Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozy na przyszłość...

Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj dyskutujemy ogólnie o cenach opału, opłacalności, prognozach na przyszłość...

W tym wątku dopuszczamy wpisy "polityczne". Prosimy o merytoryczne wypowiedzi.

O cenach poszczególnych gatunków opału dyskutujemy tutaj: ekogroszekpellet, węgiel inny niż ekogroszek

Inne powiązane tematy: Dodatek węglowy; Zakup węgla od gminy

Posty nie na temat wydzielone do kosza znajdziesz tu.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Acha, z tym zakupem węgla może być ta sama śpiewka co z zakupem maseczek, kupili może węgiel ale nie spytali jaki sort , może nie wpadło im do głowy pytać bo...wegiel to węgiel😃

Opublikowano
13 godzin temu, Dozy napisał:

Skoro nie będzie opału to po jaki czort jeszcze tego darmozjada zasilać?

U moich dziadków na wsi była kamienna piwnica. Wszystko tam trzymali świeże i pachnące. Nadmiar kiełbasy i inne takie co się może popsuć po wyrobie, było wekowane. Do dzisiaj pamiętam ten zapach i smak + galaretka i smalec na wierzchu w bonusie. Wędzarnia wbudowana murowana na strychu. Szynki wisiały po uwędzeniu tygodniami bez parzenia obsuszone czerwone. Smaku nie zapomnę do końca życia. Zawsze świeże pachnące i pyszne. Chleb w piecu był pieczony średnicy z 0.5 metra raz na tydzień kilka. Mógł tydzień leżeć i nie wysechł. Woda była ze studni. Lodówki nie było wcale. Gazu nie było wcale, a jedynie kuchnia węglowa z kopytem. Żyli ? Owszem żyli i to zdrowo....

Chyba czas się przestawiać i przygotowywać. Bo nas czeka to co Perfekt w Lokomotywie przewidział. Będę zbierał chrust, będę żył jak król...... 

• Lubię to 3
Opublikowano

Tiaa... a ziemia jest płaska i słońce lata dookoła... To już nie te czasy.

Opublikowano

To tylko taka sentymentalna podróż w lata młodości 😊

My starsi mamy te miłe wspomnienia, dla młodszych to abstrakcja...

Do wszystkiego się człowiek zmusi by przetrwac. W razie W , wystarczy jeden garnek i parę patykow by przetrwać. Byle było co w ten garnek włożyć, reszta nie ma znaczenia. 

Opublikowano
4 godziny temu, BORA napisał:

Byle było co w ten garnek włożyć, reszta nie ma znaczenia. 

Jeszcze dach nad głową i ciepło w grzejnikach. 

Opublikowano

Chciałem tylko delikatnie zasygnalizować sytuację z jaką borykali się i przetrwali Ukraińcy tej zimy. Niektórzy nie mieli schronienia a tylko ruiny dookoła...bez wody,prądu , ciepłego schronienia a tylko kawałek ściany i zadaszenie z brezentu czy czegoś innego.. Musiało wystarczyć ognisko i coś w garnku, choćby ziemniak czy dwa... Człowiek jest zdolny wiele przeżyć i mimo to przetrwać.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Tak , tylko miałem na myśli sytuację normalną.

Byłem trochę przewietrzyć się po bliższej i dalszej okolicy . Sporo gałęzi powyciąganych miejscami i  poszykowanych do przeliczenia na skrajach lasów przy wioskach. Nie wszędzie, ale w biedniejszych rejonach sporo już tego jest uszykowane. Akcja chrust więc ruszyła pełną parą. Cos czuję, że aby to skonsumować, ogłoszą amnestię na pozaklasowe i przesuną terminy w sytuacji jaka jest.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
36 minut temu, daromega napisał:

Sporo gałęzi powyciąganych miejscami

To jest ok, o ile mozna napisac ok.

U mnie plastikiem smierdzi, wiatru nie ma i sie ciagnie ten smrod po wiosce.

