Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trzeba zrobić kabel typu Y i podłączyć pod 2 wyjścia sterownika. W trybie pracy pompa będzie chodzić jak zawsze a w trybie postoju tak jak ustawisz na cyrkulacji. Przy robieniu kabla zwrócić uwagę żeby nie pomieszać przewodów. Ja tak podłączyłem CWU i CYR żeby mieszać wodę w kotle impulsowo.

Wszystko fajnie tylko pod cyrkulację będę podpinał wyczystkę popielnika. Z owsa jest troszkę "nadmuchanego" popiołu.

Opublikowano

Gdzie można składać propozycje zmian w oprogramowaniu naszego sterownika? Najbardziej brakuje mi cyklicznego mieszania wody po osiągnięciu temperatury zadanej na czujniku pokojowym.

Również podpinam się pod tę prośbę bo pisałem już na ten temat do Tomka w dn. 17.03.2017 r.:

Czy jest możliwość wprowadzenia do sterownika funkcji polegającej na cyklicznym załączeniu pompy CO podczas pracy z czujnikiem pokojowym. Chodzi o to aby w momencie gdy temperatura pokojowa jest osiągnięta (pompa CO jest wtedy wyłączona) sterownik cyklicznie załączał pompę CO co pewien okres czasu i na określoną ilość minut. Funkcja ta była by podobna do funkcji przedmuchu w czasie gdy sterownik jest w trybie czuwania.

Myślę, że takie cykliczne załączanie pompy CO usprawniło by pracę i kocioł nie byłby zalewany przez zimną wodę z obiegu.

Co myślisz o tym pomyśle? Jest to możliwe do wprowadzenia?

Tomek odpisał:

Postaram się to dorzucić w kolejnej aktualizacji.

Teraz Tomek jest bardziej ukierunkowany na potrzeby użytkowników SKZP więc myślę, że teraz się doczekamy tej funkcji.  :) 

Opublikowano

Na przetwornicy jest napisane ze to silusoidalna przetwornica, ale skoro innym dziala bez problemu to bede musial ja wymienic.

Opublikowano (edytowane)

A jeśli tak podłączone to ok, będzie to działać według oczekiwań wojana, tylko mała pomyłka i po sterze.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Przecież mostkujesz w sterze tylko wyjście fazowe. Neutralny i PE zostają bez zmian. Pompa też zostaje w swoim gniazdku. Trudno o pomyłkę :) Edytowane przez gmaj22
Opublikowano

Doskonale o tym wiem N i PE wystarczy pewnie z jednego wyjścia,jedynie L zmostkować,jednak napisałem tak bo miałem styczność z pseudo elektrykiem który żarówkę podpial pod 2 fazy i zadowolony był że 40W świeci mu jak 100W, świeciła kilkanaście sekund i zdziwienie

Opublikowano (edytowane)

Również podpinam się pod tę prośbę bo pisałem już na ten temat do Tomka w dn. 17.03.2017 r.:

Tomek odpisał:

Teraz Tomek jest bardziej ukierunkowany na potrzeby użytkowników SKZP więc myślę, że teraz się doczekamy tej funkcji.  :)

Edytowane przez pawi
Opublikowano

Gdzie można składać propozycje zmian w oprogramowaniu naszego sterownika? Najbardziej brakuje mi cyklicznego mieszania wody po osiągnięciu temperatury zadanej na czujniku pokojowym.

również jestem za tą zmiana mam podłogówkę i jak pompka przykładowo nie chodzi 3 godziny bo nie musi tyle grzac ,to zaś piec musi gonić i wchodzić  w górna modulacje  bo ma dużo wody do ogrzania 

Opublikowano

witam mam stara wesje oprogramowania 1.8 chyba i zastanawiam sie nad aktualizacja chodzi mi o korekte dawki powietrza w stosunku do modulacji. i teraz mam pytanko czy dzieki nowej wersji z ta opcja udalo sie komus zmiejszc spalanie? bo to przeciez najwazniejsze czy raczej tylko to dodatkowy bajer...

Opublikowano

Proszę podajcie jakie kable nadają się do aktualizacji sterownika.

Z tego co widzę to y-105 czy jest jakiś jeszcze?

ATEN model UC232A

Nigdy nie miałem żadnych problemów.

Opublikowano

witam mam stara wesje oprogramowania 1.8 chyba i zastanawiam sie nad aktualizacja chodzi mi o korekte dawki powietrza w stosunku do modulacji. i teraz mam pytanko czy dzieki nowej wersji z ta opcja udalo sie komus zmiejszc spalanie? bo to przeciez najwazniejsze czy raczej tylko to dodatkowy bajer...

ktos cos???

Opublikowano

Chyba nie było takiej wersji oficjalnie, albo 1.76 albo 1.83 czy coś w tym stylu, dość stary soft, warto go wymienić choćby na sam sposób prowadzenia spalania. No i sporo dodatkowych dość przydatnych opcji.

Opublikowano

ATEN model UC232A

Nigdy nie miałem żadnych problemów.

Taki też działa na 100% c2287b16867d82a8271ce16d44998519.jpg

Opublikowano

Potwierdzam - mam identyczny.

