Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Postepowy Rolnik ,

co do palnika to mi sie sprawdza konstrukcja ,ma byc przede wszystkim do małej mocy i w takiej roli przy stałym paleniu jak na razie sie sprawdza ,więc zwężka palnika 1,5x17cm mała w stosunku do powierzchni paleniska i jak sie wytworzy gwałtownie duza ilość gazów to fizycznie nie jest możliwe żeby to sie sprawnie spaliło w tym palniku ,proste prawa fizyki i tyle .

Przy rozpalaniu drzewem staram sie możliwie szybko przejść przez faze zimna kotła i płomienie z drzewa własnie wypełniaja praktycznie pierwszy i drugi kanał wymiennika ,bo tak sie drzewo pali długimi płomieniami i też nic w tym dziwnego ,a płomienie takie fajne półprzeźroczyste jak woalki

.

Pojawiłeś sie znikąd ,pouczasz ,strofujesz ,duzo postów ,duzo teorii ,uzupełnij avatar ,moze sie dowiemy czym i w czym palisz ,masz wogóle jakis kocioł,piec ? pokaz zdj swojego kotła,wymiennika ,bo jak na razie takie zachowanie zaczyna podchodzic pod trolowanie ,jak zamierzasz ripostowac zapraszam na priv ,nie bede tu podejmował zaczepek by nie zaśmiecać wątku który i tak jest duzy.

Sony23 ,co do rdzy pod szamotami masz 100% racje ,dlatego jak zauważyłeś na zdj po okresie prób po sezonie do teraz cały kocioł od środka wyczyściłem do żywego żelaza i pomalowałem ,nie do zdj specjalnie ale dlatego właśnie ,wstawiłem szamoty i tak juz zostanie do wiosny .

A konstrukcja taka własnie zeby jak bedzie potrzeba wyciagnąc od str komory załadowczej szamotke co widac na zdj jak mi pekła w połowie -ona ma wycieta szczeline palnika i sobie wg uznania zmieniać szczeline palnika -szamotka wyciagana jak szuflada ,konstrukcja miała byc prosta ,łatwa do skopiowania i do własnych modyfikacji 

Wejście palnika oryg ma 11x7cm co daje 77cm 2 pola przekroju palnika ,moj ma 1,5x17 co daje 25cm 2 -to mało wiem ale daje rade i da sie palic mała moca ,tylko przy gwałtownym odgazowaniu palnik nie jest w stanie przerobic gazów ,o czym pisałem,bezpieczna szczelina i moc porównywalna do oryginału to szer 2-3cm x17długość 

Do moich prób z szamotkami wyciełem boczne prety fi 10 i tylna podpore palnika w postaci paska blachy ,trwało to sporo bo delikatnie zeszlifowałem szlifierka ,te elementy co zaznaczone 

post-65608-0-45955300-1507126180_thumb.jpg

pozdrowienia dla szamotowych kombinatorów ;-)

Ten palnik to bubel świadczy o tym to,że po tujach masz zakitowany wymiennik,szamot jest okopcony czyli nic nie daje.

Masz złe proporcje PG/PW jak płomien leci aż do połowy wymiennika

hmmm. Jak by tu rzec, postępowy to ty jesteś i to strasznie. Nie bierzesz pod uwagę jednego malusiego faktu. Ten kocioł tak naprawdę stał się kotłem uniwersalnym, ludzie palą w nim wszystko(wiem to z autopsji). Ja już dawno dałem sobie spokój z kombinowaniem i zaprzestałem na palniku wirowym, uważam że jest dobry. Ale każdy kocioł i palnik będzie zły jeśli będzie do wszystkiego. Każde paliwo jest inne i do każdego paliwa należałoby zmieniać ustawienia a raczej nie o to chodzi aby spędzać 24h/na 24 przy kotle. A tuje spalić czysto jeszcze pewnie mokre to tylko Ty potrafisz, zapewne.

