Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chodziło mi o to co przed przegrodą tylko o to co za przegrodą będzie się działo.

Opublikowano
20 godzin temu, M-Szpon napisał:

Czasami idzie bajecznie a czasami pali sie tarcza a efektu brak

Tutaj tylko tarcze diamentowe już od 20zł zrobią robotę

18 godzin temu, mikkei napisał:

Panie cyknij telefonem

Nie ma mnie w domu.

Opublikowano

Carinus to mistrz wymowek :-) 

A to glowa boli a to nie mam nastroju... 

To tarcze bieda line wyrzucam i kupie na bogato

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 4.12.2019 o 20:28, carinus napisał:

Gdybym miał w swoich okolicach dostęp do dobrego liściastego,pewnie bym tylko na nim sie na nim opieral... 

Pytałeś u siebie w okolicy lesniczego o tzw odpady? W cenniku Nadlesnictwa powinna to byc klasa S4 ppz, pozyskane kosztem nabywcy, do 1m długości. Mieszanka liściasta może kosztować za 1mp ok 100 zl ( nie wiem czy wszędzie są takie same ceny). U mnie jest to 96 zl za 1 mp. Wszystko kwestia dogadania z lesniczym. Jak ktoś już ogrzewa się drewnem to warto się zastanowić. U mnie w okolicy odpady np Iglaste to mozna juz za 56 zl mp kupic. Za 10 mp iglastego  to nawet tony dobrego węgla sie nie kupi. 

Ja u siebie zeszlej zimy palilem iglastym drewnem.. Spalilem ponad 7 mp samego iglastego i powiedziałem nigdy więcej....Zawieszanie sie,  dymienie, smoła, a palilem na max z buforem. Cóż jak się zawiesiło to jeden dym na okolice i smoła.. O wymienniku to juz nie wspomnę. Sezon dokończyłem mieszając z lisciastym. Obecnie iglastego drewna używam tylko na rozpałke. 

Zawieszanie sie drewna iglastego to problem. Jest lekkie, gdzieś sie przyklei do smoly w komorze  i problem gotowy. Pamiętam że dosyć często musiałem chodzić i "zrzucić" pogrzebaczem na ruszt bo się wieszalo i kleilo do komory zaladunkowe żeby nie dymiło... 

Co do podawania powietrza to ja u siebie przy drewnie daje tylko przez popielnik z zaslonietym 1 rusztem szamotem. Podawałem z dołu i przez rozete w drzwiczkach nad zaspyp po Waszych opiniach, jednak zostałem przy paleniu tylko z miarkownikiem na drzwiczkach popielnika bo za dużo się rozpalalo opału. 

Opublikowano

Rozgrzanie palnika po modyfikacji z izolacją ścianek palnika od ścianek wymiennika na pewno  polepsza dopalanie gazów, a przy rozpalaniu jak wszystko zimne to robi najlepszą robotę. Na pewno sprawność spalania poprawi choć może pogorszyć żywotność elementów palnika. Znów kompromis - co będzie lepsze? trwałość? czy sprawność? Dam znać kiedy to się rozleci - choć szamot drogi nie jest.

Opublikowano

@Piecuch19 - poproszę o fotkę tego rozwiazania na wygaszonym piecu - z góry dziękuję

Opublikowano
15 godzin temu, xkubus89 napisał:

Pytałeś u siebie w okolicy lesniczego o tzw odpady? W cenniku Nadlesnictwa powinna to byc klasa S4 ppz, pozyskane kosztem nabywcy, do 1m długości. Mieszanka liściasta może kosztować za 1mp ok 100 zl

Nie mam czasu na takie imprezy z pozyskaniem gałęziówki.Sosna w wałkach kosztuje chyba ok.80zł/mp.Zostawiłem kocioł pod nadzorem kobiety,która nie potrafi regulować dawki powietrza,kocioł jedzie na ustawieniu które wcześniej zostawiłem.Gdy pytałem o wymiennik to powiedziała że czyściła,ale nie widziała żeby była jakaś grubsza warstwa sadzy.Po 3 tygodniach palenia sosną obejrzę wymiennik i sprawdzę czy jest potrzeba dalszych i grubych modyfikacji.

