Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kół @szpenio ja ustawiam go na dwie wartości 30lub 35. Wszystko zależy, jak  wieje. Mniejsze powodują u mnie stałe otwarcie i zmniejszenie znacznie  ciągu przez kocioł. Zastosowałem jeszcze ogranicznik wychyłu klapki bo silne uderzenie wiatru powodowało zablokowanie się klapki . A poza tym wydaje mi się że się sprawdza. 

Pozdrawiam 

• Przydało się 1
Opublikowano

@szpenioNie pytaj nas o takie sprawy, bo musisz sam wyczuć jakie nastawy dają Tobie odpowiedni poziom spokojnego spalania. To trzeba wypraktykować.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pomimo tego jest opisany w dtr kotla wymagany ciag,od tego startuj.Ja zrobilem swoiho regulatora,no tež ustawilem i dziala,bez cyferek.

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol @bercus te cyferki na pokrętle (patrz zdjęcie) służą do ustawiania przeciw wagi . Nie jest to zabawa w cyferki. W pokrętle jest mimośród - obciążnik. Pokręcenie pokrętłem powoduje wychylenie obciążnika względem osi a co za tym idzie siła wiatru wymusza konkretne nastawienie. Prościej chyba się nie da wytłumaczyć , tu niema elektroniki.

Pozdrawiam 

Opublikowano
W dniu 18.12.2024 o 21:26, AO49 napisał(a):

Już miałem na kominie tzw strażaka- zalał mi wszystko na zewnątrz i wewnątrz. Pewnie to działa inaczej. Kol @maronka twierdzi że  to bardzo dobrze działa i  stąd moje pytanie jak to działa w wietrzne dni.

Pozdrawiam 

Działa bardzo dobre ,trochę jest większy ciąg jak bez wiatru ale nie ma szarpań ,jest równo i na pewno tak nie wywiewa jak bez niego ,bez to mi popiół wyciagało do komina a z nim normalnie się pali,no na prawdę jestem zadowolony ,a co do deszczu to on jest bardzo szeroki ze 40cm i te płaty są też szerokie tak że musiało by fest zacinać wy się wlewało do komina

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @maronka dzięki za info. Jeszcze raz wróciłem do postów o smartflowie . Jak dla mnie to za dużo tam pozytywów które czekają potencjalnego użytkownika. Poczekam do wiosny i jak okaże się że zaoszczędziłeś 40% opału (jak w reklamie)to pewnie się skuszę. Co do innych zalet to też trzeba poczekać (osuszanie komina i zanik kondensatu) Wspominasz o daszku nad ale na zdjęciach go nie widać tylko spływ wody po pierścieniach . Jak wspominałem czekam na wynik oszczędności.

Pozdrawiam    

Opublikowano

@AO49 Przy tych cyferkach jest zapisane PA -Pascal, tu nie chodzi o to jak wieje wiatr,czy nie,dla wiatru nie ustawujemy.Ustawujemy dla kotla.Takie podcisnienie jakie ustawisz trzyma w kominie.I w dtr kotla masz wypisany požadowany ciag.

• Przydało się 1
Opublikowano

KOL @bercusPewnie tak jest , w dtr pewne to pisze ale ja nie mam takiego miernika, a piec nic mi nie podpowiada czy mam dobrą nastawę. Nie jestem,, aptekarzem", ustawiam  na wyczucie - ,,kocioł nie protestuje. Wiatr nie wieje mocno zbyt często. Wskaźnikiem poprawnego działania jest czas spalania wsadu. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Miernika nie trzeba,cyferki Pa na przeciwage.Najekonomiczniejsze jest ustawienie co najmniejszego ciagu,przy ktorym kociol jescze ladnie spala,osiaga mocy nominalnej.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @bercus wszystko to prawda. Jak nadmieniłem ,,aptekarzem" nie jestem, opału mam w nadmiarze i go nie odmierzam . Ale wszystkie trafne uwagi przyjmuję chętnie. Przydał by mi się pewnie instruktor żeby mi te wszystkie zależności wyjaśnił i poustawiał. 

Pozdrowienia 

Opublikowano

MPM DS18 Wood ma podany wymagany ciąg 0,19 mbar, czyli 19 Pa , więc na RCK należy ustawić dostępne 20 Pa. Ale według mnie ta wartość się nie sprawdzi przy rozpalaniu, gdy kocioł rozgrzany , to jak najbardziej tak. Może ktoś ma czas i cierpliwość rozpalać ekonomicznie, powolutku drzazgami na papierku, ale ja potrzebuję kopa, bo wracam z roboty, a w chałupie zimno. Dlatego cenię sobie w tym RCK ten dzyndzelek do blokady klapki.

