Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, carinus napisał(a):

Gdybyś dostosował instalacje na niższe temperatury zasilania, na bank spadnie energożerność.

Grzejniki żeliwne robią swoje. Prąd za darmo więc się nie opłaca zmieniać grzejników. 

Co do mocy PC to Tcap ma najlepszy COP przy jak najniższej mocy sprężarki a nie przy średniej jak większość PC. Sprawdzałem to przy różnych ustawieniach.

Opublikowano

Dajcie sobie z tym spokój, gdyż nie dojdziecie do ładu - każdy z producentów inaczej liczy i inaczej mierzy COP-y, moce itd.

Na to jeszcze nie określono jednolitej normy, więc to co otrzymujecie nadaje się do programów satyrycznych 

Opublikowano

Sambor, nie do końca, bo porównując dane z licznika i ciepłomierza, oraz wynik z danych samej pompy mniej więcej sie pokrywają w moim przypadku 👍

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, o6483256 napisał(a):

Bufor to raptem 60litrów

Ale masz podłogówkę 

Ja mam 130l wody w instalacji i brak bufora.

Opublikowano (edytowane)

Mam podłogówkę i grzejniki, może jakbyś dołożył bufor to byłoby lepiej?

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Najlepiej pokazywać scrin z elicznika tauronu np miesięczny czy roczny, ja pokazałem to  twierdzą że coś się nie spina no masakra to czym napędzam tę pompę koniami ?? co nie pokażesz to be .

Opublikowano

@samborTo prawda, ale dopóki nie mamy innych parametrów porównawczych, to zamiast łkciami czy sandałami, musimy sie czymś posiłkować.

Opublikowano
Teraz, berti napisał(a):

Najlepiej pokazywać scrin z elicznika tauronu np miesięczny czy roczny, ja pokazałem to  twierdzą że coś się nie spina no masakra to czym napędzam tę pompę koniami ?? co nie pokażesz to be .

To pokaz nam z ostatniego tygodnia pobór prądu przez dom (z rozpiską na dni) z apki taurona ok? 👍

Opublikowano

Dane i liczby trzeba tez potrafic interpretowac.

Im wiekszy przedzial czasowy tym wiarygodniejsza informacja.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
1 minutę temu, o6483256 napisał(a):

Mam podłogówkę i grzejniki

Pomimo podobnego metrażu, ja mam 25% ściany bocznej mniej do grzania, bo sąsiad tez grzeje.

Opublikowano

Te ~3kWh poboru prądu z sieci, to miałeś awarię pompy i nie grzała?

Opublikowano

A tu masz za cały grudzień aby nie było

Screenshot_20260111_194954_tauron.ui.jpg

1 minutę temu, o6483256 napisał(a):

Nie w ten dzień odpaliłem mpm-a ale to nie dla mnie

Opublikowano

Ile energii zużyłaś na własne potrzeby z pv w grudniu?

Opublikowano

O widzę że też oddawałeś w międzyczasie energię. To teraz do pełnego obrazu pokaż jeszcze ile zużyłeś na bieżąco z PV i ile pobrałeś z magazynu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Dokładnie o to samo zapytałem 👍👍👍

Opublikowano
2 minuty temu, o6483256 napisał(a):

Brał z magazynu - ma przecież ponad 30kWh, to plus bieżąca produkcja to się spina.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, o6483256 napisał(a):

Mam podłogówkę i grzejniki, może jakbyś dołożył bufor to byłoby lepiej?

Byłby mniejszy spadek temp wody w instalacji ale musiała by PC więcej jej nagrzać a ponieważ bufor w części nieogrzewanej to wyjdzie raczej na gorzej dla PC a do defrostu lepiej.   

Raczej pozostaje dodatkowe PC działające w kaskadzie lub kocioł na drewno bo  pellet wyjdzie raczej drożej.

Mam nadzieje że jak rozgrzeje dom to będzie dobrze działała PC w plusowej temp.    

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

No i już berthold się "zamotał" 😂

Opublikowano
1 minutę temu, berti napisał(a):

Ogarnijcie się z tym oddawaniem do sieci i słońcem w grudniu i styczniu przecież mieszkam tu gdzie wy a nie w afryce , foto mizerota ale to wiecie , 

Przecież w tym samym czasie oddałeś ponad 50kWh do tauronu, to logicznie że pytamy ile zużyłeś na miejscu przed oddaniem - u mnie np. w styczniu to tak pod 50% jest na bieżąco zużywane.

• Lubię to 1
Opublikowano

Grzał piecem i tutaj mamy tą wielką tajemnicę zużycia ee 🤣🤣🤣

Teraz, berti napisał(a):

Za cały grudzień oddane 55kw no to jest osiągnięcie jest się do czego przyczepić 😁😊

Ile wyprodukowałeś cwaniaku zapomniałeś napisać 😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

o6483256 widzę że masz dużo złej woli tak osądzając tym bardziej że napisałem o grzaniu 1 dnia , twierdzisz że grzeję cały czas a pompę głakam i modlę się do niej że jest ????  wg mnie i tak za dużo pali ,

ps dlaczego takie grube te litery ?

Edytowane przez berti
  • Haha 1