Opublikowano

@mikkei na wygaszonym kotle to tam niewiele zobaczysz bo zapolieliło się to trochę, ale znalazłem zdjęcie jak robiłem.

Screenshot_2019-12-07-17-50-43-378_com_miui.gallery.thumb.jpg.9172abcb906b5a0ac5a5d31cbfaab918.jpg

a tu jak się rozgrzewa

Screenshot_2019-12-07-12-09-08-475_com_miui.videoplayer.thumb.jpg.0a80153d53e3aa5e9c70c3622395999c.jpg

Opublikowano

@Piecuch19 - czyli ten papier jest od zew szamotu a nie od wew ? - myslałem że podkleiłeś go od wew 

Opublikowano

Zewnątrz - pomiędzy ściankami wymiennika a szamotem. Przyklejony jest tylko w tylnej części elementu do zawirowania płomienia, bo on nie styka się ze ściankami wymiennika ( jest tam przerwa ok 2 cm - tam gdzie wlatuje oryginalne PW). Reszty nie kleiłem tylko wsadziłem papier i docisnąłem szamotem. Element od zawirowania plomienia też po bokach ma papier ceramiczny tylko wsadzony. Papier ten bardzo dobrze też pełni rolę dyletacji dla rozszerzającego się od temperatury szamotu.

Opublikowano

@carinus to nie gałęzie. To normalnej średnicy opał ale  nie spełniający wymiaru długości. Do niczego nie namawiam. Zasugerowałem czytając Twoją chęć na liściaste drewno, a to jest zdecydowanie tansze. 

Opublikowano

Wszystko rozumiem,dzięki.Słyszałem od kogoś,że teraz trudno się załapać na robienie zwykłej gałęziówki,jest spora konkurencja,ludzie też potrafią liczyć i patrzą żeby nabyć opał jak najtaniej.

Opublikowano

Panowie w jaki sposób zamontować termometr y czopuchu spawać mufę z gwintem czy macie inny sposób?

Opublikowano

Zależy jaki masz czopuch, jeśli ten standardowy to jest na tyle gruba blacha żeby ją nagwintować i skręcić mufę zależy jeszcze jaki masz montaż tego termometru.

Opublikowano

@Daćko Jeśli chodzi o termometr z termoparą to najprostszym sposbem jest kawałek rurki miedzianej - z przewodu hamulcowego lub paliwowego z auta zaklepany na 1 końcu. Termoparę wkładamy do tego kawałka przewodu i to do wywierconej dziury w czopuchu. Żeby nie wpadło całkiem do środka koniec wystający z chopucha obklejamy naokoło gliną. Rurka powinna na głębokość sięgać do połowy przekroju rury chopucha by prawidłowo pokazywana była temperatura. Mam tak u siebie i łatwo też można to zdemontować.

Drugą termoparę można wsadzić pod płytę nad wymiennikiem na wysokości ujścia spalin ( bez osłony - u mnie jest cały czas wsadzona i żyje) i przełączać termometr by się przekonać jakie są różnice tych temperatur przy spokojnym paleniu i przy rozpalaniu.

Opublikowano

Termometr planuję umiejscowić w rurę spalinową około 50 cm od wyjścia z pieca jest z gwintem około m 20 tylko to gwint calowy i najlepiej będzie wspawać mufę o odpowiednim rozmiarze oczywiście nie na piecu żeby nie uszkodzić elektroniki sterowania.

Opublikowano
3 godziny temu, Piecuch19 napisał:

@Daćko Jeśli chodzi o termometr z termoparą to najprostszym sposbem jest kawałek rurki miedzianej - z przewodu hamulcowego lub paliwowego z auta zaklepany na 1 końcu. Termoparę wkładamy do tego kawałka przewodu i to do wywierconej dziury w czopuchu. Żeby nie wpadło całkiem do środka koniec wystający z chopucha obklejamy naokoło gliną. Rurka powinna na głębokość sięgać do połowy przekroju rury chopucha by prawidłowo pokazywana była temperatura. Mam tak u siebie i łatwo też można to zdemontować.

