Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Albo tak jak dzisiaj przez około 10 godzin energia jest poniżej 10 gr za kWh, a przez osiem przekroczy 20 gr za kWh
Eksportujemy teraz na maksa do Czech i Słowacji po 15gr.
Codziennie masz cenę energii podawaną na następny dzień w rozbiciu co godzinę.

Opublikowano

Gdyby ktoś chciał przejść na ceny dynamiczne, to taki proceder może być bardzo opłacalny, pod warunkiem że ZE na to pozwoli. Obecnie zakłady wytwórcze przynoszą ponoć straty, a całość zysków generuje sektor przesyłu, który kroi za użytkowanie sieci.

Opublikowano

Ceny dynamiczne sie nie opłacają w przypadku ENERGA, bo najniższą cenę jaka można zapłacić za ee to ok 40-45groszy.

W g12r mam 53 grosze za kWh, wiec kombinacja z ceną dynamiczną, nie ma sensu.

Opublikowano

Tak samo nas nie dotyczą ceny ujemne, gdyż wtedy na fakturowaniu mamy zero. To zbyt dobre, żeby pozwolić nam szaraczkom nabywać energię znacznie taniej. Nasze wspólne spółki skarbu, kroją nas jak tylko się da, mamy najdroższy prąd w Uni.

Opublikowano

No, ale jest to wynik zaniechań poprzednich ekip rządzących.

Opublikowano

Tylko jak długo mamy tak ciągnąć ludziom z kieszeni? Trzeba na razie ratować się wszelkimi sposobami żeby zmniejszać rachunki.

Opublikowano
54 minuty temu, carinus napisał(a):

mamy najdroższy prąd w Uni.

Po nas...i Niemcach,ale Niemcy sami to zrobili z wylaczenim atomu.My tylko zbieramy to,co oni sieja.

Opublikowano

Czechy akurat podpisały z firmą angielską RR umowę na dostawę kilku mini reaktorów atomowych  do energetyki.

Czas dostawy 1 sztuki ok 6msc - dlaczego Pl takiej umowy nie podpisała?

Opublikowano
Teraz, sambor napisał(a):

dlaczego Pl takiej umowy nie podpisała?

Bo u nas elektrowni atomowej nie ma.

Opublikowano

Przecież mieliśmy stawiać małe SMR-y. Też jestem zdania żeby rozproszyć energetykę, zamiast stawiać giganta i mieć straty na przesyłach.

Opublikowano (edytowane)

To z anglanami zagadka,czy lobby bo mamy wlasny rozwoj czeskiego smr w UJW Řež z amerikanskim inwestorom i juž sa wystepy z tych badaň.Mimo tego jescze Teplator (cieplator),ktory jest cieplownia zaraz z mala elektrownia.Jakoby brakowalo checi tego w swiat wypuscic....i porzadnie zarobic.Czy w unii nie jest podporowane??

Edytowane przez bercus
Opublikowano
W dniu 15.11.2024 o 11:23, carinus napisał(a):

Nikt nie zabrania stawiania mocy wytwórczej w off-grid.

Na razie jeszcze  nikt nie zabrania tylko zmagazynowaną energię możemy wykorzystywać na potrzeby własne. Nie pamiętam już jak to było czy w ogóle można taką instalację  bez zgłoszenia typowy off-grid zbudować na falowniku hybrydowym bo wtedy istnieje możliwość exportu do sieci oczywiście można ją zablokować ale czy to jest  do końca legalne np dużo ludzi buduje na popularnym  deye .Dałem przykład deye bo przynajmniej ma certyfikat .

Opublikowano (edytowane)

Możesz mieć magazyn energii zgłoszony do ZE i jakoś to liczą, sumując bądź nie sumując mocy generatora i magazynu. Nie jestem w temacie, na razie ten problem mnie nie rusza, więc nie zaprzątam sobie tym głowy. Nikt nie będzie sprawdzał czym ten magazyn ładowałeś i kiedy.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Mając PV powiedzmy 10kWp i magazyn 10kWh (wiem inne jednostki, absurd) to sie nie sumuje. Mając magazyn 10kWh i 7kWp instalację PV sumuje się, w związku z czym potrzebna jest większa moc przyłączeniowa. 

Tak wiem bez sensu, ale tak to niby liczą w Energa.

Opublikowano

Tam bardziej w grę wchodzi sama moc inwertera, gdyż on generuje to, co wejdzie w sieć. Temat jest nieco zawiły, jak cała reszta absurdów w naszym kraju. Podstawowym absurdem niby mają się zająć lobbyści od fotowoltaiki, a jest nim klasyfikacja mocy instalacji na podstawie mocy generatora, czyli modułów. Logika nakazuje przyjmować za moc instalacji, moc tylko falownika, gdyż to od decyduje o wielkości mocy wpychanej do sieci, no cóż, ale u nas musi być inaczej. Tutaj też istnieje mój mały problem, gdyż mam zgłoszoną instalację 9,3kWp z falownikiem 6kW, jako 6kW, gdyż tak zapisał to mój elektryk. Na razie wciskam w sieć znacznie więcej niż wynika z mocy falownika, ale nikt już piąty rok nie wnika że coś nie pasuje, a może tak ma być? W każdym bądź razie dzwoniłem z tym problemem i mam zapewnienie, że skoro wniosek przeszedł, to jest w porządku. Więc też nie wnikam jakie porządki ma moja Enea.