Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To już jest pytanie do działu instalacje. Musiałbyś opisać co chcesz osiągnąć, dać jakiś schemat itp. Nie zasmiecajmy bardziej tematu

Widze, że nie tylko ja mam taką instalację Zastanawiam się jaki dać zawór trzy czy cztero drożny czy może go w ogóle nie dawać. Stary piec chodzi bez problemu.

W instrukcji (i wymagane, o ile dobrze pamiętam, do gwarancji) zalecany jest zawór czterodrogowy.

Ja montowałem czterodrogowy z siłownikiem elektrycznym, plus do tego sterowanie sterownikiem do instalacji.

Pamiętaj, że czym większe przekroje armatury, to dużo wyższe ceny. Ja bym pozostał przy standardzie przyłączy w kotle i zastosował redukcję, wyjdzie taniej, a działa bez zarzutu :). 

Pozdrawiam.

Andkru21 , zacznij od podstaw czyli po raz kolejny cieplowlasciwe.pl ,podaj wynik wtedy wiadomo co ma ten mpm ogrzewać , i bedzie wiadomo czy kocioł dobrze dobrany czy potrzebny bedzie bufor ,ale jak piszesz instalacja 2" to chyba starszy dom i duzo wody w układzie ,i pewnie gwawitacyjne .

Zawór 4D ,na kotle utrzymać jak najwyzsza temp 70-80st(nawet 80-90) wtedy smoła ładnie spływa ,a na grzejniki 40-50 i jest komfort cieplny ,nie przesusza powietrza .

Jak zwykle komin-zimniejsze spaliny i bedzie sie skraplac ,pisałem o wkładach co dopiero.

Tak jak Hamis napisał ,pytanie o instalacje w innym dziale ale tak jak i tu ,przygotuj sie z opisem obecnej instalacji,krótko ,przejrzyscie, czytelnie ,zrob zdj zanim zadasz pytanie bo tak będa przez kilka stron wyciagac informacje albo nikt nie odpisze .

Ja mam zamontowana redukcję na cal i też ładnie chodzi. Choć nie mogę zmniejszyć temperatury na instalację na 3d - cały czas rośnie temp na kotle...

Po sezonie chce jednak zrobić przy kotle kolektor 1,5" i do niego wszystko podlaczyc

Witajcie Panie i Panowie

Chciałbym tylko wyrazić swoją i znajomych opinię o kotłach MPM.

Jesienią 2017 roku zakupiliśmy 3 szt. MPM DS 21-25

Pierwszy został wywalony po 1 miesiącu użytkowania (dymienie, smoła, trudności z osiągnięciem temperatury) Dom ok 220 m, ocieplony, komin wys. ok. 13 m rozwiercany,

Drugi w ciągłym użytkowaniu tylko dlatego że brak środków na inny,

Dom ok  220 m, powody jak wyżej,

Trzeci niezamontowany i prawdopodobnie już nigdy nie będzie,

Jeszcze opinia a raczej przestroga przed dystrybutorem a zarazem instalatorem z okolic Biłgoraja, nigdy przenigdy więcej.

Uważajcie na niego i liczcie dobrze ;)

• Zgadzam się 1

Michroz , a moze cos więcej -wynik z cieplowlasciwe.pl -zapotrzebowanie na moc , czym było palone  ,jak palone -ciągle czy przepalanie , jak podłaczono do instalacji ,zaw 3d/4d , ogólnie cos więcej .

Dym,smoła,temp- przy tak duzym kotle to dziwne ,raczej obstawiam kwestie dopieszczania ustawień ,ale to tak widze wszyscy maja co przesiadaja sie na kocioł dolnego spalania z górniaka .

Jak dla mnie kocioł co najmniej ze 2x za duzy ,skoro dom ocieplony , jak kto planuje instalacje z buforem to pewnie bedzie do wyrwania za dobra cene od tego kolegi ;-)

Witajcie Panie i Panowie

Pierwszy został wywalony po 1 miesiącu użytkowania (dymienie, smoła, trudności z osiągnięciem temperatury) Dom ok 220 m, ocieplony, komin wys. ok. 13 m rozwiercany,

Dom ok 220 m, powody jak wyżej,

Jeszcze opinia a raczej przestroga przed dystrybutorem a zarazem instalatorem z okolic Biłgoraja, nigdy przenigdy więcej.

