Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Innowacje W Kotle Zasypowym Czyli Jak Wyeliminować Smołę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko się zgadza, oprócz tej dłuższej wytrzymałości. Na to bym nie liczył, bo prędzej będzie się korozja rozwijać pod szamotem, niż na osmolonej powierzchni. Popytaj tych co w MPM-ach mieli szamot za palnikiem i co tam można odnaleźć pod szamotem.

• Odpowiedzi 1.4 tys.
  • Wyświetleń 560.3 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Ja w drzwiczkach zasypowych przewierciłem parę dziurek fi 8 i osiągnąłem nirwanę.

• Właśnie takiego tematu potrzebowałem. Będę na wiosnę spawał własny kociołek z dolnym spalaniem i co do przekroju to wiem co chcę. Brakuje mi jednak pewności co do miejsca napowietrzania. Według mnie

• def Dziękuję za słowa uznania. Tego nie rozumiem: "Z Twojej wypowiedzi wynika (jeśli dobrze zrozumiałem), że o dobrej konstrukcji dolniak nie destyluje a powoli upala podstawę pryzmy opału". Moim

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Może palili mokrym drewnem. 

Opublikowano

Jak paliłem nawet suchym węglem to miałem korozję pod szamotem. Tutaj dodatkowo wilgoć ze spalin osiada na zimnym jeszcze płaszczu i w połączeniu ze związkami siarki w spalinach, robi takie kwiatki.

Opublikowano

To lepiej ciasno docisnąć szamot do blachy póki jeszcze nie pokrzywiona blacha czy zostawić 0.5 cm przerwy?

W tych droższych kotłach jest dodatkowa blacha zamiast szamotu żeby nie było smoły tylko tam jest przerwa zostawiona.

Edytowane przez cezario1

Opublikowano

Poniżej jest dylatacja i wstępne podgrzewanie powietrza, a także solidna "bitumiczna warstwa ochronna" na wymienniku ciepła kotła.

źródło:

Edytowane przez Andrzej_M_

Opublikowano

Można prosić o link do tej masy bitumicznej.

Opublikowano

Jak robiłeś dylatację. 

Płyta szamotowa 2 cm szybko pęknie Trzeba czymś ją wzmocnić.

Opublikowano

Konstrukcja samonośna. Dużo roboty z tym było, bo puszczałem pp między tym szamotem a blachą kotła.

Tu widać wżery w blasze, po zaledwie 2 miesiącach szamotu dociśniętego do blachy.

Edytowane przez maracz

Opublikowano

Niestety zdjęcia się nie wyświetlają Komunikat że nie mam do nich uprawnień.

Powiec mi jeszcze czy warto szamot wstawiać czy może lepiej sobie nie robić dodatkowej roboty i kosztów.

Opublikowano

W Twojej sytuacji bym odpuścił. Maracz tworzy coś z innej półki technologicznej i dla niego ma to znaczenie, dla nas już niekoniecznie ma wielki wpływ na całość spalania.

Opublikowano

Ponieważ szamot mam już kupiony to spróbuję wyłożyć komorę  spalania tym szamotem i będę obserwował czy rdzewieje czy nie. Zawsze mogę szamot usunąć. Chyba najważniejsze żeby była w kotle odpowiednia temperatura wody. 

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Przed ,,wyłożeniem komory'' warto wyczyścić kocioł do gołej blachy. Powierzchnie potraktować APP R-STOP'em, po całkowitym wyschnięciu ubogacić powierzchnię blach olejem roślinnym (bylejakim, może być po frytkach) Tak przygotowana powierzchnia nie rosi tak jak naga blacha. Ponadto blacha z R-Stopem nań, po roku przebywania na zewnątrz, czyli w śniegu i deszczu nie ujawnia oznak rudej. Żadnych ognisk korozji!!

Autopsja

Pozdrawiam Przedpiśców gorąco oczywiście

Dobranoc

W dniu 27.02.2026 o 17:06, cezario1 napisał(a):

Ponieważ szamot mam już kupiony to spróbuję wyłożyć komorę  spalania tym szamotem i będę obserwował czy rdzewieje czy nie. Zawsze mogę szamot usunąć. Chyba najważniejsze żeby była w kotle odpowiednia temperatura wody. 

Jakby Pan cezario Pierwszy nie kombinował, to podczas rozgrzewania palnika/kotła (taki etap przechodzi każdy z kotłów(sic!)) to co ma się osadzić, to i tak się osadzi. Nie ma znaczenia czy kocioł będzie platerowany złotem czy platyną ... no mniejsza

Serdeczności

Opublikowano

Tylko że można palić dębem lub żywiczną sosną. Podejżewam że wyłożenie całej komory szamotem w przypadku sosny coś da.

Na razie wyłożyłem tylko boki kotła na wysokość 30cm. Będę rozpalał suskami sosnowymi (mało żywicy) a po rozgrzaniu dołożę dęba żeby dłużej trzymało.

Zamontowałem też bufor 1000l netto więc powinno wszystko działać dobrze nawed bez szamotu który zmniejszył by komorę spalania a co za tym idzie moc kotła.

Chyba APP R-STOP w takiej wysokiej temp nic nie da.

Opublikowano
9 godzin temu, cezario1 napisał(a):

...zmniejszył by komorę spalania a co za tym idzie moc kotła.

Jak nie zmniejszysz wielkości porcji spalanego paliwa w jednostce czasu, to moc się nie zmieni.

Opublikowano

Jak wyłożę całą komorę spalania szamotem to wymiennik będzie odbierał mniej ciepła Przystawię ciąg komina to drewno będzie się wolniej paliło a temp spalania w komorze będzie wysoka ze względu na szamot.

Ale na razie wyłożyłem tylko palenisko to wymiennik będzie odbierał ciepło z pełną mocą a nadmiar ciepła pójdzie do bufora Chyba najlepsze rozwiązanie.

Opublikowano

Kawałek (mały) wymiennika w komorze zasypowej może odebrać nieco mniej ciepła od szamotu, ale spalanie powinieneś mieć dokładniejsze, bo w wyższej temperaturze, bez wychładzania części objętości żaru. Nie zawsze domniemana strata będzie faktyczną stratą, wystarczy jeszcze zadbać o lepsze napowietrzenie i możesz więcej zyskać niż stracić.