Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, mlodypestek napisał:

Witam ...posiadam kocioł sas solid 48kw. Jaką moc kotła ustawić? W poprzednim sterowniki techa można było ustawic moc retorty na 29kw

A powiedz no kolego, dlaczego zmiana z Tech-a na SKZP.  Pytam z ciekawości.

Opublikowano

Witajcie ja powiem tak, że użytkowników tego stera przybywa, gdyż daje rewelacyjne możliwości obrazu pracy kociolka. Wystarczy trochę poobserwować wykres, wyciągać wnioski i ustawiać pod swój dom i instalacje. Ciężko jest coś komuś radzić jak np obniżyć spalanie jak się nie zna instalacji, budynku i nie przeanalizuje ustawień i wykresów z kilkunastu dni. Ja używam pierwszy sezon i w końcu coś wiem o moim układzie.

Jestem zwolennikiem palenia ciągłego, zero odstawiania, bo po to jest sterownik aby kocioł prowadzić stabilnie. Nawet zrezygnowałem z ładowania zasobnika cwu. Mam blisko kotła to biega cały czas. 

Palnik mam Technixa sv200 10kW. To też zupełnie inna kultura pracy niż retorta fajkowa. Zdecydowanie łatwiej modułować. Poprzedni sezon w miarę nowym domu palilem w kotle z retortą fajkową 15kW i musiałem na odstawieniach go prowadzić, bo nie było tej mocy gdzie zużyć. Kocioł czarny w środku.

Teraz beżowy więc pył dopalony. Wniosek prosty, warto mieć sterownik który coś nam mówi o pracy kotła a ten mówi wiele. 

Opublikowano

Witam...ograniczenie to raz....brak jakich kolwiek aktualizacji...brak wyswietlanej temp
Powrotu(jedynie wyświetlana na apk mobilnej po lekkim naciśnięciu na temp mieszacza)...ogółem małe wsparcie....mam skzp około 2 tyg i próbuje ogarnąć go...narazie średnio mi to wychodzi....

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
16 minut temu, andrzejk82 napisał:

Co daje nam ze względów praktycznych ograniczenie modulacji do np 50%? 

Wg mnie niewiele. Zależy jakie zużycie energii przez układ. Ja używałem kaganca na 70% jak ladowalem cwu aby mi nie szalał kocioł za bardzo. Jak ograniczysz do 50% to pewnie będzie tylko dłużej czasami dochodził do zadanej temp chyba że w ogóle nie osiągasz takiej modulacji to i tak nic to ograniczenie nie wnosi. A jak bedzie trzeba więcej mocy to nie dojdzie do temperatury. 

Opublikowano (edytowane)

każdy wymiennik w kotle ma jakąś powierzchnie odbioru ciepła, każdy kocioł ma jakiś przepływ czynnika i warunki spalania , to że kocioł według obliczeń ma moc teoretyczną np 15kW to nie znaczy że palnik w nim zamontowany ma również taką moc , najczęściej retorty montowane jeszcze kilka lat wstecz do pieców 15 kW miały moc max, 20 a nawet 25 kW , (opis 15-25 np. ekoenergia ) dlatego ograniczenie mocy w takich kotłach ma bardzo duże znaczenie przykład piec o powierzchni wymiennika 1,5m2 (ok 15kW) na retorcie 25kW powinien mieć ,wpisaną moc kotła 25kW i ograniczoną do 15 właśnie tą modulacją , w przeciwnym razie sterownik naliczy opał dla mocy maksymalne 25kW (prawidłowo dla retorty) a kocioł tego nie odbierze) może też być sytuacja odwrotna , czyli wpisana w sterowniku moc kotła 15kW ale wtedy na retorcie 25kW będzie za mało paliwa i niewłaściwe spalanie ,zapadający się kopiec i inne problemy  

u mnie retorta 15-25kW max moc ograniczona do 50% ,wymiennik 1,4m2, temperatura spalin max 80stC

