Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wykleić ścianki komory od wewnątrz matą termoizolacyjną i jednocześnie ugramy coś na wyciszeniu a z grubszych rurek szczególnie te przy wymienniku zabezpieczyć dodatkowo otuliną kauczukową.

Opublikowano
9 godzin temu, bobbuilder napisał:

Jedno mogę Ci powiedzieć, że przy starym domu, grzejnikach, dużym zapotrzebowaniu na moc Haiera traktował bym jako biwalentne źródło ciepła

Bardzo dziękuję za ta odpowiedź i podanie tych danych. To daje mi obraz tego co się dzieje w takiej instalacji i potwierdza to, czego się domyślałem. Ale zawsze lepiej to usłyszeć ze strony praktycznej niż własnych domysłów.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, marcus312 napisał:

Wykleić ścianki komory od wewnątrz matą termoizolacyjną i jednocześnie ugramy coś na wyciszeniu a z grubszych rurek szczególnie te przy wymienniku zabezpieczyć dodatkowo otuliną kauczukową.

Ja użyłem coś takiego: MATA wygłuszająca pianka KAUCZUKOWA z KLEJEM 32mm  do wewnątrz,

a na zewnątrz taśmy bitumicznej dekarskiej klejonej na gorąco w celu ograniczenia rezonansu i wibracji blach zewnętrznych, a na to - MATA wygłuszająca pianka KAUCZUKOWA z KLEJEM 32mm. Oklejona zostały blacha z przodu i z boku za którą znajduje się sprężarka, wymiennik i rurki.

Oczywiście zostawiłem wentylację sprężarki z boku niezaklejoną.

Na pokrywę górną też taśma bitumiczna od środka. Kiedyś tak bawiłem się w wygłuszanie samochodu, stąd to rozwiązanie.

Jest ciszej, i mata kauczukowa jednocześnie wygłusza i ociepla.

Co do estetyki rozwiązania, to pominę to milczeniem i zdjęć nie będę pokazywał :).

Dodatkowo z dołu kabel grzewczy 30 W, ponieważ skropliny kieruję do kanalizacji.

Edytowane przez bobbuilder
  • Przydało się 1
Opublikowano

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 27.11.2021 o 12:49, YaroXylen napisał:

Na sąsiednim forum M... są całe galerie zrozpaczonych monoblokowców-wymiennikowców 🙂 , warto poczytać...

Na jakim forum? Dzięki.

Gość berthold61
Opublikowano

Ja już zdecydowany jestem na 99 procent używany bojler nierdzewny 200 litrów dwupłaszczowy , wiem ktoś tam mówi że do PC dwuwężownicowy powinien być ale znam gościa który do PC założył dwupłaszczowy 160 litrów i zadowolony jest , dwupłaszczowy taki który ma zbiornik w zbiorniku a nie tylko kawałek płaszcza więc wymiana nie do przeskoczenia dla wężownicy nawet największej . zawór 3 drogowy przełączający też już jest rury pp-r32 są kształtki są i czekam aż skończy mi się kwarantanna bo żona ma covida i do dzieła ale samo przełączenie na tylko pompę raczej w marcu planuję .

Opublikowano

Szykuj pompę żeby w marcu już chodziła, wtedy jest najsensowniejsza temperatura żeby przynosiła zyski.

Gość berthold61
Opublikowano

Za pompę ? 10 patoli . bojler dwupłaszcz nierdzewka 200 litrów 1900 zł zawór 3 drogowy przełączając co/cwu 240zł , ,jeszcze separator zanieczyszczeń coś ok 350 zeta reszta to pierdołki śrubunki,kolanka pp i to wsio .

Opublikowano

Szykuj, szykuj, przyjdzie trochę ciepła 10-13*, to prądem będzie nawet taniej grzać niż węglem.

• Zgadzam się 1
Gość berthold61
Opublikowano

To pewne że taniej w tych temp pow 10 stopni  ale jakoś nie potrafię sobie wyobrazić aby toto ogrzało dom na mrozach obym się mylił , w marcu na szybcika podłączę tylko pompę a latem dokupluję do tego kociołek tylko nie wiem czy obecny ekogroszkowiec czy może MPM-a , to muszę jeszcze przemyśleć dlatego chcę to w marcu robić bo są jeszcze mrozy i coś mi to wyjaśni , przepalać tylko czasem mpmem to nie problem ale jak bym miał pół zimy grzać kotłem zamiast pompy to wolałbym podajnikowiec dalej mieć bo i wydajny i bezproblemowy jest .

Opublikowano

Przelicz swoje zapotrzebowanie na energie i policz średnio COP 3 i wyjdzie ile zapłacisz za prąd, a ile wydasz na węgiel. Do MPM-a wrzucisz prawie każdy rodzaj węgla i spalisz z lepszym lub gorszym skutkiem, nie będziesz skazany tylko na groch. Kociołek raczej będzie służył jako wspomagacz samej pompy.

Gość berthold61
Opublikowano

Mam nadzieję że tylko jako wspomagacz , liczyłem kiedyś tam i wyszło mi że pompą drożej ale mogłem gdzieś błąd zrobić .

Opublikowano

Wstaw kocioł jaki masz "pod ręką", będzie tylko jako rezerwa w razie W. Będziesz "jechał" cały czas na pompie, po co sobie łapy brudzić?

Jak nie ściemniałeś ze zużyciem opału (max 3t), to nie masz się czym przejmować, nawet po podwyżkach w najdroższej taryfie. 

Ja też kupię tego haiera, pewnie tego mocniejszego bo przybyło mi jakieś 90m2 grzania.

