Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie jestem nowym posiadaczem pompy od 4 miesięcy posiadam pompę zubadan 8KW dom 220m2 tylko podłogówka w linku poniżej model pompy. Dom ocieplony styropianem 20 cm. 

Czy to jest normalna praca pompy ? Dla ekspertów udostępniam link z danymi tymi co na zdjeciach. 

https://melpump.com/public-report/view/019b9daf-56fb-79d3-95d9-90949bbee951

Mam wrażenie ze taktowanie jest zbyt duże, modulacja praktycznie nie występuje występują za to skoki z 84 Hz - 0 Hz- 84 Hz. 

Czy zużycie energii jest ok ? Mam wrażenie ze pompa ma trudności z osiągnięciem temperatury na czujniku THW1 i musi często korzystać z grzałki co przy temp. -7°C nie powinno mieć miejsca ? Jak wyregulować deltę? Również tutaj mam wrażenie że coś nie gra. 

Czas załączenia grzałki ustawiony na 180 min. W przeciwnym razie Grzelka pracuje bardzo często.  

Czy rzeczywiście jest vos nie tak czy tylko to moje nieobycie z pompą ? 

Proszę o pomoc.

Screenshot_20260108_194001_Mel Pump App.jpg

Screenshot_20260108_193950_Mel Pump App.jpg

Screenshot_20260108_193734_Mel Pump App.jpg

Edytowane przez Tysiek123
Opublikowano (edytowane)

1. czas opóźnienia załączania działek zwiększyć do przynajmniej 2 godz.

2. spróbować ustawienia pracy pompy w trybie autoadaptacji. 

3. zużycie energii za duże - za dobę powinno wynosić ok. 55kW

Edytowane przez Kazek54
Opublikowano

Nie ma taktowania, pompa robi tylko przerwy na defrosty, poza tym pracuje non stop na max wydajności. Tak że mniej prądu raczej nie weźmie, bo by musiała przestać grzać. 

• Zgadzam się 1
Opublikowano

- Czas opóźnienia grzałki ustawiony na 3 godzin (180 min)

- pompa pracuje w autoadaptacji 

Jakieś jeszcze porady ? Co zrobić żeby zaczęła chodzić normalnie ? 

Opublikowano

Na defrosty to fakt - nic nie poradzisz, jednak przy wyższych temp. na odbiory (mam głównie grzejniki) przy tzewn. -10C pompa pracowała na 48Hz.

U Ciebie na buforze już temp. ucieka, bo 3,5C różnicy masz. Delta też trochę wysoko podeszła. Czujniki dobrze zaizolowane? Jakie masz przepływy po stronie hydroboxa i bufora? Jakie biegi pomp? Pompa podłogówki ma niższy przepływ niż pompa w hydroboxie?

Opublikowano

Przy aktualnych niskich temperaturach moja pompa trochę taktuje. Przy obrotach 42-48 Hz osiąga szybko temp. zadaną i przechodzi w stan bezczynności. AKTUALNE PRACUJE NA AUTOADAPTACJI. Czy praca na krzywej grzewczej nie byłaby korzystniejsza?

18_01.png

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem jak ludzie mogą  korzystać z tej ( autoadaptacja ) nie będę się rozpisywać i tłumaczyć czemu nie....

Ustaw krzywą grzewcza dopracuj i nie będziesz narzekać...

Edytowane przez Genek
Opublikowano

No właśnie Genek, dlaczego nie AUTOADAPTACJA? Podobno to najlepsze w tej pompie.

Opublikowano

Witam Panowie jestem nowy na forum pompa u mnie grzeje od 12 listopada ale w ostatnich dniach pojawiły się dziwne zjawiska mianowicie defrosty co 35-40min trwające według aplikacji nawet 20min nie jestem w stanie tego sprawdzić bo mnie nie ma na miejscu żona dopiero jutro podjedzie. Jest jakiś czas spokój po czym pompa wpada w ciągłe defrosty nawet przy sprzyjającej pogodzie w której powinny być teoretycznie rzadko czy z urządzeniem jest coś nie tak? Miał ktoś podobna sytuacje? Dodam że grzalem na prostej 28 i podwyzszylem na 30 stopni.

Screenshot_20260119-183549.jpg

Screenshot_20260119-183559.jpg