ale jest pewne ale , wegiel najwydajniej spala się w retorcie w okolicach maxymalnej mocy retorty , przyjmijmy retortę 10kW , pracującą z pełną mocą , otrzymana moc 90% czyli około 9kW, kontra retortę 25Kw pracującą na 40% mocy gdzie sprawność wyniesie gdzieś koło 60% ,czyli teoretycznie mamy 10kW ale otrzymujemy tylko 6kW ,resztę mamy w popiele lub w kominie (w cieple i w sadzach) ,dlatego moim zdaniem nie ma co puszczać kotła na 5/10/15% mocy bo to jest złudna oszczędność , i wiele już słyszałem o tym że kocioł pracujący w dwustanie spala mniej , bo pracuje na 100% albo na 0% 

sterownik SKZP pozwala tak jak u mnie na prace w automacie jednak w amplitudzie podobnej do 2stanu,  poprzez modulację nieco wygładzona jest charakterystyka która pozwala na łagodne rozpalenie opału bez niepotrzebnego nadmiaru powietrza i łagodne zejście z pełnej mocy gdzie mocno rozdmuchany wegiel łagodnie sie uspokajaprzez co nie kopci po nagłym odcięciu powietrza (jak by to było w typowym 2stanie)

Edytowane przez jolo747
Opublikowano
23 godziny temu, jolo747 napisał:

20191113_182546.jpg

Zaciekawił mnie ten fragment "łagodne zejście z pełnej mocy gdzie mocno rozdmuchany wegiel łagodnie sie uspokaja przez co nie kopci po nagłym odcięciu powietrza " Możesz to bardziej rozwinąć? Ten wykres z pracy Twojego kotła to obrazuje?

Opublikowano

Zgodzę się, dla przewymiarowanych kotłów lub palników jest to ratunek. Jak retorta za duża to pewnie trzeba tak dobrać ustawienia naweglania i powietrza aby dojść do minimum możliwości jej fizycznych wymiarów co by jeszcze dobrze pracowała i z tego punktu wyznaczyć maksymalną moc potrzebną do pracy kotła w danym układzie odbioru. Ciągle pozostaje problem emisji, czystości kotła i pracy ciągłej. 

Opublikowano (edytowane)

tak,obrazuje tylko trzeba wykres rozciągnąć do 2 godzin , w perspektywie 6 albo 12H wykres zawsze będzie kanciasty , dla tego dla mnie lepiej by było gdyby wykresy były przewijane niż zacieśniane ,

zastanawiam sie też dla czego algorytm nie uruchamia (po wyjściu z czuwania )modulacji od najniższej zadanej mocy ,czyżby za to odpowiadał parametr dynamika ?

20191114_203245.jpg

20191112_230804.jpg

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

Jockey jakie wymiary masz tej miski ( średnica i głębokość) i jak wysoko od paleniska ( wysokość liczysz od spodu miski czy rantu)?

Opublikowano

Podepne się pod pytanie kolegi wyżej odnośnie miski salatkowej.

Co ona daje? Jest czyściej, lepiej moduluje, mniej pali ?

Mam fabryczny deflektor i zastanawiam się czy nie spróbować tej magii

Opublikowano

Panowie jest dość obszerny temat o deflektorach, to można tam się dużo rzeczy dowiedzieć. Nie będę tutaj śmiecił. Miska o średnicy 23cm, głębokość 9cm, zawieszona 16 cm nad paleniskiem (rant) ale podkreślam, że wysokość zawieszenia trzeba dobrać doświadczalnie w zależności od wielkości (średniej) rozwijanej mocy

Opublikowano

Witam,

Czy możecie Panowie mi polecić jakiś mieszczacz? Tzn, firmę typ itp. Zeby wspolpracował z naszym sterownikiem.

Czy tutaj też zależy (jak zwykle ::) od typu instalacji etc, I to już musi instalator dobrać?

Ten temat jest mi zupełnie obcy

Opublikowano

Afriso lub esbe ,siłowniki też do nich są dobre.

