Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wersjach demo niestety nie chce mi się zapisać poniżej 25°C dlatego pytam czy w samym sterowniku również jest tak samo. Może to ktoś sprawdzić i wstawić jakieś fotki albo filmik?

Chciałbym rozwiać wszelkie wątpliwości przed zakupem aby później nie okazało się że jest coś nie tak.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, LukaszT1125 napisał:

a obieg kotłowy masz dobry? Jeśli nie to będzie Ci się odstawiał jak na wykresie - praca w dwustanie; grzeje, odstawia się i ponownie grzeje jak zaleje go zimniejsza woda z co lub cwu; jak masz cwu to włącz pompę ładującą na stałe

Pompa od cwu jest włączona na stałe. Po prostu mam słaby odbiór ciepła bo to jest nowy dom i dobrze ocieplony. I teraz bym kupił dużo mniejszy kocioł. Moc teraz mam na 19 KW. Podejrzewam ze aby to wszystko dobrze zgrać to moc będzie musiała się zakręcić w górnych granicach czyli może to być nawet i te 50 KW. Jest to wogole możliwe i akceptowalne ???

Edytowane przez Mapik
Opublikowano

Ronoh  w sterowniku najniższa temperatura dla mieszacza  jest 20°C przed chwilą sprawdziłem!!!

Opublikowano

Sprawdzone w aplikacji mobilnej bo nie ma mnie w domku

Opublikowano

Można podpinać takie pompy pod sterownik.

Ponoć pompy energooszczędne nie lubią jak je często się włącza i wyłącza, ale u mnie już taka pompa i to jakaś tania chodzi pięć lat na cyklicznym ładowaniu CWU i jest podpięta pod sterownik.

Opublikowano
13 godzin temu, Mapik napisał:

Pompa od cwu jest włączona na stałe. Po prostu mam słaby odbiór ciepła bo to jest nowy dom i dobrze ocieplony. I teraz bym kupił dużo mniejszy kocioł. Moc teraz mam na 19 KW. Podejrzewam ze aby to wszystko dobrze zgrać to moc będzie musiała się zakręcić w górnych granicach czyli może to być nawet i te 50 KW. Jest to wogole możliwe i akceptowalne ???

Dlaczego chcesz ustawić moc 50KW jeśli masz19 KW?

Opublikowano
41 minut temu, slawek56 napisał:

Dlaczego chcesz ustawić moc 50KW jeśli masz19 KW?

No właśnie, jaka będzie różnica :

1. Rzeczywista moc kotła i mniejsza kaloryczność paliwa; czy:

2. Wyższa moc kotła i rzeczywista kaloryczność ???

Opublikowano

Kombinator jest dobry hehe.

Załóżmy że masz wszystko zgrane.

Jak zmniejszysz kaloryczność to podajnik będzie więcej opału podawał bo wylicza z kaloryczności i przesypu moc w kW. Skutkiem będzie niespalony opał.

I teraz to samo tylko zwiększysz moc maksymalną. Więc zwiększysz nawęglanie proporcjonalnie do wzrostu modulacji. Skutek podobny z tym że przy niższych modulacjach może być mało zauważalny. 

Opublikowano

Czy głowica elektroniczna na grzejnikach będzie miała niekorzystny wpływ na pracę kotła?

np ustawiam 22stopnie a jak ide do pracy ustawiam sobie np 19stopnie

czy spadnie spalanie?

może ktoś ma i może się podzielić obserwacjami itp

Opublikowano (edytowane)

WPA06 z przysłoną podniesiona na 1,5cm min 7 dla 10% 30 dla 100%

Ale było tez 7-24dla innego groszku

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
2 godziny temu, crook napisał:

Kombinator jest dobry hehe.

Załóżmy że masz wszystko zgrane.

Jak zmniejszysz kaloryczność to podajnik będzie więcej opału podawał bo wylicza z kaloryczności i przesypu moc w kW. Skutkiem będzie niespalony opał.