*** jak potłuczony.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie używać wulgaryzmów

Chodzi o to,że nie będę podawał gotowych rozwiązań bo ci producenci kotłów nic nie robią i dalej produkują te same buble.

A i każdy musi dobrać pewne wielkości eksperymentalnie,wystarczy o 5mm zwiększyć powierzchnie wlotu PW i np.boki płomienia już przestają kopcić.

Większość ludzi zrobi tak żeby było tylko lepiej i na tym poprzestaje trochę dymu z komina,trochę sadzy w wymienniku kopcenie na pełnej mocy nic nie szkodzi.

Ja natomiast chcę osiągnąć ideał tak jak Heso czy Dikij Petia.

Jak byście tylko trochę pokombinowali i wyciągali wnioski to byście osiągnęli to co ja.
Ale jak wam się nie chce to co ja wam poradzę.

A co za problem spalić mokre tuje przecież to tak jakby mieszanina wody i benzyny.

A i kocioł DS ma największą sprawność wtedy kiedy cały szamot w kotle świeci na biało i następuje zgazowanie.

To jest ciągle ten sam pajac - troll od ekologicznego spalania opon MTEDEUSZ, ten sam, który zaśmieca wątki na muratorze, a na tym forum miał już ze trzy wcielenia.

Dawno nie siedziałem na muratorze i zapomniałem o tej "hecy" z oponami,całym składem opon,ale chyba masz rację,wiem o kim mówisz.Możliwe że to ta sama osoba.Rozwala mnie gadka-wiem ale nie powiem.

To jest ciągle ten sam pajac - troll od ekologicznego spalania opon MTEDEUSZ, ten sam, który zaśmieca wątki na muratorze, a na tym forum miał już ze trzy wcielenia.

dokładnie ten sam,typ od opon,gumofilcow ,papy i innych bio paliw.

Rolnik-już dawno doszedłem do tego co Ty chcesz osiągnąć,ale podobnie nie mówię o tym głośno,bo wiesz...wszyscy producenci już czekają na moje pomysły.

heso, dnia 25 Marz 2015 - 07:01, napisał:snapback.png

Forum nie jest darmowym poradnikiem dla producentów kotłów.

heso, dnia 30 Cze 2017 - 20:15, napisał:snapback.png

Wmawiaj sobie, wmawiaj...

RCK pięknie OSŁABI ci ciąg, tak jak przymykanie czopucha

Napisano przez def w 19 luty 2017 - 23:24 w Kotły zasypowe

Proszę Panów, macie pretensje do kogo?, kolega @Genab pokazał, opisał, narysował, i co? Potraficie to docenić, naśladować, powołać się na autora, źródło,...? @Heso od dawna inspiruje i mówi wam, że to i owo jest możliwe,... Mnie skopaliście ( prawda że nie wszyscy ) i chcecie abym mimo to podał wam na tacy to czego nie jestem pewien? Nie wiecie nic o mnie i moich ograniczeniach. Poprostu wielu z was "chamuje" ( od słowa "chamstwo"). Zdejmijcie marynarki i do roboty (doświadczenia kosztują) lub do szkół,... Wszystko ma swoją cenę. Darmo jest tylko szynka i ser,.... w pułapce na myszy.

Opon nie palę.
A ty wojtekkowal czym kopcisz w swoim górnym kopciole,który nadaję się tylko do koksu?

Dioob i Wojtekkowal a co zazdrośni?

Wy to nawet węgla nie potraficie bezdymnie spalić!!!

Powiedział co wiedział,daj sobie spokój chłopie i znajdź inne miejsce na przechwałki.

Ale jak jest szamot biały to opal powinien znikać w zastraszającym tempie inaczej się nie da raczej

Z obserwacji zauważyłem,że jest dokładnie odwrotnie.

Zmniejsza się chęć opału do zawieszania się.

Jest większa regulacja mocy.

Lepszy zaciąg dymu po otwarciu komory zasypowej.