Uważajcie na niego i liczcie dobrze ;)

Mam dom 220m2, prawie nieocieplony. Kocioł 17-19 i w domu 25 stopni, więc coś sciemniasz... Problemy są na drewnie (ale to wina mojego drewna), na węgla śmiga bez problemu (pomijając zawiesznie węgla i kamienie)

Poza tym człowiek ma 2 posty na forum, oba z dziś. Coś tu śmierdzi...

Ale co śmierdzi? Jedynie smoła z MPMa śmierdzi, kocioł miał być pewnie bezobsługowy a okazało się, że nie ma lekko, to normalne jak ktoś nie miał nigdy do czynienia z DS z resztą ten wątek też mały nie jest. Skąd to zdziwienie?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Panowie, czy MPM 5-7 kw będzie odpowiedni do mieszkania 75 m kw. ? Mieszkanie na piętrze, kamienica ocieplona 10cm styropian, strop na strychu ociepliłem 13 cm styropian plus wylewka, okna plastik, wejście do mieszkania z klatki schodowej. Obecnie mam defro econo plus 12 kw i mam serdecznie dość palenia od góry, wiecznie niedogrzanego mieszkania, bo nie ma szans żeby na pełnym zasypie wytrzymał całą noc, do tego popiół za żadne skarby sam nie przeleci przez ruszta, zostaje gruba warstwa która trzeba haczykiem przegrzebać, tragedia i tak każdego dnia, zgroza...oczywiście mowa o paleniu weglem, jakies pomysły, rady?

Kazdy jakos zaczyna na forum Hamis ,niekoniecznie konkurencja mpma smieci ;-)

Co do mocy ,powtarzam wciaz jak mantre az do znudzenia -strona cieplowlasciwe.pl 

http://cieplowlasciwie.pl/start

darmowo i w miare rzetelnie ocenia zapotrzebowanie na moc ,sprawdza sie widac po tym temacie ,poprosiłem kiedys Carinusa zeby wkleił swój wynik w avatar jako dobry przykład ile mocy potrzebuje wygrzany dom dla podtrzymania komfortu w domu-Dzieki :-) , i o to samo prosze innych uzytkowników ,moze sie w końcu zmieni myslenie ,kotły zaczna byc dobierane dobrze i skończy sie narzekanie na mpma.

Zamiast zdawać sie na instalatora z wieloletnim stazem-czesto zabetonowane myslenie poczytajcie ten temat i wyciagajcie własne wnioski , moc dobrze dobrana ,dobry opał to gwarancja spokoju .

Macko86 ,mniejszego nie ma wiec ten i tak bedzie za mocny na mieszkanie  -cieplowlasciwe -wypelnij jak co dopiero napisałem ,zawór 4d , zeby osłabic moc czeski węgiel orzech i powinno byc ok ,wystarczy poczytac kilka stron do tyłu ,wszystko juz było ;-)

Witajcie Panie i Panowie

Dom ok  220 m, powody jak wyżej,

Uważajcie na niego i liczcie dobrze

Wg mnie kotły za duże do ocieplonych domów. Smoła w komorze nie dziwi użytkowników kotła, no może tych bardziej w temacie obeznanych. Zresztą w tym wątku co drugi post to smoła i dym i brak osiągania temp do znudzenia. Czytałeś?? No i żeby nie było miło, większość problemów to użytkownicy kotła a nie sam kocioł ale tu dotyczy nie tylko mpm. Owszem obserwując ten wątek można stwierdzić że producent zaczyna odwalać tandetę a ceny za swój wyrób podnosi. Przeczytaj, wątek, naucz się palić i ciesz się ciepełkiem.

Jak domy stoją blisko, to podpiąć wszystkie trzy do jednego kotła i palić węglem. Mocy spokojnie wystarczy i problemy znikną. A tak to problemy na własne życzenie. Stare przyzwyczajenia do kupowania kotła z mocą na zapas i takie efekty. Ciekawe czy producent odradzał zakup tak mocnych kotłów do ocieplonych domów ?

