piastun Opublikowano Sobota o 10:48 #1701 Opublikowano Sobota o 10:48 Brał ktoś ostatnio sortyment orzech? Bo w zeszłym sezonie przyszło do mnie coś w okolicach dolnej normy i bardziej przypominało groszek... Cytuj
Piecuch19 Opublikowano Niedziela o 09:32 #1702 Opublikowano Niedziela o 09:32 @piastun za te dolne normy moim zdaniem odpowiedzialne są punkty KDW. Osobiście pojechałem do punktu KDW i widziałem jak ma pryźmie jest wegiel w innym odcieniu i innej granulacji ( jeszcze i wymieszany). Pojedź do KDW najlepiej po deszczu, bo wtedy widać dobrze odcienie innego asortymentu na pryźmie. Jak brałem wcześniej bezpośrednio z kopalni to węgiel był równy o jednej granulacji - szło z przesiewacza na auto ( równa granulacja) i była to chyba najlepsza wesoła jaką paliłem ( zero kamieni i innych dodatków). Dlatego następną dostawę zamówię w big-bagach bezpośrednio z kopalni bez mieszanek z KDW. Trochę drożej, ale nie będzie rozczarowań później w sezonie grzewczym. Ta wesoła z KDW to jakaś mieszanka z węglem energetycznym ( dużo tańszym), który nie chce się palić tylko żarzy, a żar się zbija w jedną masę co powoduje słaby przepływ powietrza przez warstwę żaru. Ma też dużo przerostów, wapieni czego wcześniej nie widziałem w tym typie węgla. Z drewnem na przekładkę pójdzie, ale sam to słabo się pali. Dlatego lepiej omijać KDW, bo na kopalni zakładam że raczej nie mieszają. Węgiel zmienia swą postać za bramą kopalni ( w transporcie i w KDW). Najlepiej jak by kopalnia w workach na palecie sprzedawała i sami workowali bez firm zewnętrznych. Cytuj
luceo Opublikowano Niedziela o 19:58 #1703 Opublikowano Niedziela o 19:58 kiedyś to były czasy przyjeżdżało to co się zamawiało np. kupiłeś takiego Piasta to było czysto w kotle, dużo popiołu itp., jak chciałeś mieć sadzę nawet na aucie, które stoi koło domu to brałeś Marcela 😀 a teraz? to loteria, kłamstwo i kombinatorstwo sam w tym roku w workach z węglem dostałem "gratis" w postaci kamieni Cytuj
piastun Opublikowano 12 godzin temu #1704 Opublikowano 12 godzin temu U mnie nie narzekam na węgiel z KWD ale właśnie ta granulacja mi się nie podoba. Nie wiem czy to kwestia odsiewania bo z 10-15% jest w środku normy. Węgiel pali się fajnie i długo! Tylko kupowałem świadomie orzech a nie groszek Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 11 godzin temu #1705 Opublikowano 11 godzin temu Na kopalni węgiel idzie z przesiewacza równy jeśli chodzi o granulację. Po tym co widziałem zastanawia mnie dlaczego ta równiutka granulacja zmienia się na składzie - nie przekonują mnie tłumaczenia: taki przyszedł z kopalni . Może długo szedł i zbyt okrężną drogą? Ostatnio robią promocje na groszek - może dlatego. Cytuj
nightwatch Opublikowano 9 godzin temu #1706 Opublikowano 9 godzin temu a ten węgiel z Kolumbii sprzed 2 lat, co się okazał byc jakimś odpadem kopalnianym - wyparował? A moze jakąś okrężną drogą nagle znajduje się w transportach z polskich kopalń? Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 9 godzin temu #1707 Opublikowano 9 godzin temu To może być to co nie wyparowało. Cytuj
h3nio Opublikowano 9 godzin temu #1708 Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) Nie wyparował. W moim mieście przy torach kolejowych jest nieduży terminal kontenerowy, który pod koniec 2022 r. został cały wypełniony tym niesortowanym węglem z zagranicy. Leży tam do tej pory i chyba chętnych na niego nie ma. Edytowane 9 godzin temu przez h3nio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi