Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie póki co nic się nie wygięło, ale paliłem raptem kilka razy. Może za mocno skręcona była?

Opublikowano

Skoro zapiera się śrubami na bocznych ściankach to musi się wygiąć od temper. Gdyby były jakieś np sprężyny to by się nie wyginała.

Opublikowano

Tak naprawdę to nawet jej nie trzeba zapierać, bez tego też się trzyma. Dziwi mnie, że tylko dół jest wygięty, a góra blachy nawet śladu nie ma... Zobaczmy, może u mnie tez sie powygina

Opublikowano (edytowane)

Działanie pw na węglu, widać najlepiej jak się przymknie klapkę od pp, zostawiając tylko minimalną szczelinę, u mnie wygląda to tak, że z tych dysz widać wydobywające się strumienie ognia o kolorze przeźroczysto-fioletowym, chciałem to nagrać, ale na telefonie to się zlewa

wszystko i nie widać tego efektu..

Edit ;

Hamis

Miałem się zapytać, dlaczego tej blachy nie możesz włożyć bez zdjęcia drzwiczek?

Edytowane przez zaciapa
Opublikowano

Normalnie się nie mieści a jak wkładam po skosie to nie da rady jej obrócić do właściwego położenia.

A Ty możesz włożyć ją normalnie?

Opublikowano

A pod jakim kątem otwierają Ci się drzwiczki? Tu jest problem? Bo w oryginale otwierały się pod kątem 90*, to przyciąłem trochę tego ogranicznika, bo bałem się, że się przymkną podczas wkladania opału, teraz są pod kątem rozwartym, blacha wchodzi bez problemu..

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, ze 90 stopni, może ciut więcej. Masz wersję drzwiczek z otworem na przestrzał czy tą nowszą, gdzie dołożyli dodatkową blachę?

Patrząc na film Maronki (dokładnie moment 1:09 https://youtu.be/mNRAXLatVwI?t=69 )widać, że wersja z przelotowym otworem otwiera się szeroko. U mnie w życiu aż tak się nie otworzą...

Edytowane przez hamis
Opublikowano

Hamis jak tam dzisiaj węgiel i zakopcowanie?

Opublikowano

Pisałem kilka postów wyżej. Dziś Wesoła z blachą, temperaturę trzyma co do stopnia i zero dymu. Dymiło delikatnie tylko chwilę przy rozpalaniu, dopóki drewno się porządnie nie rozpaliło.

Opublikowano

Hamis

Mam drzwiczki z otworem na przestarzał ja Ty to nazywasz, od środka jest blacha, oraz szamot w środku. Jak je otworzę to odsłania mi się cały otwór, więc w niczym mi nie przeszkadzają..

Opublikowano

No widzisz. Ja mam wersję z otworem nieprzelotowym (już tak, bo rozwierciłem), bez jakiegokolwiek szamotu i po maksymalnym otwarciu blacha wewnątrz drzwiczek zasłania część światła komory zasypowej.

Opublikowano

Hamis to jak rozpalasz?

Opublikowano

Piotr24 , zrób kilka zdj  palnika z przodu i z góry i komora nawrotna ,na dole w wczystce dalej jest blacha czy wymiennik nizej-ile cm przelotu w komorze nawrotnej w wyczystce ,jak czytałes temat to wiesz o co pytam 

Hamis ,czech dobry ,ja go pale na zmiejszonym palniku i bez problemu się pali i mam nad tym kontrole ,traktuj go jak cos pośredniego miedzy weglem a drewnem w sensie ilości powietrza.

Jak masz oryginalny palnik to obniz wejście od góry palnika jak sugerowałem tak jak do drewna i powinno byc lepiej , mniej odgazuje , a co odgazuje przejdzie przez warstwe zaru i odzyskasz kontrole nad tym ,bo niby słabsze paliwo ale zero zwieszania ,czyste spaliny i popiołu ledwo co .

I jeszcze ciekawostka jak tu nieraz pisano ze kocioł dolnego spalania z dobrym paliwem ,czech niby słabszy ale dobrze gazuje daje do 2 razy wiecej mocy niz jego moc na tabliczce -cos w tym jest jak sam widzisz ;-)

Opublikowano

Hamis to jak rozpalasz?

Możesz rozwinąć pytanie?

Opublikowano

Jak rozplasz w kotle?

Ładuje cały kocioł i podpalsz (może wystąpić totalna zadyma w kotłowni) czy podpalasz i dokładasz drewna czy jeszcze inaczej?Gdzie podpalasz?

Opublikowano

Ukladam drobnego drewna do wysokości ok 5-10cm powyżej palnika, krótki obieg, otwarte tylko środkowe drzwi. Butla gazowa, palnik i rozpalam przez środkowe drzwi. Po 15-20 sekundach jest na tyle rozpalone, że palnik ciągnie bez problemu.

Przymykam troche drzwiczki i zostawiam na krótkim do rozpalenia (do temp spalin 250-300 stopni). Węgiel sypie dopiero jak jest drewno dobrze rozpalone.

Czasem pójdzie troszkę dymu (pary) z komina, dopóki palinik się nie rozgrzeje. Ale to naprawdę niewiele...

Opublikowano

To do kąd masz ten płomień skoro 300 stopni temperatura spalin?

Opublikowano

Wcale nie duży, trochę ponad palnik. Na drewnie zawsze jest potężna temperatura na kominie. Na starym kotle, palonym od góry w kilka minut potrafiła na drewnie do 500 doleciec...

Opublikowano (edytowane)

Trochę...

Ale mniejsza o to.

A ile masz sadzy.

Takie kamyki jak w czechu to się u mnie rozsypują od temperatury.

Edytowane przez tajne
Opublikowano

Powiedzcie mi - teraz mamy spore mrozy, u mnie w górach nie zostawiam kotła na wygaszanie bo bufor na tyle szybko się wychładza, że trzeba dokładać na żar. Jak to robicie? U mnie nawet gdy pozamykam dół, dziurki i dam krótki obieg - otwarcie pokrywy zasypowej skutkuje dymówą w kotłowni - macie jakieś patenty aby to ograniczyć?Wracam do domu, bluza do prania, konieczny prysznic...

Opublikowano

Odepchać palnik.

Opublikowano

Powiedzcie mi - teraz mamy spore mrozy, u mnie w górach nie zostawiam kotła na wygaszanie bo bufor na tyle szybko się wychładza, że trzeba dokładać na żar. Jak to robicie? U mnie nawet gdy pozamykam dół, dziurki i dam krótki obieg - otwarcie pokrywy zasypowej skutkuje dymówą w kotłowni - macie jakieś patenty aby to ograniczyć?Wracam do domu, bluza do prania, konieczny prysznic...

Każde z osobna lub wszystkie opcje naraz-słaby ciąg kominowy,zbyt duże palenisko w stosunku do palnika,zbyt mocno przewężony pierwszy kanał zaraz za palnikiem.

Opublikowano

Nie.

Po prostu zapchany palnik żarem i tyle.

Opublikowano

Trochę...

Ale mniejsza o to.

A ile masz sadzy.

Takie kamyki jak w czechu to się u mnie rozsypują od temperatury.

Sadzy prawie nic. Kominiarz był chyba tydzień temu to po 5 miesiącach wyjął niespełna 5 litrów sadzy.

Ten Czech był zakiszony, więc nie ma co efektów brać pod uwagę...