I teraz to samo tylko zwiększysz moc maksymalną. Więc zwiększysz nawęglanie proporcjonalnie do wzrostu modulacji. Skutek podobny z tym że przy niższych modulacjach może być mało zauważalny. 

No właśnie, załóżmy że potencjał mam dobrze wyliczony, odbiór ciepła mam mały i żeby się jakoś paliło mam takie ustawienia 

A53301FD-DDDB-4ACE-8E4A-EEB421401908.jpeg

909C4532-D963-4EEB-BB19-D29A64CD3E06.jpeg

68EE49F1-820D-4DB9-B1C1-FC2B1797C51A.jpeg

C71D2398-9068-41CC-AFE4-FD77DCFEE2A2.jpeg

3BCD9787-A1E4-472A-93F8-8098D043B2E9.jpeg

38C6E7C8-3540-434C-B3C2-26AF7FF187FC.jpeg

33C2F470-9E82-4B64-B7A6-EE0442D79F93.jpeg

Opublikowano

Palisz kamienie,kalorycznost  11,2 MJ? I k temu korekta +28% ????

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

No i właśnie tak to wygląda i trochę mnie to martwi

Dlatego zwracam się do Was i proszę o pomoc jak to ugryźć ???

Edytowane przez Ryszard
Połączenie postów
Opublikowano

Jest dziwne ustawienie,kociol dla wykresu chodzi 1Kw i rzeczywistosc jest 3.Dodaj kociolku prawdziwe data i popraw ustawienie dmuchawe,lub daj mniejszej.?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, manx napisał:

Czy głowica elektroniczna na grzejnikach będzie miała niekorzystny wpływ na pracę kotła?

np ustawiam 22stopnie a jak ide do pracy ustawiam sobie np 19stopnie

czy spadnie spalanie?

może ktoś ma i może się podzielić obserwacjami itp

Tak elektroniczne głowice zaburzają płynną modulacje-posiadam od 10 lat,ale spalanie spadnie więcej niż Ci się wydaje,,ja mam ustawione 22* w dzień, a 20 * w nocy,w spalaniu kolosalna różnica.Jeśli masz kocioł 19 KW to tak wpisz w sterownik.

Edytowane przez slawek56
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odp.

Piec ma 12kw...teraz też mam glowice ale nie elektroniczne.

A jaka różnica w spalaniu?

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

Mapik masz mocno zaniżoną kaloryczność, do tego widać że wyliczona moc kW jest mało prawdopodobna.

Zacznij od sprawdzenia potencjały podajnika i wpisaniu orientacyjnej kaloryczności, na pewno nie jest to 11MJ. Jak to ustawisz to wtedy ustawiaj powietrzem spalanie tak aby nie dymiło i kopiec nie wypalał się.

PS Jakaś dziwna tendencja panuje wśród nowych użytkowników, zamiast stroić powietrze to kręcą innymi parametrami.

Opublikowano

A panowie używacie zawirowywaczy w swoich piecach?  Warto?  I czy potrzebne są wtedy korekty powietrza? 

Opublikowano
14 godzin temu, manx napisał:

Dzięki za odp.

Piec ma 12kw...teraz też mam glowice ale nie elektroniczne.

A jaka różnica w spalaniu?

Każdy dom jest inny,każda instalacja,inny węgiel  i to jakie są u mnie oszczędności,nie znaczy że takie samę będą u Ciebie.Bardzo łatwo to sprawdzisz,poczekaj jak będzie taka sama pogoda w ciągu dwóch dni i ustaw jednego dnia wszystkie głowice np na 20 stopni przykładowo od godz.22 do 6.00 rano ,a od 6.00 do 22.00 ustaw 22 *i się przekonasz czy warto.

Opublikowano
10 minut temu, crook napisał:

Dają dają, u mnie około 20-30 st.C niższą temperaturę spalin.

Tyle co zmarłemu kadzidło, tylko ten pierwszy nie musi  co tydzień zawirowywaczy czyścić.