Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kocioł do koksu który złomowałem po ponad 25latach eksploatacji miał tylko 4 skośnie ułożone ze szczeliną 15 mm półki i bezpośrednim wylotem do czopucha,

ten szczegół dał mi w kość gdy przy mocnym węglu te szczelinki należało wyczyścić po każdym paleniu.

I jeszcze rys. z tamtych lat z przekrojem, przeznaczonego do koksu stalowego Ogniwa, opis do tego sobie daruję, bo dzisiaj przy tak intensywnej walce ze smogiem jest mocno niepoprawny.

post-1489-0-32866400-1511813720_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tak czytam ten temat, szukając mądrego rozwiązania własnego problemu ..., a tu widzę że prace murarskie w pełni. Czyli cegły, szamot i taczki zaprawy:) Moja rada osobista kolego berthold, kup sobie 2 butelki wódki za to co wydałbyś na te cegły, a za kolejne zaoszczędzone pieniądze na rozruchach kup kolejne dwie.Będziesz bardziej szczęśliwy i zadowolony bo i tak nic z tego nie będzie. Jak kocioł działa jako tako to takie cepeliowe przyklejane cacyki coś może lekko zmienią, jak jest badziew to pamiętaj że z g..., , bata nie ukręcisz. 

Edytowane przez Kotecek
Opublikowano

Opis czego?

Tego co w tym kotle można spalać.

Opublikowano (edytowane)

A może to Cię zainteresuje , moim zdaniem warto to przemyśleć 

Jest tam cała seria krok po kroku jak to P. Zielony wykonał - dobra robota i cel szczytny.

Edytowane przez mac65
Gość berthold61
Opublikowano

Te filmy już widziałem ale to wszystko o przeróbkach na dolniaka , mój kocioł specjalnie się do tego nie nadaje ale jest rewelacyjny jako górniak bo do tego był stworzony ale aby bardzo czysto palić to z mojej strony odkrycie koksu (wiem stare jak świat ) na tym koksie mogę nawet palić nonstop bez dymu i sprawnie więc po co siłować się na dolniaka skoro jest dobrze ?

Opublikowano

I jeszcze rys. z tamtych lat z przekrojem, przeznaczonego do koksu stalowego Ogniwa, opis do tego sobie daruję, bo dzisiaj przy tak intensywnej walce ze smogiem jest mocno niepoprawny.

Identyczny kocioł pod marką Opal widziałem kilka dni temu w sieci Obi.

Widzę że tradycja w Narodzie nie zamiera. :)

Tak trzymać. :)  :)  :)

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Tylko do tego kociołka powinni dokładać kilka palet z koksem.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Identyczny kocioł pod marką Opal widziałem kilka dni temu w sieci Obi.

Widzę że tradycja w Narodzie nie zamiera. :)

Tak trzymać. :)  :)  :)

No tylko nazwa się zmieniła na "podgrzewacz wodny". I jest obejście dla V klasy :P No bo kto mi zabroni grzać wodę w centralnym np. czajnikiem .

Edytowane przez mac65
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Między komorą zasypową a komorą spalania jest blacha niechłodzona. Jakieś 12x26cm w przypadku dora12.

Grzeje to powietrze nad zasypem dość zacnie. W połączeniu z pewnymi nieszczelnościami drzwi zasypowych, powoduje to znaczną redukcję smoły w komorze zasypowej.

W porównaniu do MPMa, to w Dakonie smoły nie było. Nigdy też nie miałem zalepionych drzwi.

Opublikowano

Ale to jest tylko w kotlach o małych mocach a już 16kW i wiecej jest normalna przegroda wodna z tego co wiem. Mało tego w kotlach powyzej 30 kW piwietrze główne podawane jest od góry przez klapę zaladunkowa sterowana miarkownikiem.Tak przynajmniej pisze w instrukcji.

Opublikowano

Ale to jest tylko w kotlach o małych mocach a już 16kW i wiecej jest normalna przegroda wodna z tego co wiem.

Nie tylko.

W 16 jest murowana przegroda, 20 i 24 mają też taką blachę.

Umożliwia ona łatwe przerobienie kotła na GSa.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Panowie, palę drewnem w górniaku od góry i często pozostaje mi na ruszcie niedopalony węgiel drzewny, żeby to poprawić powinienem w fazie skoksowania zwiększyć ilość PP czy zmniejszyć?

Edytowane przez maracz
Opublikowano (edytowane)

To nie w PP problem a w temperaturze na ruszcie . Połóż na ruszcie płytki szamotowe pozostawiając tylko niewielkie szczeliny pomiędzy nimi dla PP a wszystko wypali się na pył . Do drewna ruszt jest zbyteczny .

Edytowane przez mac65
Opublikowano (edytowane)

Panowie, palę drewnem w górniaku od góry i często pozostaje mi na ruszcie niedopalony węgiel drzewny, żeby to poprawić powinienem w fazie skoksowania zwiększyć ilość PP czy zmniejszyć?

W fazie koksu, podaj więcej PP pod ruszt i wszystko się wypali, szczególnie przy ruszcie wodnym. Szamot na ryszcie sprawdza się w ds a gs niebardzo. U mnie tam gdzie położyłem szamot to zostawały kawałki niedopalonego drewna. W ds szamot na ruszcie jest gorący a w gs zimny , bo pali się na górze. No i oczywiści po idgazowaniu drewna PW jest zbyteczne a nawet szkodliwe bo tylko wychładza kocioł.

Edytowane przez drewniak
Gość berthold61
Opublikowano

Wg moich obserwacji palenia w GS i nie dopalania resztek winny jest zbyt duży ruszt , też mam ruszta wodne i póki paliłem ot tak to zostawało połowa wiadra węgla nie spalonego ale po zmniejszeniu powierzchni rusztu poprzez obłożeniu szamotem tyłu oraz boków kotła dostaje normalnego bzika i robi się tam taki komin że stopi stal po drodze np stare gwożdzie w deskach a na samych rusztach zostaje pył

Opublikowano

Dla wyjaśnienia dodam że mam ruszt wodny ale na nim mam położoną gęsto ponawiercaną blachę.

Dzisiaj spróbowałem nie zmniejszać ilości PP w fazie skoksowania tak jak to czyniłem do tej pory, dodatkowo jeszcze rozdrobniłem żar pogrzebaczem i wszytko się idealnie wypaliło, pozostał sam pyłek.