Opublikowano

Hej. Moi rodzice mają stary nie ocieplony dom z sześcioma żeliwnymi grzejnikami bez głowic. Stara instalacja. Rok temu kupili kocioł malina z skzp 02. Mam pytanie czy lepiej będzie zamontować termostaty na grzejnikach czy może dokupić panel pokojowy? Teraz temp w domu kontrolują za pomocą zaworu 3D.

Opublikowano (edytowane)

Jezeli chca sie denerwowac, spedzac czas pod piecem by im wykresy pasowaly to sterownik.

Jak chca sw spokoj to zawory termostatyczne.

A tak serio to sterownik wygoda i jeden czujnik qszystko zalatwi.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

....a 3D i pompę przełożyć na ochronę powrotu :)

Opublikowano

Jezeli chca sie denerwowac, spedzac czas pod piecem by im wykresy pasowaly to sterownik.

Jak chca sw spokoj to zawory termostatyczne.

A tak serio to sterownik wygoda i jeden czujnik qszystko zalatwi.

Generalnie to ja muszę chodzić do ich pieca i tam wszystko ogarniać więc to co założą będzie bardziej wygodą dla mnie :-) Ja u siebie mam termostaty i jest ok.
Opublikowano

Konwera zależy ,masz 3 możliwości i mowa o tych ekonomicznych. Zawory termostatyczne i głowice na nich do grzejników to najprostsza medota ale niestety na starej instalacji może być problem. I nie do końca taką znów skuteczna w sterowaniu instalacja Druga opcja zawór 3 D czujnik pokojowy ewentualnie panel + siłownik, z pompą kotłowa, trochę lepiej a jeszcze lepiej zawór 3D termostatyczny jako ochrona powrotu, z pompą kotlowa + zaw.z głowicami na grzejnikach. 3 opcja panel pokojowy zawór 4D z oddzielnym obiegiem z pompą ochrony powrotu siłownik zaworu, to tak w zarysie bo ktoś musi się przyjrzeć co jest na miejscu i itd iid W powyższych możliwe jest że mądrze to rozpracować to skutkowało będzie w miarę niskim spalaniem, bo przy każdej w/ opisanych mogą być spore różnice ze względu na spore straty. Stare grube rury,dla przykładu.

Opublikowano (edytowane)

U mnia stare zeliwnaky,grube rury,4d,2 pompki.grzejniki otwarte,regulacja tylko zewnetrzna czujnik pogodowy.Termostat na zeliwie sie ne oplaca.Za dužo wody i tone zeliwa ogrzewat i chlodzit.Lepsze uzywacz bezwladnosci.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Konwera zależy ,masz 3 możliwości i mowa o tych ekonomicznych. Zawory termostatyczne i głowice na nich do grzejników to najprostsza medota ale niestety na starej instalacji może być problem. I nie do końca taką znów skuteczna w sterowaniu instalacja Druga opcja zawór 3 D czujnik pokojowy ewentualnie panel + siłownik, z pompą kotłowa, trochę lepiej a jeszcze lepiej zawór 3D termostatyczny jako ochrona powrotu, z pompą kotlowa + zaw.z głowicami na grzejnikach. 3 opcja panel pokojowy zawór 4D z oddzielnym obiegiem z pompą ochrony powrotu siłownik zaworu, to tak w zarysie bo ktoś musi się przyjrzeć co jest na miejscu i itd iid W powyższych możliwe jest że mądrze to rozpracować to skutkowało będzie w miarę niskim spalaniem, bo przy każdej w/ opisanych mogą być spore różnice ze względu na spore straty. Stare grube rury,dla przykładu.

Dzięki bardzo za odp.
Opublikowano

U mnia stare zeliwnaky,grube rury,4d,2 pompki.grzejniki otwarte,regulacja tylko zewnetrzna czujnik pogodowy.Termostat na zeliwie sie ne oplaca.Za dužo wody i tone zeliwa ogrzewat i chlodzit.Lepsze uzywacz bezwladnosci.

Najgorsze jest to że rok temu moi rodzice to robili a tu znowu szykuje się robota. Jutro postaram się zrobić zdjęcia kotłowni rodziców i narysuje schemat. Prosiłbym wtedy abyś mniej więcej wytłumaczył mi jak to ogarnąć. Generalnie tutaj na forum jest dużo osób i często wychodzi na to że te "nasze instalacje" są spieszone. Czy Ci hydraulicy kiedyś się nauczą kłaść instalację tak aby wszystko grało?
Opublikowano

Instalacje i schematy poprawiaj w dziale Instalacje CO i CWU.

Załóż tam swój temat i nie wrzucaj wszystkiego do tego wątku, bo to nie ten temat.

Opublikowano (edytowane)

Przebudowalem to rowniez :wacko: na proste polaczenie 4d-maly obwod kociol i dužy obwod CO,oba posiadac wlasne pompki,zawor zwrotny.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Potrzebuję pomocy kupiłem Kabel w timel i zaczołem wgrywać program 2.10 a rze man panel pokojowy to zaczołem od panela poszło bardzo gładko to poszedłem do kotłowni i zaczołem wgrywać program 2.10 Lux w zabudowie Ale nic z tego panel piszczy i rzadnej reakcji pomocy!!!!!!!!!!!