piastun Opublikowano 23 Listopada #1701 Opublikowano 23 Listopada Brał ktoś ostatnio sortyment orzech? Bo w zeszłym sezonie przyszło do mnie coś w okolicach dolnej normy i bardziej przypominało groszek... Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 24 Listopada #1702 Opublikowano 24 Listopada @piastun za te dolne normy moim zdaniem odpowiedzialne są punkty KDW. Osobiście pojechałem do punktu KDW i widziałem jak ma pryźmie jest wegiel w innym odcieniu i innej granulacji ( jeszcze i wymieszany). Pojedź do KDW najlepiej po deszczu, bo wtedy widać dobrze odcienie innego asortymentu na pryźmie. Jak brałem wcześniej bezpośrednio z kopalni to węgiel był równy o jednej granulacji - szło z przesiewacza na auto ( równa granulacja) i była to chyba najlepsza wesoła jaką paliłem ( zero kamieni i innych dodatków). Dlatego następną dostawę zamówię w big-bagach bezpośrednio z kopalni bez mieszanek z KDW. Trochę drożej, ale nie będzie rozczarowań później w sezonie grzewczym. Ta wesoła z KDW to jakaś mieszanka z węglem energetycznym ( dużo tańszym), który nie chce się palić tylko żarzy, a żar się zbija w jedną masę co powoduje słaby przepływ powietrza przez warstwę żaru. Ma też dużo przerostów, wapieni czego wcześniej nie widziałem w tym typie węgla. Z drewnem na przekładkę pójdzie, ale sam to słabo się pali. Dlatego lepiej omijać KDW, bo na kopalni zakładam że raczej nie mieszają. Węgiel zmienia swą postać za bramą kopalni ( w transporcie i w KDW). Najlepiej jak by kopalnia w workach na palecie sprzedawała i sami workowali bez firm zewnętrznych. Cytuj
luceo Opublikowano Niedziela o 19:58 #1703 Opublikowano Niedziela o 19:58 kiedyś to były czasy przyjeżdżało to co się zamawiało np. kupiłeś takiego Piasta to było czysto w kotle, dużo popiołu itp., jak chciałeś mieć sadzę nawet na aucie, które stoi koło domu to brałeś Marcela 😀 a teraz? to loteria, kłamstwo i kombinatorstwo sam w tym roku w workach z węglem dostałem "gratis" w postaci kamieni Cytuj
piastun Opublikowano Wtorek o 18:54 #1704 Opublikowano Wtorek o 18:54 U mnie nie narzekam na węgiel z KWD ale właśnie ta granulacja mi się nie podoba. Nie wiem czy to kwestia odsiewania bo z 10-15% jest w środku normy. Węgiel pali się fajnie i długo! Tylko kupowałem świadomie orzech a nie groszek Cytuj
Piecuch19 Opublikowano Wtorek o 19:02 #1705 Opublikowano Wtorek o 19:02 Na kopalni węgiel idzie z przesiewacza równy jeśli chodzi o granulację. Po tym co widziałem zastanawia mnie dlaczego ta równiutka granulacja zmienia się na składzie - nie przekonują mnie tłumaczenia: taki przyszedł z kopalni . Może długo szedł i zbyt okrężną drogą? Ostatnio robią promocje na groszek - może dlatego. Cytuj
nightwatch Opublikowano Wtorek o 21:09 #1706 Opublikowano Wtorek o 21:09 a ten węgiel z Kolumbii sprzed 2 lat, co się okazał byc jakimś odpadem kopalnianym - wyparował? A moze jakąś okrężną drogą nagle znajduje się w transportach z polskich kopalń? Cytuj
Piecuch19 Opublikowano Wtorek o 21:16 #1707 Opublikowano Wtorek o 21:16 To może być to co nie wyparowało. Cytuj
h3nio Opublikowano Wtorek o 21:18 #1708 Opublikowano Wtorek o 21:18 (edytowane) Nie wyparował. W moim mieście przy torach kolejowych jest nieduży terminal kontenerowy, który pod koniec 2022 r. został cały wypełniony tym niesortowanym węglem z zagranicy. Leży tam do tej pory i chyba chętnych na niego nie ma. Edytowane Wtorek o 21:21 przez h3nio Cytuj
Animus Opublikowano Środa o 13:52 #1709 Opublikowano Środa o 13:52 Takie coś dostałem na pocztę, ja mam węgiel, może komuś się przyda. Cytuj
lriuqs Opublikowano Środa o 14:57 #1710 Opublikowano Środa o 14:57 A drobnym druczkiem czytałeś? 😁 Cytuj
Tuptus Opublikowano Środa o 16:07 #1711 Opublikowano Środa o 16:07 Ale pojechali. 🤪 Na pewno ktoś się skusi. 😁 Cytuj
Pjottter Opublikowano Czwartek o 11:50 #1712 Opublikowano Czwartek o 11:50 Może trochę obniżą przed nowym rokiem, w końcu w 2025 ma wejść kolejna opłata na paliwa więc cena skoczy, a tak to chociaż przytrzymali by na stałym poziomie. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano Czwartek o 16:02 #1713 Opublikowano Czwartek o 16:02 4 godziny temu, Pjottter napisał(a): 2025 ma wejść kolejna opłata na paliwa więc cena skoczy I komu oni wtedy ten węgiel sprzedadzą? Dużo ludzi już przeszło na PC, gaz, kotły zgazowujące drewno, a inni aktualnie przechodzą. Jak by sprzedaż mocno nie spadała to nie było by promocji, kodów promocyjnych i innych zabiegów sprzedażowych. Mocno zmniejszony popyt to poniekąd opóźniony efekt wcześniejszego okresu zbyt wysokich cen węgla. Cytuj
Tuptus Opublikowano Czwartek o 16:25 #1714 Opublikowano Czwartek o 16:25 Popyt spada i będzie spadał, ale jednak jeszcze jest kilka milionów kotłów zasypowych i groszkowych, więc interes będzie się kręcić, może nie z taką siłą jak wcześniej ale jednak ludzie będą nadal kupować. Znam osoby które mają stare zasypowce i nadal z nik będą korzystać, bo nie stać ich na modernizację źródła ogrzewania. Nie będę się tu rozpisywał o super programie "czyste powietrze" bo forumowicze wiedzą o "co kaman". Cytuj
Pjottter Opublikowano wczoraj o 13:01 #1715 Opublikowano wczoraj o 13:01 20 godzin temu, Piecuch19 napisał(a): I komu oni wtedy ten węgiel sprzedadzą? Dużo ludzi już przeszło na PC, gaz, kotły zgazowujące drewno, a inni aktualnie przechodzą. Jak by sprzedaż mocno nie spadała to nie było by promocji, kodów promocyjnych i innych zabiegów sprzedażowych. Mocno zmniejszony popyt to poniekąd opóźniony efekt wcześniejszego okresu zbyt wysokich cen węgla. Potrzebującym zawsze to tylko kwestia popytu. Jak nie będzie tak dużo chętnych to będą musieli obniżyć ceny inaczej stracą więcej niż zarobią. A skoro oni będą obniżać to nie będą kupować z kopalni i ceny tam również powinny spaść. Tak to teoretycznie wygląda w surrealbym świecie. U nas pewnie zaraz będą dofinansowania bo zacznie się płacz, a w sumie barbórka za rogiem. I cena będzie dalej stała w miejscu, a ci którzy będą potrzebować nadal będę płacić krocie za kilka ton by w zimę nie zamarznąć by móc w lato pracować na ten kartonowy kraj. I tak się żyje tutaj... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi