Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Konkrety, konkrety. Zadaliśmy Ci pytanie i nie chcesz na nie odpowiedzieć 👍

Opublikowano
4 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Grzał piecem i tutaj mamy tą wielką tajemnicę zużycia ee 🤣🤣🤣

Ile wyprodukowałeś cwaniaku zapomniałeś napisać 😁

To teraz patrz z podlicznika pompy ciepła ,to jest od 1 kwietnia 2025 do dziś  cały okres ten środkowy słupek u góry , nie patrz na COP bo za 4 minuty defrost będzie

Screenshot_20260111_201336_com.android.chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)

"Udajesz Greka" ? Pytanie było proste, nie ściemniaj 👍

Tradycyjnie zacząłeś wić sie jak piskorz 👍 Za chwilę napiszesz, że wypisujesz sie z forum i za pół roku będzie powtórka z rozrywki 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

No masz rację że dalsza publikacja sensu nie ma skoro żadne dowody nie trafiają to co jeszcze ??? scriny z tauronu kłamią licznik z pompy ciepła kłamie , wszystko kłamie bo tak twierdzisz ,czego ci potrzeba jeszcze ? chyba niczego ci nie potrzeba bo wiesz lepiej hahaha, lepiej serial sobie puszczę bo za chwilę poprosisz o coś dziwniejszego , ja dużo włożyłem w stary dom aby było mniej więcej jak jest a to nie koniec, za jakiś rok pewnie gruntówka dołaczy wtedy znów popiszemy a teraz odpocznijmy.

• Haha 1
Opublikowano

Mam deja vu z innego twojego wcielenia 😂

image.png.61a8f40606ba6552b7514a6709b7c1d8.png

• Lubię to 1
Opublikowano
44 minuty temu, cezario1 napisał(a):

...kocioł na drewno bo  pellet wyjdzie raczej drożej.

Mam nadzieje że jak rozgrzeje dom to będzie dobrze działała PC w plusowej temp.    

Ja teraz też stosuję ten myk z rozgrzewaniem domu do odpowiedniej temperatury i pompa tylko uzupełnia ubytki. Gdyby miała rozgrzewać całość, to by trwało wieki przez cykliczne defrosty. Choć teraz przy tych mrozach mam dosyć suche powietrze ok. 80% i nawet jest spokój z defrostem.

Opublikowano
3 godziny temu, lajosz napisał(a):

image.thumb.jpeg.893f653e310e996ee003462c17fdae8d.jpeg

75kg wegla to powinno conajmniej na 3dni starczyc Twojego zuzycia ciepla 🙂 co tam sie wydarzylo?

Opublikowano

Piec jest na koks a nie na węgiel . Dodatkowo niewyczyszczony ...

Opublikowano
12 godzin temu, o6483256 napisał(a):

Mam deja vu z innego twojego wcielenia 😂

image.png.61a8f40606ba6552b7514a6709b7c1d8.png

Nie nie masz dejavu ty po prostu nie potrafisz myśleć więc szczujesz, podałem ci wszystko na tacy a ty greka udajesz że to nie to .

12 godzin temu, carinus napisał(a):

Ja teraz też stosuję ten myk z rozgrzewaniem domu do odpowiedniej temperatury i pompa tylko uzupełnia ubytki. Gdyby miała rozgrzewać całość, to by trwało wieki przez cykliczne defrosty. Choć teraz przy tych mrozach mam dosyć suche powietrze ok. 80% i nawet jest spokój z defrostem.

carinus Gruntówka ?  ja chyba w to pójdę .

• Haha 1
Opublikowano

Zadałem Ci pytanie (i nie tylko ja) ile wyprodukowałeś ee ze słońca, nie doczekaliśmy sie odpowiedzi.

Zrobiłeś z siebie kolejny raz idiotę, a teraz próbujesz "wykręcić kota ogonem" 😁 

Abstrahując z tym myśleniem, to przeglądając co wklejasz na Facebooku to faktycznie Bert bym się zastanowił, czy potrafisz samodzielnie myśleć bez ruskiej propagandy 👍

Opublikowano (edytowane)

Berthold kolejny raz przyparty do muru argumentami, nie jest w stanie na nie odpowiedzieć, więc atakuje adwersarza jakimiś absurdalnymi tekstami 👍 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
1 godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Daj spokój, to nie przesłuchanie przed trybunałem, po co te ataki?

No nareszcie ktoś to powiedział , on nie potrafi zrozumieć że nie o mnie chodzi ,nawet pogadać nie mozna spokojnie o np gruntówkach bo zaraz komuś liczy coś tam,dostał wszystko na tacy a on dalej szuka dziury w całym choć to mało istotne ile ja spalam bo przecież po to to się robi docieplenia czy jakąś fotovoltaikę , a już szczyt wszystkiego jak mu pokazujesz dane z pompy a on ich nie widzi czy udaje że nie widzi i co mają wspólnego z tym panele czy magazyn skoro to jest pobrana energia przez pompę i chociażby z wiadra miałby być ten prąd.

• Haha 1
Opublikowano

Mijasz się z prawdą (jak zwykle) Berthold 👍

Opublikowano

@bertito podasz w końcu ile od 1.01 zużyłeś energii elektrycznej z podziałem na tauron (sieć), autokonsumpcja z falowników (on i off grid) i ile zużyłeś z magazynu (masz spory więc i tam mogło być energii dużo). Ile z tego zjadła pompa ciepła, a ile musiałeś dogrzać innym sposobem. Wtedy będziemy mogli ocenić jak duży wymiennik w gruncie będziesz musiał zrobić ;-)

Opublikowano

Nie chcę wracać do tej bezsensownej kłótni o jakies tam prądy więc najlepiej przejść od razu do rzeczy tzn gruntówki bo to jest interesujący temat zero defrostów stały niski pobór prądu ja myślę na podstawie wieloletnich obserwacji że gruntówka o mocy maxymalnej 4 kw byłaby idealna i nawet nie musiałaby być inwerterowa tylko on/of no i raczej zasilana wodą studzienną , to są tematy i trzeba by nowy wątek założyć, na fejsie jest grupa chętnych do pomocy i mają to rozgryzione perfekto.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, damiaszek napisał(a):

@bertito podasz w końcu ile od 1.01 zużyłeś energii elektrycznej z podziałem na tauron (sieć), autokonsumpcja z falowników (on i off grid) i ile zużyłeś z magazynu (masz spory więc i tam mogło być energii dużo). Ile z tego zjadła pompa ciepła, a ile musiałeś dogrzać innym sposobem. Wtedy będziemy mogli ocenić jak duży wymiennik w gruncie będziesz musiał zrobić 😉

Zgłosiłem wątek do moderacji i poprosiłem o wywalenie tego spamu bertholda, bo wypacza sam temat wątku. Mogłem nie podejmować tej dyskusji, bo zawsze kończy sie tak samo, tylko wcielenia berholda sie zmieniają 👍

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Wracając do tematu, od września zużycie prądu przez pompę:

2100kWh, na grzanie CO i CWU 

Wyprodukowana energia cieplna zgodnie z danymi z ciepłomierza:

7118kWh, co daje SCOP 3,39

Edytowane przez o6483256