Opublikowano
3 godziny temu, PioBin napisał:

To jest ok, o ile można napisać ok.

takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Chrust już powoli się kończy ale szyszki jeszcze są

• Lubię to 1
Opublikowano

Szyszki nie pomogą. Szybko się spalają. Dobre na rozpałkę w kopciuchu były. Wręcz idealna podpałka bez rąbania i za darmochę. W następnym "dobroczynnym pakiecie" dobrej zmiany pylony wymieniają na 4 cyfrowe. 1 z przodu przy PB coraz bliżej. U mnie w mieścinie jakby luźniej się zrobiło. Czuję, że w niedalekiej przyszłości będzie jeszcze luźniej na ulicach. Ceny rowerów poszybują zaraz do góry coś czuję.

Opublikowano

Wyświetlacze dadzą radę i 9 z przodu wyświetlić. Nie tylko 1.

Opublikowano

W RMF fm wlasnie podali ze rzad planuje doplaty do wegla…

Szczegolow nie znam!

Zadowoleni jestescie z takich dzialan???

Opublikowano

Mnie to wisi bo i tak pewnie wg ich wytycznych będę zbyt zamożny 😄

• Lubię to 1
Opublikowano
21 minut temu, PioBin napisał:

Zadowoleni jestescie z takich dzialan???

Spirala się rozkręca, zasypywane są kolejne dziury w drodze,problem jest taki,że droga się rozłazi i łatanie nic nie da,trzeba generalny remont przeprowadzić.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

https://wysokienapiecie.pl/71588-wegla-nie-ma-i-nie-bedzie-wlasciciele-zamykaja-sklady/

Zacytuję kawałek

Tymczasem do rządzących powoli dociera, że zimą Polska może mieć problem z zapewnieniem wystarczającej ilości węgla. Na razie trwają dyskusje jak zapewnić surowiec dla ciepłowni, które sprowadzały z Rosji ok. miliona ton. Lato to tradycyjnie był w ciepłowniach czas przetargów na dostawy węgla. I przetargi są ogłaszane, ale jest coraz mniej chętnych. W zakończonym  w maju przez MPEC w Bielsku Podlaskim przetargu na dostawę 5 tys. ton węgla zgłosił się tylko jeden chętny, który zaproponował węgiel w cenie 1930 zł za tonę netto. Bielska ciepłownia planowała zapłacić 900 zł za tonę, co i tak oznaczałoby trzykrotny wzrost w porównaniu do zeszłego roku. Przetarg unieważniono.

Co to oznacza dla odbiorcy indywidualnego czyli takiego co mieszka w bloku który podłączony jest do cieplika na węgiel ?. Nic innego (bo z kapelusza węgiel nie wyskoczy jak królik) , że jak dostana prognozy za ogrzewanie 2022/2023 to pospadają z tych wygodnych foteli przed telewizorami.

Sprawa tak wyglądała. Duże ilości kupowały ciepliki w granicy 300 pln / tonę. Teraz dały by 3 razy tyle i nie ma. Oferta była natomiast na 1930 co daje blisko 6.5 krotną cenę w zakupie, a więc unieważnili bo to dla nich nie do przeskoczenia. Ale nawet dajmy na to, że kupią po te 900 bo się znowu na to wszyscy zrzucimy, to i tak cena ogrzewania z roku 2021 to odległa historia.

Wszyscy siedzą cicho zesrani. Boją się słowa powiedzieć. Hałas jest tylko w związku z prywatnymi co nie mogą węgla kupić. Ale tak naprawdę problem rozleje się na cały kraj i nikt tego nie ukryje jak grzejniki w blokowiskach pozostaną zimne.

• Lubię to 1
Opublikowano

Z jednej strony to tragedia co się dzieje i strasznie stresujące, niepewność co będzie. Z drugiej strony człowiek myśli, że ludzie trochę rusza głowa i zobaczą co rząd robi z ludźmi. Może to nie wina ich w 100% wszystko co w koło się dzieje ale bardzo przykładają rękę by ludziom żyło się co raz gorzej. 

W tamtym tygodniu byłem u babki mojej partnerki i sama zaczęła gadkę, że drogo, jak powiedziałem że ma to co chciała głosujac ma wspaniały rząd, to się rozkrzyczala i myślałem, że mnie zdzieli zaraz w głowę. 

Na nasze problemy z kupnem węgla też się nie przejęła i była gadka starych ludzi, że ona nagrzeje jedno pomieszczenie, kawałek chleba zje, jakiś kawałek mięska zje i wystarczy jej do życia, a my to rozszczeniowi i wszystko byśmy chcieli dostać. 

