l. Kocioł Biawar Pellux 100 30kw, sterownik Ecoster 860p, termostat pokojowy dedykowany przewodowy Ecoster T1. Elewacja 10-15cm grafitu, okna 2-szybowe, bardzo dużo okien, sporo drzwi, poddasze użytkowe: skosy dachowe 10cm wełny, w rogach mostki termiczne tam wstrzyknąłem piankę pur we własnym zakresie, tam gdzie nie ma skosów jest strop - około 15cm wełny na to firma dała 25cm celulozy. Wentylacja grawitacyjna totalnie spieprzona zamiast ciągnąc dmucha do środka zimne powietrze. Spalanie: przy normalnej zimie, a właściwie jej braku  około 9 ton pelletu. Tej zimy 10 ton pelletu plus 2 tony owsa pod koniec zimy i obecnie palę mieszanką, bo wiadomo co się wydarzyło z pelletem. Rekord dobowy przy -27 w nocy i -18 w dzień 102kg!, koło zera do +5 45kg pelletu, -10 do -15 60kg pelletu, -20 80-90kg pelletu. Także różowo nie jest, prowadzę agroturystykę na poddaszu 4 pokoje z łazienkami do wynajęcia, 1/3 zarobków idzie w pellet. Oczywiście ja i żona pracujemy normalnie bo z wynajmu byśmy się nie utrzymali z 2 dzieci na studiach. Siedzę na sporym kredycie jeszcze przez 4 lata (na ocieplenie, okna, dach, kocioł, głowice termostatyczne itp) także z inwestycjami nie szaleję, bo nie mam wolnych środków. Na koniec zimy celuloza - 7000zł, zobaczę, czy coś da.
    • Wszystko zależy jak energo-żrący jest Twoj dom.  Podam jak ja ustawiam, ale wpierw mały opis dla porównania. Dom mam niby energooszczedny, mam wentylację mechaniczną z rekuperatorem, gdzie temp nawiewu nie spada poniżej 17°C(jest to istotne) Cześć domu na parterze mam podłogówkę i grzejniki, gora tylko grzejniki. Grzejniki sporo przewymiarowane zasilane w układzie gwiazdy (rozdzielacz na parterze i na górze) Maksymalna temperatura na grzejniki jaką może podać grupa pompowa to 40°C w zakresie dłuższych niskich temperatur na zewnątrz od 5 do -25°C. Nawet jak ze dwa dni było -28°C. Teraz jak są temperatury powyżej zera to zmieniłem na 37°C. Jeśli temperatura na zewnątrz przekracza 8° to pogodowka zaczyna zmniejszać.  Temperaturę w domu utrzymuje w okolicach 23°C.  Temperaturą wewnątrz steruję tylko głowicami termostatycznymi. Średnio mam po dwa grzejniki na pomieszczenie.   I taki paradoks , temp. w domu 23° i grzejniki grzeją chociażby letnia wodą i tylko gora grzejnika - w domu ciepło,  ale jak grzejniki sie wyłączą to pomimo że dalej jest 23° to jest zimno.  Oczywiście wiem dlaczego tak jest, ale to inny temat. Jak już ustabilizujesz temperature w domu na akceptowany poziomie to wtedy zacznij bawić sie ustawieniami kotła.  Nie wiem czy potrzebujesz aż 30kW, ale znów porównam do siebie. Mam kociol 20kW, ale pracuje on z maksymalną mocą ok 12,5kW. Z taką mocą naładuje bufor i jednocześnie zasili instalację grzewcza. Przy większej mocy oprócz zwiększenia spalania nie ma różnicy.
    • U mnie jest "all in one" Atlantic extensa duo. Przesmarowany trzpień i trzyma, nawet jak by trzeba wymienić to też się da, tyle że musi być taki sam lub kompatybilny. Na termometrach dołożonych i logowanych w HA widać jak w momencie przełączenia zaczyna schładzać zbiornik, po chwili CWU ma temp. załączenia i wszystko oscyluje z dokładnie w takim czasie jaki ustawiło się w PC na zmianę CO/CWU (od 3min do 1h)
  • Wpisy na blogu

• Ostatnie tematy

• Statystyki forum

• Tematów
      40.6 tys.
    • Odpowiedzi
      681.6 tys.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.