Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Widzę że też będę musiał pogrzebać przy tych ciśnieniach. Jak te zbiornik kupiłem to go zamontowałem i nigdy tam nic nie modyfikowałem. 

Czyli mówisz że masz 0,6 na zimnym. Zrobię to samo u siebie. Poobserwuję.  

Dam znać jak się to będzie przedstawiać.

Opublikowano

Nie ustawiaj nic na pałę, sprawdź jakie musisz mieć minimalne ciśnienie w układzie, każdy ma inne wysokości instalacji i będą inne ciśnienia na zbiornikach.

Opublikowano (edytowane)

Mi wystarczy niecałe 0,5atm. ok 4-5m do najwyższego grzejnika na górze. Także tyle mam na zimnym. 

Byłem teraz upuściłem trochę powietrza ze zbiornika. Ale akurat palę. wiec Pokombinuje trochę.

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

Więc mamy podobne wysokości słupa wody. Odepnij zbiornik od instalacji, ustal ciśnienienie ok.0,6-0,7bar i wtedy obserwuj.

Opublikowano

To wam się przyda przy ustalaniu odpowiedniego ciśnienia w instalacji i w naczyniu:

https://www.instalacjebudowlane.pl/7047-33-68-cisnienie-w-instalacji.html

Opublikowano

Byłem w kotłowni. Dorzuciłem kilka litrów powietrza do zbiornika przeponowego i na to konto spuściłem chyba z 7l wody z instalacji. Ciśnienie jest to samo a wody mniej. Na tą chwilę grzejnik na górze nie gada a wody jest mniej. Zobaczymy jak zrobię cały cykl od zimnego do gorącego.

Opublikowano

Powinieneś chyba zrobić odwrotnie, dopuścić wodę i zmniejszyć ciśnienie. Skoro woda nie może wejść do zbiornika i podnosi ciśnienie w instalacji to raczej masz zbyt duże ciśnienie trudne do pokonania, lub.... brak ciśnienia i poduszki powietrznej.

Opublikowano

Na zimnym ukladzie dla wysokosci kolumny wodnej od cisnieniomierza + 0,3-0,4 bara ustawiamy cisnienie na powietrzowej stronie naczynia.To mialibysmy zrobic juž poprzed montaža i na chlodnej instalacji mialoby byc naczynie przeponowe teoretycznie bez wody.Poki mamy juž w instalacji napchano wiecej wody(niezrobilismy cisnienie w naczyniu poprzed mont.,lub wypuscilismy powietrze z naczynia)trzeba troche wody odpuscic poki nie przestaje spadac cisnienie w naczyniu(wypchania z niego wody) i myslimy na to,že nie spadnie nižej niž kolumna wodna-dopelniamy powietrze .

Opublikowano

Właśnie nie wiem, chyba brak poduszki. Tak bym obstawiał. Sprawdzę to empirycznie. 

Tak teoretycznie:

Jak mam 10l powietrza i 100l wody. to jak podgrzeje wodę i się ona rozszerzy, gdzieś czytałem że o 5% przy delcie 80st.

to `poduszka powietrzna zostanie zgnieciona do 5l powietrza i ciśnienie wzrośnie 2 razy.

Analogicznie jak będę maił poduszkę 20l i wody 90l to ciśnienie podskoczy o mniej jak 25%. 

Na razie tak kombinuje.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kombinacje są gdy nie policzysz albo źle ustawisz ciśnienia wstępne na zbiorniku.

Opublikowano

Temp spadła i grzejniki zaczęły gadać. Będę musiał to zrobić w drugą stronę.

Z drugiej strony przy delcie 80stC w instalacji "przybywa" mi ok 60l wody (5% - tak podają Internety)

Jak mam zbiornik 80l pusty z ciśnieniem 1,5 (po stronie powietrznej tak się to ustawia fabrycznie podobno) to jak tam wpompuje te 30l (rozgrzewam z 20 do 60) to ciśnienie powinno mi skoczyć o 38% i wynieść 2,1 atm.

I to by się u mnie zgadzało z moimi obserwacjami. 

Czyli jak obliże po stronie powietrznej do 1 atm. to ciśnienie powinno skoczyć do 1,4 atm.

Jak będę teraz palił to sprawdzę teorię w praktyce.

Opublikowano

Masz jakiś zaworek serwisowy przed naczyniem, żeby kontrolować ciśnienie bez spuszczania wody z układu?

Opublikowano

manometr, kompresor jak trzeba dobić powietrza, a wodę to spuszczam zaworem bezpieczeństwa jak potrzeba. 

Opublikowano

Powinieneś zacząć od ustalenia wstępnego ciśnienia w instalacji, możesz to obliczyć przyjmując 0,1bar na każdy metr wysokości, albo ustalić doświadczalnie. Wtedy musi rozszczelnić instalacje w najwyższym punkcie i odczytać wskazanie manometru. To trzeba zrobić przy zimnej instalacji. Potem najlepiej odciąć czy odłączyć naczynie od instalacji(woda musi mieć możliwość swobodnego wypłynięcia z naczynia) i napompować do ciśnienia o 0,3bar wyższego od ciśnienia wyliczonego, czy odczytanego dla instalacji. Po podłączeniu naczynia trzeba uzupełnić cieniowanie w instalacji.

