Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Bufor na zasilaniu czy powrocie

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Patrol,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ogarniam tego:

image.png.7fd901bfdf7028a749176e1df2ab537f.png

Wiem,  może pytanie banalne, ale moja wiedza w kwestiach hydraulicznych jest ogtraniczona

Opublikowano (edytowane)

To bufor który się nie miesza kiedy nie trzeba przy grzejnikach z termostatami 

Edytowane przez szakallo
  • Lubię to 1
Opublikowano

To będzie strefa martwa bez grzania. Przez bufor musi coś przepływać.

Opublikowano (edytowane)

Czyli ten bufor jest po stronie "wodnej" już na domowej instalacji CO. To mi niepotrzebne, bo mam podłogówkę przez którą zawsze cos płynie

Edytowane przez o6483256
Opublikowano
2 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Bufor próbuje dać Wam znaki że jest niepotrzebny:)

Niestety do defrostu potrzebny chyba że jest grzałka 

Opublikowano (edytowane)

Pytanie w jakim celu chcecie zastosować wymiennik płytowy? Ja mam dwa ,czyli zabezpieczenie przed zamarzaniem PC i oddzielenie dwóch obiegów zamkniętego po stronie PC i otwartego po stronie instalacji. Dla przypomnienia, jak będą wyglądały różnice temperatur wejście-wyjście na wymienniku płytowym i buforze podłączonym równolegle, kiedy przepływy nie są zrównoważone.

PC Goleniewski

Edytowane przez oxalis3
Opublikowano

U mnie się defrostuje bez bufora ani grzałki, tylko pompa w obiegu grzewczym musi działać żeby wymiennik mógł odebrać ciepło. Zwykle bierze z CO, ale zdarza się że z bojlera (jeśli defrost w trakcie grzania CWU).

Opublikowano

Ile czasu mu to zajmuje zazwyczaj u ciebie? Zastanawiam się czy nie myśleć o jakimś buforku żeby nie wyziębiało za mocno instalacji 

Opublikowano (edytowane)

A defrost wyziębia mocno instalację? W sumie to i tak musisz dostarczyć tą energię z grzałki, z instalacji albo z buforu. A potem nawet jak dostarczyłeś z buforu to i tak ją musisz tam uzupełnić - wtedy się nie wyziębi instalacja.

ps. nie mam buforu, użycia grzałki do defrostu nie zaobserwowałem , wyziębianie obserwowałem w zbiorniku CWU jak zawór 3D się niedomykał i przepuszczał. Gdybym na CO puszczał temperaturę taką jak na CWU to bym tego nie widział i nie wiedział że zawór się niedomyka, a i defrost trwa 6 min i nigdy nie był częściej niż co 40min (w okolicach 0 przy mgle).

Edytowane przez damiaszek
Opublikowano (edytowane)

Spada temperatura o 12 może 15 stopni, ale później w miarę szybko się podnosi. W te duże mrozy nie sprawdzałem bo pompa była wyłączona. Defrost ok 2-3 minut zajmuje, ale dokładny czas zależy od ilości lodu i tego jak szybko się roztopi. 

Edytowane przez nightwatch