Wraz z zamontowaniem RCK pojawił się inny problem, jak prawidłowo dobrać przekrój napowietrznika, tzw zetki, bo zauważyłem, że ma to kolosalny wpływ na wychylenia klapki. Jeszcze tej zetki nie posiadam i uchylam okienko na specjalnej blokadzie, dając jakieś 300cm kwadratowych do nawiewu. Ale gdy otworzę szerzej, to praktycznie brakuje skali na RCK, żeby ta klapka tylko minimalnie się uchylała.

Pomyślałem więc, że często ludzie narzekają na słaby ciąg, niby za mały przekrój komina, a tu wystarczy zamontować dwie zetki i po problemie 🙂

• Zgadzam się 1
  • Przydało się 2
Opublikowano

Kol @szpenioNie mam zainstalowanych Z-ek ale nie raz gdy rozpalę to mój MP-ik staruje jak odrzutowiec na dopalaczach . Nawet drzwi w niektórych pomieszczeniach chodzą. W części garażowo-piwnicznej mam kilka kanałów wentylacyjnych i one zastępują Z-tki.

Dzięki za info o ciągu w dtr . 14 ma 0,2 do 0,3 ale chyba pozostanę na wypróbowanej nastawie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Nie miałem niestety RCK, ale amatorskim przyrządem złożonym na wzór mikromanometru Krella zmierzyłem, z zapewne odpowiednim do jakości wykonania błędem pomiaru, że ciąg w moim kominie może w porywach wzrastać do ponad 70Pa, aż tak ekstremalne dni może nie są częste, ale dobrze dobrany,  stabilny ciąg znacznie ułatwia panowanie nad procesem spalania.

• Zgadzam się 3
Opublikowano
W dniu 14.12.2024 o 00:47, PioBin napisał(a):

Zacznijmy od tego ze “dmuchawa” powinna wspolpracowac ze sterownikiem a nie czujnikiem temperatury.

Algorytm czyli pomysl sterowania wentylatorem moze byc rozny np. od temperatury spalin i temperatury kotla i zawartosci O2 i od podcisnienia w wymienniku albo albo… i tak dalej - zalezy to od pomyslu projektanta sterownika. Uwzgledniajac powyzsze nic nie dmucha kiedy nie potrzeba i w ilosci jakiej potrzeba do optymalnego spalania.

OK ale pokaż mi taki piec i sterownik za rozsądną cenę. Gdzie jest taki sterownik, który rozumie, że paliwo się kończy i nie ma sensu dmuchać cały czas.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Pokaz pokaz pokaz… i jeszcze najlepiej tani czyli za “rozsadna” cene - jaka?

Nawet jakby byl za darmo to i tak niektorych na forum nie przekona - tak mocno zakorzenieni w ciagu naturalnym ze dyskusja do nikad. Po prostu mi sie przed Swietami Bozego Narodzenia nie chce…

Moj byl tani bo za darmo. Moja wiedza i doswiadczenie nie jest za darmo ale u mnie w domu nikt za nia placic bo nie musi. Nie mam kotla zasypowego wiec obsluguje cala automatyke budynku razem z instalacja CO/CWU i rekuperacja.

Opublikowano
2 godziny temu, Duck napisał(a):

,,,, amatorskim przyrządem złożonym na wzór mikromanometru Krella zmierzyłem, z zapewne odpowiednim do jakości wykonania błędem pomiaru, że ciąg w moim kominie może w porywach wzrastać do ponad 70Pa, ,,,,

,,,, stabilny ciąg znacznie ułatwia panowanie nad procesem spalania.

@Duck i bardzo dobrze, że ten przyrząd we własnym zakresie wykonałeś oraz o tym fakcie raczyłeś się tutaj poszczycić. 

źródło:
https://home.agh.edu.pl/~kseiuos/dla_studentow/metrologia_cieplna/MCiP_malecisnienia.pdf

Opublikowano

Ja do pomiarow i sterowania reku uzywam takiego:

Przetwornik ciśnienia Belimo 22ADP-18QL -150.250Pa

Przy zaopatrzeniu w filtr i rurke chlodzaca moglby mierzyc i regulowac predkosc wentylatora wyciagowego.

Opublikowano

@Andrzej_M_Miałem swobodny dostęp do cieczy manometrycznej, żal było nie wykorzystać😊, chciałem tylko zobaczyć  ile tego ciągu jest, że tak mocno rujnuje moje założenia w programie.