Opublikowano

Pompę teraz wyłączyłem całkowicie, oszczędzam prąd, ale robiłem próby i podawałem z bufora ciepło na powrót PC. pracowała wtedy tylko wewnętrzna pompa obiegowa do momentu gdy temperatura spadła poniżej zadanej na pompie. Wtedy włączyła sie sprężarka i dalej grzała już sama PC. Gdy PC nie chodzi, pracuje pompka przy buforze i pompuje wodę przez wymiennik PC, więc zabezpieczenie jest całkowite przed zamrożeniem. Zamówiłem małego, używanego UPS-a za 150 zł do awaryjnego zasilania pompki bufora w razie zaniku napięcia. Pompka pobiera 4-5W więc rezerwa zasilania będzie spora.

Opublikowano

Ja od miesiąca grzeję Haierem i daje radę nawet w mróz -10st. Nabiło wtedy ok.48 kWh/dobę czyli 48x0,47zł(średnia cena za kWh z taryfy G12W)=22,56zł. Oleju bym spalił w taką temp. z 10l, czyli 10x4,10zł=41,00zł. Różnica jest widoczna. Przy temp. około zera, plus 2-3stopnie zużywa 32-40kWh. Na pompie nastawione nie więcej niż 35 st. , w mróz -6 do -10 nastawiałem 38st. i w domu było ok. 21stopni. U mnie Haier jest podłączony przez wymiennik płytowy co zapewne podwyższa zużycie energii, ale ten rok tak będzie, żeby stary układ CO przeczyścił się przez filtroodmulnik, potem wepnę

PC prosto w CO. I na wiosnę będę myślał o bojlerze do pompy. Myślę o używce 150-200l z dużą wężownicą lub dwupłaszcz. Muszę jeszcze dopracować odpływ kondensatu bo przy mrozie otwory odpływowe zamarzają i nie odpływa tam gdzie trzeba. Może ktoś ma jakieś dobre rozwiązanie, ja myślę o kablu grzejnym i odprowadzeniu do odpływu kanalizacji. Tyle na tą chwilę dywagacji. Pozdrawiam.

• Przydało się 2
Opublikowano
11 godzin temu, carinus napisał:

Zamówiłem małego, używanego UPS-a za 150 zł do awaryjnego zasilania pompki bufora w razie zaniku napięcia. Pompka pobiera 4-5W więc rezerwa zasilania będzie spora.

Te tanie UPS`y pobierają cały czas jakiś prąd. Niezależnie, czy wyłączony, czy włączony pobiera z sieci nawet 10W.

Mam dwa takie pod komputery. Odcinam je fizycznie od zasilania z sieci, bo po co mają żreć bez sensu prąd?

Sprawdź, sobie to jakimś miernikiem zużycia energii.

Opublikowano

Jestem świadomy tych strat, niemniej jest to minimalny koszt zabezpieczenia PC w porównaniu do innych rozwiązań, np. glikol czy wymiennik płytowy. Pewnie załączę to dopiero w okresach kiedy zaczną się jakieś przymrozki i mrozy.

Opublikowano

Ogrzewam dom ok.100m.kw.(starsze budow.) Instalacja CO same grzejniki (7szt.). Mam podlicznik przy samej pompie, który tylko obsługuje PC.

Opublikowano (edytowane)

Co to jest starsze budownictwo? Klocek z lat 70/80 z pustką powietrzną. 5 cm styro na ścianach z połowy 90 czy 10cm i więcej styro z początku nowego milenium? Ten z początku milenium też już będzie miał ze 20 lat czyt. starsze budownictwo. A może lita cegła?

Edytowane przez digi
Opublikowano
  • Dom budowany w 1966r. Mur z litej cegły grub. 45cm+8cm styropian, dach ocieplony wełną 25cm.
Opublikowano

Witam, jeśli coś mogę wnieść do dyskusji, chciałbym przedstawić Wam swoje analizy zużycia gazu i energii elektrycznej z aktualnego i poprzedniego sezonu grzewczego. Od tego lata używam pompy Haier 8kW. Pompę mam wpiętą szeregowo w instalacje CO razem z kotłem gazowym. Do sezonu 2019/2020 używałem wyłącznie kotła na miał i ekogroszek i przez 24 sezony grzewcze, zużywałem zazwyczaj 5,5 - 6 ton miału/ekogroszku. Dom mam ok 200m2, nieocieplony, energie elektryczną rozliczaną w taryfie G12w - średnia cena tygodniowa 0,53 zł/kWh. W tym roku w szczeliny w murze na piętrze wdmuchnięto ocieplenie styropianowe, zamontowałem rolety okienne oraz dołożyłem 15cm ocieplenia wełnianego na poddaszu. Założenie mam takie, że główne źródło ogrzewania stanowi pompa ciepła a w przypadku niedoborów, wspieram ją kotłem gazowym. Aktualnie zaskoczony jestem niskimi kosztami ogrzewania, bo nawet gdyby doliczyć koszty ee którch nie muszę płacić (mam panele fotowoltaiczne i zgromadzony zapas ee który powinien wystarczyć do kończ roku), to koszt za dwa miesiące grzewcze wyniósł by 1400zł, i jest w moich warunkach niski. 

Arkusz_gaz_na_ogrzewanie_sezon_2020-2021 - 2021 -2022.pdf

Opublikowano

Dzięki za arkusz. Pytanie brzmi czy ten gaz zużyty to też gotowanie? Mam rozumieć, że na potrzeby co + c.w.u powiedzmy do IV/V 2020 tylko groszek i miał . Od IX/X.2020 - IV/V 2021 tylko gaz, a ten sezon gaz +pompa. Czy tak?