Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I po to są w HTV te zawirowywacze przymocowane do poziomej osi zakończonej ładną wajchą aby nimi przed każdym rozpalaniem "majtać". 😁

MVIMG_20250223_164948.thumb.jpg.4b017df8ca0b25ca8ea636e2dc1209fc.jpg

Edytowane przez Tuptus
  • Haha 1
Opublikowano
55 minut temu, kreciq21 napisał(a):

@PioBin To jedynie pozostaje mi powiedzieć, abyś spróbował swoich teorii i podzielił się zdobytą wiedzą. Bo wg ciebie tak samo oddycha się przez słomkę, jak przez rurę 110-tkę.

Napisalem wyraznie ze spadnie ciag! Porownanie zlosliwe zostaw dla siebie.

Tak sprobowalem i pracuje podobne cos w moim kotle!

Podobna zasada przplywu turbulentnego ma byc po drugiej stronie czyli wodnej.

Koniec z grawitacja i ciagiem naturalnym kosztem lepszego odbioru.

Opublikowano
24 minuty temu, Tuptus napisał(a):

,,,, Mam nieodparte wrażenie że p.Jacek to per Zawijan z bloga o czystym ogrzewaniu, ,,,,

ZawiJan lub ZawiJan99  to nick Jacka Zawistowskiego (Zawijan99 to nick z tego forum).
zawijan_2  to nick Sławomira Janiszewskiego.

ZawiJan powstał z Zawistowski Janiszewski.  Początkowo pisali razem.
Mieszkańcy Bytomia i Pszczyny.

• Lubię to 1
Opublikowano

@PioBin Pokaż zdjęcia. Jaki wentylator to napędza, bo wiesz, "papier przyjmie wszystko".

Wentylatory wyciągowe mają spręż około 20Pa Max, czyli przy zerowym przepływie. A tyle wymagają kotły ciągu, aby pracować. Czyli matma się nie zgadza.

Jedynie, gdzie by się to zgadzało, to bardzo szeroka płomieniówka, rzędu 100mm średnicy. I wtedy średnice by się zgadzały. Ale nie widziałem kotła domowego z taką płomieniówką.

Opublikowano

@kreciq21 odszukaj na forum (kiedys tu wklejalem) zdjecia jak wygladaja u mnie zawirowywacze w plomieniowkach. Nie sa na wzor jaki podalem wyzej poniewaz ja ich nie mialem w ogole wiec zrobilem swoje na wzor jaki podpatrzylem w instalacji przemyslowej.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PioBin napisał(a):

,,,, Tak sprobowalem i pracuje podobne cos w moim kotle! ,,,,

@PioBin porównujesz dwa różne kotły. Twój z "naparstkiem" opału na palniku i @Tuptus z całym zładem drewna częściowo rozpalonego.

Nagły brak zasilania elektrycznego - skutki.
Przez ten utworzony wewnętrzny otwór w zawirowaczach  niedopalone gazy spalinowe w naturalny sposób znajdą drogę do kanału spalinowego.

heiztechnik_przekrj.thumb.jpg.95f2f0a2bd0ff9cd1557d6fde367b16f.jpg

źródło:
Zdjęcie przekroju kotła pobrałem bez zezwolenia z strony
https://heiztechnik.pl/hargassner/kotly-zgazowujace-drewno-hargassner/neo-hv/

Edytowane przez Andrzej_M_
  • Zgadzam się 2
Opublikowano

@Andrzej_M_ w punkt!

Trzeba bylo od razu ze to stara szkola  ciagu kominowego lub co sluszne bezpieczenstwa! UPS sa juz dostepne.

28 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Wentylatory wyciągowe mają spręż około 20Pa Max, czyli przy zerowym przepływie

To niemozliwe!

https://kotlospaw.pl/wentylator-wyciagowy-12-30kw/

PS1. Nie mam nic wspolnego z firma jak wyzej.
PS2. Ja nie mam wentylatora. Tak dobralem  u siebie lopatki aby chodzilo na ciagu kominowym.

Opublikowano

Warto by (a nawet należałoby) sprawdzić krzywą przepływu (wydajności) w stosunku do sprężu. 

• Lubię to 1
Opublikowano

A se zamontuje wentylator 1000 Pa i 1700m3/h czy za słaby będzie jak myślicie?