Ale tam wyraźnie napisał że nie może osiągnąć temperatury ,więc raczej problem z ciągiem mieli mimo wysokiego komina 

Norman1212

czy to przestępstwo że to drugi post ? napisałem go tylko po to aby wyrazić swoją i znajomych opinię

przed zakupem czytałem forum i nie spodziewałem się bezobsługowej obsługi inaczej kupiłbym coś z podajnikiem zasypał i maił gdzieś resztę.

Przed zakupem byliśmy także u producenta i wszystko fajnie wyglądało ale w teorii.

brodekb

na cieplowlasciwe.pl wyszło mi

23kW to niezbędna moc grzewcza (C.O. + CWU)

nie mam bufora ciepła, cała instalacja jest w miedzi a grzejniki są aluminiowe "włoskie" zamontowany jest zawór 4 drogowy z dodatkową pompą między zaworem a powrotem po to aby lepiej dogrzewać kocioł. temperatura jaka jest ustawiona na zasilanie  CO to ok 40 stopni

Palę drewnem sosnowym po starej stodole (suche jak pieprz) od czasu do czasu dokładane jest kilka kawałków dębiny.

Komora załadowcza jest cała w smole ale ponoć w dolniaku tak ma być. wymiennik jest czyszczony co tydzień i wygląda dobrze.

Temperaturę 70 stopni można osiągnąć paląc drobnymi drypkami i przy otwartych drzwiczkach paleniskowych. Po załadowaniu grubszych kawałków drewna i pozostawieniu dopływu powietrza tylko przez klapkę miarkownika ciągu nie ma szans utrzymać wyższej temperatury, wszystko zaczyna się kisić, dusić a temperatura spada do 40 stopni. doładować opał można jedynie wtedy gdy wszystko się wypali i zostaje odrobina żaru, inaczej pomimo skracania obiegu spalin i odczekania dymi się niesamowicie na kotłownie (pojawiają się już groźby ślubnej że albo ten kocioł z domu albo ja ;) )

Norman1212

czy to przestępstwo że to drugi post ? napisałem go tylko po to aby wyrazić swoją i znajomych opinię

przed zakupem czytałem forum i nie spodziewałem się bezobsługowej obsługi inaczej kupiłbym coś z podajnikiem zasypał i maił gdzieś resztę.

Przed zakupem byliśmy także u producenta i wszystko fajnie wyglądało ale w teorii.

Masz do mnie pretensje, że nie umiesz palić w DS? To może zatrudnij kogoś jako palacza na etacie.

taki wynik wyszedł z obliczeń http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3kky wiec może faktycznie okaże się w sam raz ten 5-7 kw, ale nie wiem czy komin ok, co prawda wysoki, ok 12 m, ale przekrój mały jakieś 14x14, paląc w obecnym nie nie słyszę huczenia przy rozpalaniu

Kup węgiel (czeski, bo kocioł za duzy) i będzie wiele lepiej. Kilka razy próbowałem palić drewnem i kicha, ciężko o.temperature. Chyba, że połupiesz na szczypki jak na rozpalke, wtedy dobrze grzeje. Ale godzinę będziesz lupal, żeby 3h się paliło...

W miarę fajnie szło jak dałem drobne drewno przesypywane trocinami.

Masz klapę w środkowych drzwiach albo blachę na ruszcie?

Żeby nie było, ja też żałuję zakupu. Żałuję, że nie było mnie stać na podajnik za 10k (brak dopłat). Z kotlem jest o wiele więcej problemów niż z GSem.

Trzeba było kupić jak sąsiedzi kocioł mialowy, wpakowac 50kg mialu i "palić" 48h na 45 stopniach - tak robi większość ludzi na wiosce...

Edytowane przez hamis

Masz do mnie pretensje, że nie umiesz palić w DS? To może zatrudnij kogoś jako palacza na etacie.

nie mam do Ciebie pretensji i nie przyszedłem się tu kłócić a po to aby wyrazić swoją opinią :) co do zatrudnienia palacza to masz rację na chwilę obecną wypadałoby się przeprowadzić do kotłowni i stać nad kotłem sterując wszystkim ;)