Aha, naczynie przeponowe musi mieć 8-10% pojemności całej instalacji, połowę dla wody 4-5% i połowę dla powietrza w przeponie 4-5%.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

@RyniMam tutaj nieścisłość, wiem że w zbiorniku dajemy ciśnienie niższe o 0,2bar niż wyliczone. Wtedy mamy pewność ze naczynie zaczyna nam pracować od momentu startu.

@Przemq89W otwartej mamy ciśnienie samego słupa wody liczonego do najwyższego punktu w instalacji.

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Tak masz racje za bardzo to uprościłem, mój błąd. Ciśnienie w instalacji powinno być o 0,3bar wyższe od ciśnienia wywieranego wysokością słupa wody, a ciśnienie w naczyniu powinno być tak jak piszesz o 0,2bar niższe od ciśnienia w instalacji.

Opublikowano (edytowane)

@carinus, @Ryni

Dzięki. Czyli muszę u siebie przyjąć ok 0,7 dla instalacji (4-5m od manometru do najwyższego grzejnika) 

1bar powietrza w zbiorniku przeponowym.

Do takich też wniosków doszedłem tam wyżej. Jak będę palił to sprawdzę to w praktyce. mam trochę mało tego zbiornika przeponowego bo 80l / 1200l wody, to będzie jakieś niecałe 7%

"Potem najlepiej odciąć czy odłączyć naczynie od instalacji(woda musi mieć możliwość swobodnego wypłynięcia z naczynia) "

Nie mam takiej możliwości. Nie mam żadnego zaworu przed naczyniem. Podobno się nie daje ze względów bezpieczeństwa żeby ktoś nieogarnięty tego przypadkiem nie załączył. Bo wtedy ciśnienie wywali błyskawicznie.

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

@Robokop instalacja 0,7-0,8 bar naczynie 0,5-0,6 bar(poprawcie nie jeśli się mylę).

To jednak nie rozwiąże problemu, bo ten 1% wody, który nie zmieści się w naczyniu będzie musiał się gdzieś podziać, a że nie ma gdzie, to ciśnienie w instalacji wzrośnie. Musisz dołożyć dodatkowe naczynie, albo wymienić to które masz na większe. 

Opublikowano (edytowane)

Niby tak, można zdjąć i to pokrętło ze zwykłego zaworu i do tego jakiś kranik. 

Wodę można wypchnąć obniżając ciśnienie. Nie rozumiem dlaczego tą wodę należy wyrzucić ze zbiornika. Wystarczy chyba na czas regulacji obniżyć ciśnienie na instalacji. Wyregulować ciśnienie w zbiorniku przeponowym i dolać wody do instalacji

Zresztą znalazłem w necie opis jak regulować te zbiorniki i jest dokładnie tak jak ustaliliśmy powyżej. 

Jutro będę palił to się przetestuje teorię w praktyce. 

Tylko skąd ja wezmę azot? He, trochę tlenu chyba nie zaszkodzi?

do @Ryni

Jak miałem 1,5atm w zbiorniku przeponowym, to jak upuszczę do 1atm, bo gdzieś tyle powinno być, to się powinno znacznie poprawić. Tak jak wyliczałem to wyżej ciśnieniami powinno mi skoczyć do 1,4 przy 60stC. Dzisiaj mam ponad 2atm przy 60st. 

Wiem o tym że ten zbiornik jest trochę przymały. Ale jak będzie mi skakać do 1,7 na 90stC to się będę zastanawiał czy dokładać. 

Zrzut ekranu 2021-12-16 203908.png

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

Do regulacji ciśnienia wstępnego musisz mieć całkowicie pusty zbiornik, inaczej nie masz pewności czy w zbiorniku jest połowa wody, czy tylko trochę, tak się po prostu nie da. Dlatego masz takie spore odchylenia ciśnienia w instalacji, musisz to zrobić tak jak w książce piszą.

Opublikowano (edytowane)

Tylko jak to zrobić w praktyce? Jak odkręcę zbiornik zacznie mi się lać woda w kotłowni. Całe 1000l. 

Kobita mnie zaja.. Już wczoraj coś marudziła "Po co się dotykasz jak jest dobrze, przecież grzeje"

Nie mam zaworów na buforze, nie odetnę go.  Nie mam ochoty spuszczać całej wody żeby wyregulować ten zbiornik

Będę to musiał jakoś ogarnąć na czuja. 

Zresztą to tylko na ten sezon. Kupiłem tego MPM wood 18kw i czeka na podłączenie. Mam sporo przeróbek w tej kotłownie. była robiona na szybko na czas budowy z takim starym piecem kupionym jako używka. W środku zimy nie będę tego rozbierał. Dołożę takie jeszcze jedno 80l. Na razie wyreguluje tylko to co mam żeby jakoś pochodziło i na wiosnę robię kotłownię od nowa. 

Edytowane przez Robokop
Opublikowano

No to kicha, tak na szybko to przychodzi mi do głowy taki myk, żeby ustawić na zimnej instalacji potrzebne ciśnienie, np 0,8bar, pompować do zbiornika powietrze aż ciśnienie przestanie rosnąć, wtedy mamy pewnośc że zbiornik jest prawie pusty, ustawiamy dopuszczając/spuszczając wodę żadane 0,8bar i delikatnie spuszczamy powietrze ze zbiornika do momentu gdy manometr zacznie reagować spadkiem ciśnienia. Wtedy bedzie wiadomo że w zbiorniku jest ok.0,8bar. Doładujesz wodę do 1 bar i jakoś to przepęka do wiosny.