Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet 12-14kW będzie odpowiedni a nawet za duży przy paleniu ciągłym przy takich zimach jak obecnie.Większość dni w sezonie nie będziesz wykorzystywał kotła na mocy nominalnej,w zimniejsze na pewno nie zamarzniesz.

Właśnie tam policzyłem i wyszło mi ze 21 kW ale cały czas się bije z myślami. Mój obecny kocioł dusi się cały czas i przeciąga mi temperaturę o 10 do 15 stopni, a w domu 25-26 stopni szczególnie w weekendy kiedy palę ciągle.

Dasz jakiś link? Coś strasznie dużo wyszło...

Ja też celowałbym w 12-14. Na pewno nie więcej...

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3gqc

Policzył mi spore straty na ścianach, a one są dość ciepłe bo ze szlaki ok 50 cm i od środka oklejone płytą KG, no i zawyża powierzchnię użytkową ze 150 do 170m2, chyba, że wlicza ściany ;)

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Nawet 12-14kW będzie odpowiedni a nawet za duży przy paleniu ciągłym przy takich zimach jak obecnie.Większość dni w sezonie nie będziesz wykorzystywał kotła na mocy nominalnej,w zimniejsze na pewno nie zamarzniesz.

Patrząc na to co ogrzewasz i jaką mocą jednak uspokaja mnie i skłania do pierwotnego wyboru 12-14. Mam jeszcze do docieplenia ściany zewnętrzne więc w razie czego najwyżej trzeba będzie przyspieszyć inwestycję ;)

Napisałeś, że dom średnio ocieplony, a w kalkulatorze nie masz żadnego ocieplenia. Jak więc jest, jakaś wełna/styropian?

Jedna ściana szczytowa południowa  styropian 5 cm, cała góra (poddasze użytkowe) wełna 20 cm okna pcv 1,1. Reszta ścian czeka na docieplenie. Dziś przy 47st. na kotle (temp. na zewnątrz 0) w domu nie idzie wytrzymać (26st)

Edytowane przez piorade

Napisałeś, że dom średnio ocieplony, a w kalkulatorze nie masz żadnego ocieplenia. Jak więc jest, jakaś wełna/styropian?

Przepraszam za wprowadzenie w błąd. Załączyłem błędny link. Ten jest właściwy

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3gqc

Też myślałem żeby założyć okap kuchenny nad kotłem.Ciąg wentylatora jest znikomy i nie ma obawy że zacznie cokolwiek zmieniać w ciągu kominowym kotła.Na pewno bedzie bardziej komfortowe dokładanie opału bez smrodu dymu.Dozbrajanie kotła poszło jednak znacznie dalej i postanowiłem założyć zamiast wyciagu dodatkowy zbiornik na opał.Jednorazowy załadunek powinien zapewnić pracę kotła przez cały tydzień,aż do wygaszenia i czyszczenia.Raz w tygodniu trochę pyłu z opału podczas załadunku i brak codziennego dymienia.

Jest to jakiś pomysł, choć u mnie musiałby mieć pojemność ze 200kg... Masz jakąś fotkę?

A co z zawieszaniem opału i rusztowaniem? Masz jakiś automat czy ręcznie?

Piorade ,wg ciepłowlasciwe.pl wyszło ze teraz przed ociepleniem potrzebujesz srednio ok 8KW , a pamietaj ze na pełnej mocy ten kocioł potrafi dać do 2x  razy wiecej energi niz jego moc znamionowa jak wrzucisz wegiel ok 30MJ -warto taki mieć na duze mrozy .

Te 3KW na wode uzytkową możesz pominać bo raz nagrzejesz i później tylko lekko dogrzewasz .

Po ociepleniu będziesz miał sytuacje podobna do kolegi Carinusa ,i problem z odbiorem ciepła -zobacz metry co ma do ogrzania i ile mocy potrzebuje ,wiem ze wszyscy są wychowani na kotłach 20-30KW i te 2-3KW wydaja sie bajka ,ale tak jest 

Ten kocioł naprawde dobrze grzeje i widze że wszyscy kupujacy po kolei się o tym przekonuja na własnej skórze ,ja tez kombinuje ze zmiejszeniem mocy ale w planie przenosiny kotłowni i bufor .

Jak masz miejsce to od razu wstawiaj bufor ze 2-3 tony wody lub więcej  jak podpowiedziano w ciepłowlasciwe i wtedy moc kotła może byc wiekasza ,najlepiej obliczyc ile ciepła uzyskasz z pełnego wsadu paliwa i ile wody to ciepło zagrzeje do temp 90st ,wtedy jeden załadunek i spokojnie ładujesz bufor do pełna .

Lub kocioł 8-10KW który i tak bedzie w przyszłości za duzy i bedzie i tak wymagał jakiegos bufora ....

Czy ktoś zmiejszał moc kotła z nowym palnikiem wirowym? Wszystkie posty jakie znalazłem dotyczą starego palnika.

Przy obecnej zimie kocioł 17-19 jest za mocny, działa praktycznie w podtrzymaniu przez większość czasu, a jednak palenie drewnem jest nie dla mnie, za dużo zabawy. Chyba, że bym trzymał 50 na kotle...

