Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy, jak dajecie re, wycinajcie z odpowiedzi fotki. Był w tym temacie dłuży czas spokój, ale widzę że ponownie się zaczęło.

Opublikowano

skrocilem na 5sek, dzieki

Opublikowano

Nie cytujcie ze wszystkimi zdjęciami, bo to niepotrzebne.

@marekd masz bardzo nisko deflektor, a nad nim zaraz chyba ruszt żeliwny, nie wiem,  ale przypuszczam, że może to mieć wpływ na górę płomienia i końcówki mogą kopcić. Jeśli można usunąć ten ruszt, to zrób to na próbę i podnieś ten deflektor, albo załóż miskę z nierdzewki i powieś około 24cm nad palnikiem. Nastaw na razie nie zmieniaj.

Opublikowano
41 minut temu, Oldek napisał:

Koledzy, jak dajecie re, wycinajcie z odpowiedzi fotki. Był w tym temacie dłuży czas spokój, ale widzę że ponownie się zaczęło.

Oldek a co przeszkadza ze pytam i zamieszczam zdjęcia jak ktoś z forum prosił , poczytaj.

Opublikowano

marekd to nie chodzi że Ty wstawiasz zdjęcia, tylko o to że ktoś Cię cytuje jeszcze raz z tymi zdjęciami :-)

Opublikowano

Jockey , trochę ciężko wykonalne na chodzącym piecu , ale pomyśle dzisiaj jak to zrobić , dzięki za podpowiedz.

Opublikowano
4 minuty temu, marekd napisał:

Oldek a co przeszkadza ze pytam i zamieszczam zdjęcia jak ktoś z forum prosił , poczytaj.

Chodzi o to, żeby wyciąć zdjęcia, cytując kolegę. Teraz to się tyczyło kolegi @Misiu

Opublikowano
2 minuty temu, altoro napisał:

marekd to nie chodzi że Ty wstawiasz zdjęcia, tylko o to że ktoś Cię cytuje jeszcze raz z tymi zdjęciami :-)

Ok

Opublikowano
Teraz, marekd napisał:

Jockey , trochę ciężko wykonalne na chodzącym piecu , ale pomyśle dzisiaj jak to zrobić , dzięki za podpowiedz.

PAUZA → Czekasz trochę i wyjmujesz co tam masz w kotle. Koty, psy czy deflektory. :)

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, marekd napisał:

skrocilem na 5sek, dzieki

ja bym jeszcze podniósł temperaturę na kotle na 55stC, powrót masz 47 stC , to jest graniczna wartośc

modulacja minimalna 20% maksymalna 90%, max czas przekroczenia temp 10min, i dynamika 2 lub 3

po wykresach widać że ci ten kociołek nie odbiera temperatury ze spalin, pułki są pionowe czy poziome ?czyste ? masz klapę na kominie , w jakiej pozycji  ?

Damszn , masz różne wersje oprogramowania w monitorze i sterowniku ,

Edytowane przez jolo747
Opublikowano
1 minutę temu, jolo747 napisał:

ja bym jeszcze podniósł temperaturę na kotle na 55stC, modulacja minimalna 20% maksymalna 90%, max czas przekroczenia temp 10min, i dynamika 2 lub 3

po wykresach widać że ci ten kociołek nie odbiera temperatury ze spalin, pułki są pionowe czy poziome ?

Damszn , masz różne wersje oprogramowania w monitorze i sterowniku ,

Polki są pionowe jak dam 55 to tyle pójdzie na grzejniki a na parterze nie ma zaworów bo dziadek jest nie reformowalny i się ugotuje, na pietrze założyłem. 

Opublikowano
8 minut temu, Deafnezz napisał:

PAUZA → Czekasz trochę i wyjmujesz co tam masz w kotle. Koty, psy czy deflektory. :)

Widzę ze muszę się zmobilizować i ale co do deflektorze to już gorzej będzie nie ma go gdzie zaczepić wyżej teraz wisi na tym ruszcie może zostawię chociaż te dwa dla deflektorze i pomyśle jak go podczepić wyżej.

Opublikowano (edytowane)

podłóż coś pod ruszt i będzie wyżej

IMG_20191111_141953.jpg

Edytowane przez altoro
  • Zgadzam się 2
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, marekd napisał:

Polki są pionowe jak dam 55 to tyle pójdzie na grzejniki a na parterze nie ma zaworów bo dziadek jest nie reformowalny i się ugotuje, na pietrze założyłem. 

możesz dziadkowi zastosować "zawór kocowy" , położyć koc albo ręcznik zasłaniając nim  część grzejnika , półki pionowe wyczyszczone ?, klapa na kominie?

michę możesz położyć na rusztach 

20191104_093202.jpg

Edytowane przez jolo747
Opublikowano

Jak lepiej ustawiać temp. na grzejnikach zaworem 3d czy głowicami??

Opublikowano

No ruszt wywaliłem dwa zostawiłem na nich wisi deflektor i na tych dwóch rusztach dałem dwie cegły szamotowe  zdjęcia do wglądu.

Godzinę temu, jolo747 napisał:

możesz dziadkowi zastosować "zawór kocowy" , położyć koc albo ręcznik zasłaniając nim  część grzejnika , półki pionowe wyczyszczone ?, klapa na kominie?

michę możesz położyć na rusztach 

20191104_093202.jpg

250EC083-D900-4798-A5D7-1AA2C2D516E6.jpeg

18F3F75C-F5AF-4D8C-AADE-C0C3901085C2.jpeg

E6B051F5-37FE-4928-948B-78F7B4FAA335.jpeg

E9EB3AD1-300B-47AC-BD62-304EB78AD833.jpeg

BA8B2D54-E38F-40C0-8EF6-7828C4583824.jpeg

5D2B8032-F9D8-434E-A35D-D2B93FF640B9.jpeg

Opublikowano

Jolo 747 Polki piec czyszczony 2 dni temu , o jak klapę Ci chodzi na kominie ?

Opublikowano
1 godzinę temu, altoro napisał:

podłóż coś pod ruszt i będzie wyżej

IMG_20191111_141953.jpg

Dobry pomysł jak następnym razem będzie czyszczenie pieca to cza to zastosować u mnie , dzięki za zdjęcie .

Opublikowano

Podniosłem temp. Na kotle na 54 zobaczymy jak będzie w środku po czasie .

Opublikowano
6 godzin temu, Oldek napisał:

Czyli OFF, nie znaczy że tam nie mogę wejść ? Sorry za zamieszanie, ale jak wcześniej napisałem nie korzystam z tej funkcji sterownika.

Nie prościej spróbować najpierw  kliknąć zamiast zawalać  forum?

Opublikowano
5 godzin temu, marekd napisał:

Widzę ze muszę się zmobilizować i ale co do deflektorze to już gorzej będzie nie ma go gdzie zaczepić wyżej teraz wisi na tym ruszcie może zostawię chociaż te dwa dla deflektorze i pomyśle jak go podczepić wyżej.

Możesz spróbować bez deflektora na początek. Niektórzy jak mają ruszta wodne to nie zakładają deflektora. Niestety w zależności od kotła i opału różne opcje się sprawdzają. Warto pokombinować :)

Opublikowano

Witam. Posiadam kociol skamp pv 13, podajnik sv 200 mini i sterownik skzp 02. Moc ograniczona na sterowniku do min. Moze ktos posiada podobny i moze podzielic sie ustawieniami co do spalania i modulacji przy roznych temeraturach