Jak takie myślenie ma większość ludzi starszych to masakra. 

Za to na lokalnym składzie na przeciw pracy widzę że pojawiło się trochę węgla ostreczowanego ale ceny nie podane i brama zamknięta więc ceny nie znam. 

Na dopłaty nie liczę, bo od rządu nigdy nic nie dostałem. Zawsze za dużo zarabiam. 

Opublikowano
16 minut temu, Pankiew napisał:

Jak takie myślenie ma większość ludzi starszych to masakra. 

Na dopłaty nie liczę, bo od rządu nigdy nic nie dostałem. Zawsze za dużo zarabiam. 

Takich filmów masz masę. Z dopłatami to niech mi nie zabierają to niczego mi dawać nie muszą. Zresztą podobnie nie mam szans i nigdy bym nie poszedł się nigdzie skundlić. Jeszcze mam dwie ręce i głowę więc żebrakiem być nie muszę. Brakuje to przyciskam i nie brakuje. Tyle.

Opublikowano (edytowane)

Staram się nie oglądać takich filmików, bo zazwyczaj mam ciekawsze rzeczy do roboty. Ale ten sobie włączyłem. Dużo nie odbiera myślenie od reszty dziadków które mam. 

Miałem tylko raz w życiu, że ojciec przyszedł zapytać na kogo ma głosować by mi było lżej w życiu. Dostał tylko poradę, by zagłosował na kogoś nowego, a nie stare hieny,bo sam nie wiem na kogo warto. Wiem tyle, że wszytko już było. A ktoś nowy może zaskoczyć, a jak nie, to może nie będzie okradał bardziej. 

I tak samo bym chciał. Niech rząd mi nie pomaga, niech tylko nie wsadza swoich łap gdzie nie trzeba. 

@Trener40

Piosenka trochę głupia ale i widać co ludzie myślą o tym ich pomyśle. W radiu też słyszę, że nabijaja się z tego. 

Dobry paradoks. 2 lata temu wyrzucałem gałęzie do lasu po sprzątaniu działki pod lasem, teraz będę z lasem ściągał z powrotem tylko oficjalnie będę musiał za to zapłacić hehe. 

Edytowane przez Pankiew
Opublikowano

Powiedz co przyciskasz, to i są se przycisne coby mi nie brakowało. 😄

Opublikowano

Ja tam nie będę przyciskal. Coś zwykłego i normalnego w XXI wieku potrzeba od życia brać. Jak mnie stać , biorę. Jak nie, łez nie wylewam. Ale z pewnych przyjemności nie zrezygnuje bo to przerost formy nad treścią.

Opublikowano
33 minuty temu, Dozy napisał:

Powiedz co przyciskasz, to i są se przycisne coby mi nie brakowało. 😄

Klawisze przy maszynach CNC.

Opublikowano
W dniu 6.06.2022 o 12:52, daromega napisał:

.... Czuję, że w niedalekiej przyszłości będzie jeszcze luźniej na ulicach. Ceny rowerów poszybują zaraz do góry coś czuję.

W ramach modernizacji swojego parku transportu, kupiłem używany zestaw do konwersji rowerka na elektryczny. Po godzinie zamiast motocyklem, już jeździłem rowerem bez pedałowania. Frajda niesamowita gdy coś wspomaga pedałowanie z mocą 2kW.

Opublikowano
W dniu 6.06.2022 o 19:50, Dozy napisał:

Nie mam żadnej maszynki CNC. No to już wiem czemu mi się nie przelewa. 😛 

Wracając do prognoz...
https://www.wnp.pl/gornictwo/bogdanka-zmniejszy-wydobycie-wegla,588577.html

Węgla niedosyt, a oni zmniejszają wydobycie. 🙄

No i tego właśnie nie rozumiem. Jest ewidentny problem to zamiast tymczasowo zwiększyć wydobycie gdzie tylko się da do momentu, aż znajdzie się jakieś rozwiązanie to będą je zmniejszać. Czy na prawdę węgiel sprowadzony statkiem z drugiego końca świata będzie tańszy niż ten wygrzebany z polskiej ziemi?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.