Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak domknie klapki to wszystko zgaśnie. Przy rozpalaniu jest dużo tlenu i jakoś nie przymyka klapek ani nie zwalnia wentylatora.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Działanie klapek, obrotów wentylatora można odpowiednio zaprogramować, np w przypadku długotrwałego wzrostu poziomu tlenu klapka pw zamyka się się całkowicie, a obroty wentylatora w tej samej cytuacji zwalniają do poziomu jaki został zaprogramowany.

Najlepiej jednak, żeby opał się nie wieszał, bo to straty, czy na naturalnym ciągu, czy na automatyce.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

W teorii i na papierze można wszystko zaprogramować. Łacznie z tym żeby sam się naładował, porąbał drewno i wyrzucił popiół. Tylko realia później weryfikują wszystko w użytkowaniu. Jak z kotłami 5 klasy, które dymią, a z papieru wynika że nie powinny. Także te wcześniejsze pozaklasowe miały opisywane sprawności 80% i były oklejone zielonymi naklejkami. Miały też oprogramowanie w sterowniku kiedy mają dmuchać, a kiedy nie 

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Wogole nie wiesz o czym mowisz.Pozostaj przy cieciu szamotow.

• Zgadzam się 3
  • Przydało się 1
  • Haha 2
Opublikowano

Ja ciąłem szamoty w 2019r i od tego czasu nie potrzebuje ciąć, bo jest dobrze.

• Zgadzam się 2
  • Przydało się 1
  • 4 tygodnie później...
  • 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 15.02.2024 o 17:04, zaciapa napisał(a):

U mnie oryginalny palnik przeszedł metamorfozę, najpierw był szybki 15-sto minutowy "ulep" , na którym już się o niebo lepiej paliło, a teraz siedzi  stuningowany fabryczny 🙂.. Dopiero dwa razy paliłem, jeszcze potestuje różne warianty z podawaniem powietrza, to coś więcej napisze.. Ale widzę, że wszystko jest na dobrej drodze 🙂 

IMG_20240206_111845.jpg

IMG_20240206_111853.jpg

IMG_20240206_123129.jpg

IMG_20240206_185803.jpg

IMG_20240210_134255.jpg

IMG_20240211_105145.jpg

Screenshot_2024-02-12-18-20-50-932_com.miui.videoplayer.jpg

Witam. posiadam od niedawna identyczny nieszczesny kociolek i zaglebiam sie w lektore forum gdyz niestety  mam duzy porblem z kompceniem. mam juz nawet wentylator wyciagowy ale przy tej metalowej bramce kociolek sie niestety dusi jak wyleciala ( popekala )cegla nad bramka to zaczol o niebo lepiej pracowac ale juz  bezklasowo. Wiec mysle o modyfikacji bramki lub odlewie bedonowo szamotowym.  Bardzo mi sie spodobala robota kolegi i mam pytanie czy kolega bylby w stanie zrobic pdobno modyfikacje z mojej bramki oczywiscie za sowitym wynagrodzeniem. Gdyz nie mam mozliwosci ani odpowiednich narzedzi slusarsko spawalniczych do takiego dzialania.  Bylbym wdzieczny jesli byla by taka mozliwosc bo inaczej czeka mnie raczej jakis ulep z szamou na poczatek. 

• Przydało się 1