Drugą termoparę można wsadzić pod płytę nad wymiennikiem na wysokości ujścia spalin ( bez osłony - u mnie jest cały czas wsadzona i żyje) i przełączać termometr by się przekonać jakie są różnice tych temperatur przy spokojnym paleniu i przy rozpalaniu.

Jaki termometr masz zastosowany u siebie? Myślę nad wymianą swojego analoga na coś cyfrowego...

Opublikowano

Taki https://allegro.pl/listing?string=Miernik tm 902c&bmatch=baseline-cl-dict43-uni-1-4-1127

Najlepiej kupić od razu ze 2 lub 3 termopary bo można je zainstalować w różnych miejscach kotła np w wymienniku i podłączać się do nich tylko termometrem ( koszty przesyłki takie same).

Dokładność do 0,1'C pozwala widzieć reakcję temperatury na zmiany regulacji np PW na bieżąco ( na tarczowym tego nie widać). Jak cały czas jest włączony to bateria starcza na ok 1,5 miesiąca.

Opublikowano (edytowane)

Nie lepiej taki do 800 stopni? -> https://allegro.pl/oferta/czujnik-termopara-k-przemyslowy-termometr-12vdc-7790141352   Zasilany poprzez zasilacz 12V.  Z linka powyżej mam taki, ale dość szybko rozładowuje się bateria R9, która jest dość droga jak jakaś firmówka. W każdym razie mój jest zasilany baterią R9.

Ten co podałem można montować w otworach ramkowych(Wymiary otworu montażowego: 45dł / 28szer / 25głęb). Jakaś puszka instalacyjna kwadratowa, czy prostokątna a nawet kawałek blachy. Powycinanać otwory pod termomter i można obok siebie powpinać kilka sztuk. Wszystkie zasilić jednym zasilaczem 12V - pobór prądu jest raczej znikomy. 

Edytowane przez emigrant
Opublikowano

Najważniejsze by pokazywał z dokładnością do 0,1'C, a czy ten czy inny to nie ma znaczenia jeśli chodzi o temperaturę w czopuchu.

Do innych pomiarów ja wolę ten do 1300'C bo więcej może zmierzyć.

Opublikowano

Myslalem wlasnie o tym tablicowym - cala instalacje mam właśnie na takich oczujnikowana (wszystko na jednej tablicy, obok siebie). Do tego kamera IP i nawet poza domem widze co sie dzieje. Dlatego chce zmienic termometr na cyfrowy.

Warto so niego zakupic termoparę https://allegro.pl/oferta/czujnik-temperatury-termopara-typ-k-0-800c-2m-m8-6791828720?fromVariant=7136181996

Lub podobną, ceramiczną?

https://allegro.pl/oferta/czujnik-temp-sonda-termopara-typ-k-0-1300c-215mm-7752837076?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Opublikowano

Dzięki panowie za podpowiedź,tyle różnych tremometrów w życiu nie widziałem mam przygotowany do 300 stopni i taki może wystarczy ,w przyszłości może założę termoparę w piętą w jakiś sterownik  pompy co i wu  bo teraz steruje tech i 3 wszystkim a w lecie bez potrzeby chodzi i czuwa nad podłogówką  i jeszcze jeden problem ,po zagrzaniu buforu i zasobnika wu pompka miesza całość pomimo wypalenia pieca bo pompa startuje na zadanej temperaturze załóżmy 45 * i wyłączy się dopiero jak całość ostygnie i trwa to parę dni  ,brakuje sygnału ze spalin żeby sterownik wyłączył pompę ,liczę na was czy znacie sterownik który ma sondę do spalin i na piec.

Opublikowano

Kiepsko widzę ten czujnik do 300* przy paleniu drewna.Tam będą chwilowo chyba wieksze temperatury.

Opublikowano

Mierząc laserowym termometrem nie widziałem więcej jak 180 stopni ,zapewne w środku będzie więcej.