Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@maracz Ja nie robię wywodów czy masz jakieś praktyczne własne doświadczenia ze spalaniem tudzież z pomiarem sprawności spalania z sondą lambda i bez sondy lambda, czy jesteś tylko teoretykiem, więc tego typu uwagi i złośliwości proszę sobie darować.

Opublikowano

Pytanie bylo o kociol i czy masz doswiadczenie w spalaniu „czegokolwiek”. 
PS. Moze byc to kociol z dmuchawa?

Opublikowano
46 minut temu, sambor napisał(a):

Ja wam powiem co wam powiem - porządny kocioł z sondą czy bez niej będzie miał praktycznie taką samą sprawność. 

A ja myślałem ze za sondę warto dać się zabić,a tu mówicie ze nie robi wielkiego halo...

Opublikowano

Popatrz na dane techniczne dwóch kotłów HG, będących kiedyś równolegle w sprzedaży - z sondą i bez sondy.

Kotły o mocach 15- 30kW, produkcji Wolfa.

Różnica w cenie między HG z sondą i bez sondy była spora - z sondą ok 7000€ a bez sondy ok 2,5tys € mniej

Różnica w sprawności ok 1-1,5%! dane są w tabelach.

Jedyną istotną rzeczą jest możliwość modulacji ( regulacji) mocy kotła dla kotłów z sondą.

image.jpeg

image.jpeg

Opublikowano

Dodam tylko że modulacji tak, ale też i automatycznego sterowania PP i PW co uwalnia użyszkodnika od zamieszkania w kotłowni.🤪

Opublikowano
1 godzinę temu, Dominik007 napisał(a):

A ja myślałem ze za sondę warto dać się zabić,a tu mówicie ze nie robi wielkiego halo...

Zabić napewno nie! Kredytu tez nie bierz.

Sprawny palacz jak bedzie pilnowal caly czas spalania to robi za sonde. Wiec swiat idzie do przodu : palacz na kanapie a w kotlowni sonda.

Nie ma nic za darmo.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Niemal každy kociol ma od producenta

a)polecane ustawienie

b)juž "posterowane" ustawienie pp i pw. Pro przyklad atmos i fabryczna nastawa tylnych klapek.

I te nastawy sa wybadane zawsze za pomocy lambda sondy.Bez sondy braggera dužo bym nie wachlowal od polecanych wartosci.