Opublikowano

Ja mam np 3D z Womix'a i siłowniki też Womix. Nie mam zastrzeżeń co do ich pracy.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Dziekuję

A możecie podać konkretny typ? (nazwa ,model)

Opublikowano

Zawór moży być 3D lub 4D a siłownik  może być najnowszy model,jeszcze musisz wiedzieć jakiej średnicy,to bardzo ważne.

Opublikowano

hmm..ok ustalę średnice i wrócę

A to czy 3d lub 4d zależy od potrzeby instalacji, tak? I to musi określić instalator na miejscu, dobrze rozumiem?

Opublikowano

Ja mam np. Zawór 4D i 3D Szwajcarskiej firmy Goshe
I pracują idealnie żadnych problemów z nimi nie ma.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Panowie już mnie irytuje bo nie mogę doprowadzić pracy sterownika do należytej na niskiej modulacji. Jedynie wchodzi mi na wysoką a potem przebija co powoduje przejście w czuwanie. Kocił 14 kw  palinki firmy pancerpol pps 17 kw, dmuchaw WPA 120 z klapką( z tego względu większa wartość minimalna powietrza). W tej chili ustawiłem na 17kw i z tego względu moc ograniczona do 83% bo wychodzi moc na palniku 14.1 kw. Zawór 4d z słonikiem sterowany z panelu z domu. Brak pompy kotłowej. Minimalna modulacja 14% z tego względu że jak ustawie na przykład 15%,16% to i tak wskazuje że na mocy min modulacja wychodzi o 1% mniej niż zadałem, z dmuchawą jest odwrotnie o 1% więcej daje powietrza  niż zadana. Robiłem przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło. Wersja 2,27 oprogramowania. Ekogroszek Bartex gold. Średnie spalanie ok 14kg/h. Posiadam zetke oraz RCK.  Ktoś coś podpowie co zmienić żeby zaczęło pracować poprawnie? 

3d546845a6a3c2e4.jpg

0ca3604951777109.jpg

98438f0c3566425egen.jpg

a6686601253216c2gen.jpg

788d91bc62b5d9d9gen.jpg

0027eb6ae6540320gen.jpg

Edytowane przez krychu34692
Opublikowano
11 minut temu, Michaelkw napisał:

hmm..ok ustalę średnice i wrócę

A to czy 3d lub 4d zależy od potrzeby instalacji, tak? I to musi określić instalator na miejscu, dobrze rozumiem?

Lepiej nich to ustali instalator jeśli masz dobrego,bo magików wiesz że nie brakuje i zakładają przeważnie za małą średnicę.Możesz mu tylko podać jakiej marki zawór z siłownikiem.

• Lubię to 1
Opublikowano
13 minut temu, krychu34692 napisał:

Panowie już mnie irytuje bo nie mogę doprowadzić pracy sterownika do należytej na niskiej modulacji. Jedynie wchodzi mi na wysoką a potem przebija co powoduje przejście w czuwanie. Kocił 14 kw  palinki firmy pancerpol pps 17 kw, dmuchaw WPA 120 z klapką( z tego względu większa wartość minimalna powietrza). W tej chili ustawiłem na 17kw i z tego względu moc ograniczona do 83% bo wychodzi moc na palniku 14.1 kw. Zawór 4d z słonikiem sterowany z panelu z domu. Brak pompy kotłowej. Minimalna modulacja 14% z tego względu że jak ustawie na przykład 15%,16% to i tak wskazuje że na mocy min modulacja wychodzi o 1% mniej niż zadałem, z dmuchawą jest odwrotnie o 1% więcej daje powietrza  niż zadana. Robiłem przywrócenie ustawień fabrycznych nie pomogło. Wersja 2,27 oprogramowania. Ekogroszek Bartex gold. Średnie spalanie ok 14kg/h. Posiadam zetke oraz RCK.  Ktoś coś podpowie co zmienić żeby zaczęło pracować poprawnie? 

3d546845a6a3c2e4.jpg

Jeśli nie masz pompy kotłowej to włącz CWU na stałe.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, slawek56 napisał:

krychu34692 Włącz pompę CWU na stałe.

Edytowane przez slawek56