Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A odczekałeś na stabilizację? Zawór powinien bez problemu regulować niemal od temperatury powrotu do temperatury zasilania. 

Opublikowano

To masz jakiś bład w instalacji, ja bez problemu reguluję między 26C a 70C. Nawet teraz bez problemu mam 29C, pomimo 70 na kotle.

zrzut.JPG

Opublikowano

gdize szukac opisu do ustawienia zaw.3/4d w nowej wersji.

Opublikowano

Koledze pewnie chodziło o nowe oprogramowanie sterownika.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy tu można coś poprawić?

Dom....same grzejniki.

Modulacja 10a 90

Dynamika 5

20201001_140013.jpg

Opublikowano

O chyba sezon się zaczyna :) Znów wykresy i proste kreski w głowach. Panowie najpierw trzeba budę wygrzać i poczekać aż będzie zimno a nie chłodno. Dążenie tylko do prostych kresek to nie jest sens życia. Podstawa to czysto w palenisku i stosunkowo niskie spalanie. Oczywiście stosunek jakości i ceny opału do metrażu ;) a nie stosunek w kotłowni.

Opublikowano

Lepszy był by stosunek w kotłowni:) ja spaliłem 2 worki i wyłączyłem, ja ma więcej stać w podtrzymaniu to bez sensu. 

Opublikowano

Ja też odpuściłem. Na szczęście jest ciepło.

Co do stosunku w kotłowni to masz rację po części. Stosunek owszem tylko zależy z kim. Młoda żona lub sąsiadka to rozumi. Gorzej jak się dostawca grochu będzie chciał przykleić.... Fujjjj 

Opublikowano

A ja na "ruszcie awaryjnym" lecę ze stemplami z budowy :) jest tego trochę, pewnie do listopada z nawiązką wystarczy.

aw.png

Opublikowano

Panowie poprzedni sezon był słaby jeśli chodzi o ustawienia.

W obecnym udało mi się dojść do takich ustawień jak na wykresie, chyba nie jest tak źle.

Screenshot_2020-10-01-21-07-35-035_timel.skzp.jpg

Opublikowano

Wypada pochwalić, co niniejszym czynię! A dokładniej, co pomogło aby dojść do takiej perfekcji ? Wiedza, h spędzone w kotłowni, groch, magia, a może pompa kotłowa? Życzę aby tak trzymało cały zezon

Opublikowano

Sam jestem ciekaw?

Opublikowano

Mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego gdy wyłączę priorytet CWU to nie funkcjonuje nadwyżka temp. zadanej? 

Chciałbym aby obie pompy pracowaly niezależnie i gdy temp w bojlerze spadnie to pięć podbił temperaturę. Teraz mam zadana 50, CWU np 55 i piec będzie grzał i grzał. Czy coś źle rozumiem? 

Opublikowano

Panowie takie pytanie, czy od wersji 2.26 coś się zmieniło w funkcjonowaniu priorytetu CWU, chodzi mi o to czy można tak ustawić sterownik, aby realizowane były wszystkie funkcje priorytetu oprócz wyłączania pomp CO1 mieszać oraz CO2? Dla mnie byłoby to idealne rozwiązanie do pracy na linii kocioł-bufor. A może ktoś z was ma jakieś sprawdzone inne ustawienia z buforem?

10 minut temu, vulture30 napisał:

Mógłby mi ktoś wyjaśnić dlaczego gdy wyłączę priorytet CWU to nie funkcjonuje nadwyżka temp. zadanej? 

Chciałbym aby obie pompy pracowaly niezależnie i gdy temp w bojlerze spadnie to pięć podbił temperaturę. Teraz mam zadana 50, CWU np 55 i piec będzie grzał i grzał. Czy coś źle rozumiem? 

Chyba chodzi nam o to samo :)

Opublikowano

Pierwszym krokiem na drodze do sukcesu było zamiana podłego groszku Ziemowit na sobianek lew ( skończyło się dymienie i ogromne ilości popiołu).

Drugim krokiem było zamontowanie pompy kotłowej.

Trzecim krokiem ustawienia sterownika proponowane przez kolegę Kijasr .

Obecnie jadę na equationie gold i jest dobrze.   

Screenshot_2020-10-02-06-15-56-970_com.android.chrome.jpg

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, qbot1 napisał:

Co powiecie o tym wykresie co można poprawić ?296a8576795b3c6d575aec5779552cc5.jpg

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Grzejniki z głowicami?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, wojteekk napisał:
Grzejniki z głowicami?

Tak na wszystkich

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, wojteekk napisał:
Zmniejszył bym temperaturę CO jak masz mieszający zawór. 

Nie e ma żadnego mieszacza tylko jedna pompa na obiegu

Edytowane przez Ryszard