Opał spala się bardzo długo.

Tu się z tobą zgodzę ,jak ustawiałem miarkownik na 70 to paliło się tak se a jak na 80 i pompka na 1 biegu to szamotki i palnik czerwoniutkie a czas spalania nawet dłuższy i nawet grube kawały nie za suche wypalone do cna, i filmik dla rozluźnienia atmosfery ,biało nie jest ale przyciemniałem trochę ,mnie cieszy, po 2h palenia

Edytowane przez maronka

w poprzek 24cm szerokość 29cm wysokość 80 cm ale im drobniejsze tym lepiej się spala ,duże kawały trzeba przełożyć mniejszymi i jest ok,spalam deski od 30 do 70 cm nie za ciasno by były by się nie zawiesiły

Wszystko się spala bezdymnie ,kwestia regulacji pp i pw u mnie na przykład oryginalne pw mam zamknięte a za nie robi klapka w dolnych drzwiach i jak się rozpala lub jak jest drobny opał otwieram więcej tą klapkę a jak już temperatura kotła rośnie i jest już dużo żaru przymykam ją tak na 0,8cm ,teraz już wystarczy że widzę jaki jest ogień w palniku i mniej więcej wiem czy pw jest za dużo ,w sam raz ,czy za mało ,nauczyłem się tego obserwując oczywiście komin  a i regulacja pw tą klapką jest fajniejsze niż oryginalną zasuwą i nie wychładzam palnika wirowego, a co do bali to w ten sposób nie spalisz ich,gruby kawał dla mnie to max 15 cm i najlepiej by był przeupany

Edytowane przez maronka

Ja mam mpm 2 rok i dalej nie umiem w nim palić. Ciągle kopci i produkuje popiół. Mam stary palnik PW podaje ale poprawy brak. Do tego strasznie brudzi wymiennik. Pale tylko weglem. Moc 25 kw na ciepło właściwie też około 25 kw. Ktoś jakiś pomysł?

W tym roku założyłem rck bo ciąg duży i chce założyć palnik wirowy. Do tego przy próbach palenia z przegroda zapopiela się na amen.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Odnoszę wrażenie, że ja też nie potrafię palić i również mija drugi rok posiadania MPM. Dziś właśnie mi przydymiał, może za mało żaru wytworzyłem za pomocą drewna.

Mam palnik wirowy, ale zmieniłem dolną szamotkę z płaskiej na połowę cegły pionowo, przycięte po skosie jak u brodekb. Uważam, że odpopielanie palnika powinno być łatwiejsze. Między przegrodą a spodem palnika jest szczelina na pogrzebacz.

Ruszt mam zmniejszony z 4 do 2 rusztów. I właśnie nie wiem czy to za dużo, czy na dzień dzisiejszy dobrze. Kocioł się wkręca na max 68* (przy obecnych ustawieniach zaworu 3D - wniosek moc ok, ale dlaczego przydymia? za dużo się zgazowuje? Zamierzam zamówić przegrodę w starym stylu i znacznie ją obniżyć. 

Nie mogę rozgrzać szamotu do czerwoności... 

Temperatura spalin max 160* mimo otwartego popielnika.

Specjalne podziękowania dla Cariniusa za sposób zmniejszenia rusztu.

Ustawianie elementów w palniku w sposób nieszczelny nic nie wnosi.

U Ciebie zostawił bym dolną część palnika a na to palnik wirowy. Myślę, że ja tak mam.

Ale jak na skośnej podłodze ustawie ten zawirowacz?

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Jak ten szamot jest tam wepchany na wcisk,to się nie dziwię,że trzeba wymieniać palnik dwa razy na sezon.

Jak przydymiał.jaki był kolor płomienia?

U mnie jest o tyle dobrze,że jak się nie wytworzy z drewna odpowiedniej warstwy żaru to będzie czyste spalanie ale będzie się długo rozgrzewał.

Edytowane przez PostępowyRolnik