Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak mam podlaczone czujniki z tylu, cz powrotu i CO nie mam wlasnie zamowilem. A tak mam ustawione w opcjach pompy kotlowej jedno mnie dziwi  gn. zasilajace ta pompe mam wpieta w gniazdo CO2 i jak zaznacze CO2 to pompa pokazuje sie przy bojlerze z takim kranikiem jak zaznacze pompa cyrkulacyjna to mam pompe tak jak na zdj. oznaczona jest jako 2

IMG_20201004_132706.jpg

IMG_20201004_133835.jpg

IMG_20201004_135321.jpg

IMG_20201004_133033.jpg

Edytowane przez wilk30
Opublikowano

Interesujące, ma to ktoś może, albo testował u siebie?

Opublikowano

Dobre to będzie jak będzie to można podłączyć do sterownika , a w necie to jest po 590 plus przesyłka 

Opublikowano

A stosujesz to jako samodzielne urządzenie czy masz już soft który pozwala podłączyć to do SKZP ?

Opublikowano

Samodzielne urządzenie na podstawie wskazań ustawiam powietrze. Paliło mi się dobrze ale jak podpiolem analizator tlenu okazało się że mam przetlenione palenisko.

Opublikowano

Pytanie za 100 punktów- jak zmienia się sprawność w zależności od  afr/lambda czy % tlenu. Szukałem kiedyś tych danych bezskutecznie. Może na takim tuningu wygra się 10%, a może 0.5%. Kocioł nie silnik, tłoków się nie stopi:-)

Opublikowano
4 godziny temu, wilk30 napisał:

Tak mam podlaczone czujniki z tylu, cz powrotu i CO nie mam wlasnie zamowilem. A tak mam ustawione w opcjach pompy kotlowej jedno mnie dziwi  gn. zasilajace ta pompe mam wpieta w gniazdo CO2 i jak zaznacze CO2 to pompa pokazuje sie przy bojlerze z takim kranikiem jak zaznacze pompa cyrkulacyjna to mam pompe tak jak na zdj. oznaczona jest jako 2

NIe wiem co może być przyczyną że przy deklaracji pompy kotłowej masz grafikę jak na zamieszczonych przez Ciebie fotkach. To wygląda źle. Może nie masz zadeklarowanej CO1 i dlatego taka grafika. Nie chce mi się kombinować i to sprawdzać, ale po deklaracji pompy kotłowej grafika powinna wyglądać jak na moich fot. 1) kotłowa CO2,  2) kotłowa cyrkulacyjna.

IMG-CO2.jpg

IMG-cyrkulacyjna.jpg

Opublikowano
14 minut temu, Oldek napisał:

NIe wiem co może być przyczyną że przy deklaracji pompy kotłowej masz grafikę jak na zamieszczonych przez Ciebie fotkach. To wygląda źle. Może nie masz zadeklarowanej CO1 i dlatego taka grafika. Nie chce mi się kombinować i to sprawdzać, ale po deklaracji pompy kotłowej grafika powinna wyglądać jak na moich fot. 1) kotłowa CO2,  2) kotłowa cyrkulacyjna.

IMG-CO2.jpg

IMG-cyrkulacyjna.jpg

To od czego ta pompa moze byc w takim razie i czemu nie mam tak jak ty na rys 1 zaraz za kotlem pompy. Ja mam wersje sterownika 2.37 z konca kwietnia tego roku

Opublikowano

Zamówiłem ten analizator spalin , zobaczymy co pokaże , a może tak jak Kamil wspomina na filmiku będzie możliwość wykorzystania tego jako modul do SKZP i wtedy sterownik sam będzie dobierać powietrze , no wtedy to już byłby wypas 

Opublikowano

Logiczne, brak czujnika powrotu. Ja preferuję ciągłą prace pompy kotłowej i dlatego minimalną temp. powrotu ustawiam dużo wyżej niż temp. zadana. I tu by było pytanie do praktyków, teoretyków, dusigroszy, rozrzutnych itd. Co lepsze, ciągła praca pompy kotłowej, czy praca na parametrach?

To kolego @shaft7poczekam na opinię. Na mniejsze spalanie bym nie liczył, ale na rzadsze użycie różnych przyrządów do czyszczenia kotła, już tak.

Opublikowano

No jak mniej syfu będzie to już warto , i przy zmianie ekogroszku nie będzie trzeba tyle latać do pieca zeby to jakoś poustawiać , jeżeli kiedyś przejdę na pellet to tez się przyda 

Ale mam nadzieje ze będzie to można podpiąć do SKZP i ze producent jakaś niespodziankę szykuje 

Opublikowano

Jedna znana firma robiła testy i podobno dzięki bca-02 można zaoszczędzić około 400 kg rocznie przy kotle o mocy 15kw i większej mocy kocioł tym oszczędności większe.

Opublikowano

400kg to jakieś 350-400 zł , dwa sezony i się zwróci , i pewnie mniej syfu = mniej czyszczenia co daje następne zadowolenie 

Opublikowano

A jeszcze powiedzcie mi czemu modulacja sie zalacza. Mam ustawione 60st dochodzi do 65st wylacza sie zar dogrzewa piec do 70st i zauwazylem jak bylo 63st zalacza sie modulacja a nie wtedy jak spadnie ponizej 60st

Opublikowano

@wilk30, po dwóch, trzech takich cyklach sterownik opanuje proces prowadzenia kotła.

13 minut temu, Kijasr napisał:

Jedna znana firma robiła testy i podobno dzięki bca-02 można zaoszczędzić około 400 kg rocznie przy kotle o mocy 15kw i większej mocy kocioł tym oszczędności większe.

Ale nie była to ta firma z youtube ?

Opublikowano

400 kg./sezon to grubo licytują. Miejmy nadzieję że udziałów nie mają :) Na współpracę tego ustrojstwa z skzp-02 raczej nie liczę. Nie ma tu chyba jakiegoś wolnego we/wyj

Opublikowano

A ja liczę na to ze bedzie to współpracować z SKZP , no jeżeli taka techniczna możliwość istnieje 

Opublikowano

A RS232 czy RS485?

Nawet przy podłącznym module internetowym można zapewne wpiąć extra moduł od tego lub innego ustrojstwa, kwestia oprogramowania.