Zmniejszenie na zaworze 3d nawet na 7 powoduje rozbieganie kotła...

Oryginalna blacha MPM się nie sprawdziła, węgiel wiesza się 2 razy na godzinę ;)

Edytowane przez hamis

Miałem ten sam problem. Węgiel wieszał się, spiekał a palnik zapopielał. Zrezygnowałem z blachy pale tym samym towarem (podobno boberek) ale przekładam warstwami drewna. Jeden zasyp tym sposobem starczy na dobę. Rozpalę rano i więcej nie musiałbym zaglądać nawet na rusztowanie. Ciągłe palenie też daje rade. Po powrocie z ferii na przechłodzony dom paliłem ciągle przez 4 dni bez wygaszania i palnik był ok. Dla mnie nie zdaje ona egzaminu. Piec 17-19 kw, stara instalacja bez bufora, tylko duży odbiór bo dom nieocieplony. Pale na miarkowniku 70 st  i w domu temp 21-24, 1 zasyp na dobę. Jak dla mnie bomba więcej nie oczekuje od tego pieca.

Palę takim brykietem,pali sie u mnie bardzo dobrze,nie zawiesza się i nie rozpala cały wsad.U mnie w mpm 10kw, wsad wystarcza na 5-6 godz.Polecam zwlaszcza do przepalania. Płaciłem 550 zł za tonę,więc jest bardzo ekonomiczny.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu

Czy pali ktoś może takim brykietem w swoim MPM-ie, Interesuje mnie czy można zasypać pod sufit (zawieszanie paliwa) i czy nie rozpala się w zbyt dużej objętości.

82589_brykiet-walek-dab.jpg

Jaką średnicę ma pellet - ok 3 cm ? 

Ten brykiet ma ok 6cm średnicy. U mnie jest dostępny dębowy i się zastanawiam czy to by się sprawdziło w GS-ie probówał ktoś  (tak wiem że temat o MPMie ale zagląda tu dużo osób) ?

Edytowane przez panus

Ile kg wchodzi do twojej dziesiątki na jeden zasyp i ile metrów grzejesz?

Okolo 10 kg wsypuje,a ogrzewam 130m srednio docieplonego domu

Jaką średnicę ma pellet - ok 3 cm ? 

To jest brykiet wielkości szklanki do herbaty. U mnie dostępny w średnicy 6 lub 8 cm. Wartość opałowa deklarowana przez producenta to 19MJ

Brykiet podczs nagrzewania lubi puchnać i sie wtedy sie klinuje i zwiesza -trzeba go układać i robic próbe , warto tez porównac cene za tone ,i wartość opałowa w stosunku do wegla  ,bo ceny podaja za worek i zalezy ile on wazy ,a moze wyjść i 1000zł za tone ,to jak dobry węgiel a kaloryczność na poziomie 2/3 wegla więc gdzie opłacalność?tyle ze wygoda i czysto sie pali ,ale w powietrzu taki zapaszek lekko słodkawy pozostaje ,nie jak z drewna 

Kupiłem na próbe czeski orzech 4 worki ,granulacja 25-60 kaloryczność ok 20MJ porównywalnie do brykietu,pali sie ok ,nie zwiesza sie ,wymiennik czysty,nie dymi ,popiołu mało słowem tylko dosypuje z góry i pale ciagle, a cena zalezy 600-800tona ,zalezy gdzie i od kogo .

Kupiłem ten czeski w markecie Brico jako orzech ale wiedziałem ze czeski bo widziałem rozwalony worek i jego brąz nie da sie pomylic z kamiennym czarnym ,tylko cena przegieli 1016zł tona za czeski ,w okolicy maja tylko drobny czeski a chciałem zrobić próbe orzecha to kupiłem 4 worki za 100zł !

Ja własnie zamówiłem brykiet sosna świerk mocno prasowany za 450 za tonę więc dlatego tak mnie interesuje ten temat ;) Nawet gdyby miał trochę mniejszą kaloryczność jak liściasty, to do węgla się opłaca, tym bardziej, że wiecie jak to z tym węglem bywa. Im bardziej sprzedający zachwala tym gorszy węgiel;) U mnie (okolice Bydgoszczy) wysoko kaloryczny węgiel sięga już 1000zł. Brykietu za 1000 zł mam dwie tony licząc już tylko po 17MJ x2 daje nam  34MJ za 900zł.

Edytowane przez piorade

Kupiłem ten czeski w markecie Brico jako orzech ale wiedziałem ze czeski bo widziałem rozwalony worek i jego brąz nie da sie pomylic z kamiennym czarnym ,tylko cena przegieli 1016zł tona za czeski ,w okolicy maja tylko drobny czeski a chciałem zrobić próbe orzecha to kupiłem 4 worki za 100zł !

W piątek dotarła do mnie 1 t czeskiego orzecha z bartexu ,w miarę suchy ,granulacja raczej podchodzi pod orzech ll lub groszek, cena 770pln,wartość opałowa ,uważam że 20-23 Mj/kg jest mocno zawyżona zważywszy na fakt że palę Sobieskim o identycznych parametrach ,na wiosnę i jesień będzie dobry.