Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

I wlasnie jest to zmiana na plus,bo nie musimy zmieniac tych innych wartosci.Bo pro przyklad inny opal wymaga nie tylko zmiany min i max.nadmuchow.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Być może, ale ja mam w palniku zapalarkę. Przy obecnych ustawieniach wystarczy 3-4 min, żeby rozpalić opał. Doszedłem do tego po wielu korektach. Zanim znalazłem optimum, rozpalanie zajmowało 5-8 min. Czasami udawało się dopiero przy 2 próbie. Poza tym stosuję się do informacji z filmu Timela, kiedy dodano opcję skali.

Opublikowano
Wszystko zależy jak masz ustawioną skalę. Jeśli skala wykorzystuje 50% zakresu obrotów dmuchawy, to będzie tak jak piszesz 10=5. Pomijam przy tym to, że wentylator nie przyspiesza liniowo.
Ja skalę mam 22-55, czyli wykorzystuję 33% obrotów dmuchawy. W moim przypadku wynik będzie 15=5.
Korygujesz jeszcze powietrze czy 10-100
Opublikowano

Mam korekty. Robiłem testy dla wentylatora 40W, żeby sprawdzić ile mają wynosić w przedziale mocy od 1-20kW. Jeśli ktoś korzysta z hallotronu to korekty na ,,0". Jeśli przy minimalnej modulacji (u mnie 15%) zaczyna kopcić, to znak że trzeba czyścić komorę powietrzną. Jeśli nie mam na to czasu. Podnoszę min. powietrze o 5, do czyszczenia palnika.

Opublikowano

@Hitower chodziło mi o powietrze minimalne i maksymalne. Przy skali 22÷55 masz powietrze 10 ÷ 100 czy minimalne masz zwiększone a max zmniejszone

Opublikowano (edytowane)

Kocioł 12KW ustawiony na 13KW dmuchawa Wpa 07 zaczyna kręcić od 18 powietrze w skali mam 32/47 - korekta 30% 1, 50% 2, 70% 2  blokada modulaci 60 dlatego żeby spaliny nie przekraczały 145 stopni, palnik powietrze 1-100 no i tak powoli się uczę. Zauważyłem że dolny zakres dmuchawy działa do 45% - 74 metry do ogrzania przy aktualnej pogodzie spalanie 16 - 18 kg i nie chce być inaczej pomyśleć co by było przy minus 20 st jak teraz średnia wychodzi 5 KW CWU grzeje tylko 5 godzin. 

Edytowane przez duch
Opublikowano

U mnie aktualnie tyle idzie na dom. Niepocieplona kolubruna, grzane 150m. Ekogroszek ziemowit mieszany 1:1 z owsem i trochę peletu. Kocioł 2520250113_094419.thumb.jpg.01608f6a95979ffbe697ea28f0a72283.jpgkw ustawiony na 12. Kaloryczność ustawiona na 21 i średnio wskazuje 9,5-10kw.

Opublikowano

Witajcie

Mam zamontowany zawór ATV aby chronił powrót 

Gdzie umieścić czujnik temp powrotu ? przed zaworem atv czy przy samym piecu ?

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, duch napisał(a):

Wpa 07 zaczyna kręcić od 18 powietrze w skali mam 32/47

07ke mialem ustawiona 19/56 przy 15 KW. 32 dla min.wydaje mi sie dužo mocne.Bedzie wypalac i falowac modulacja?

Jescze chcial bym poprosič kogos z halotronom o probe dmuchawy wpa 06,czy innej 80w w diagnostyke i odczyt obrotow po 10%,bo inaczej korekta jest wroženie z .....

Edytowane przez bercus
Opublikowano (edytowane)

bercus dzięki spróbuje tak jak u Ciebie. Dlaczego powietrze minimalne 10 a nie 1

tylko że teraz pójdzie na małych mocach.

Edytowane przez duch
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, duch napisał(a):
bercus dzięki spróbuje tak jak u Ciebie. Dlaczego powietrze minimalne 10 a nie 1
tylko że teraz pójdzie na małych mocach.

Powietrze minimalne 10 bo dla 10% mocy kotła ale pytanie jak ma @bercus

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Nie wiem czy dobrze kumam, gość z Timela mówił żeby powietrze palnika ustawić 1 - 100 ponieważ wtedy jest największy zakres modulacji.

Opublikowano

Jak ustawisz 1-100 masz 100 kroków w modulacji 10-100% palnika.
Jak ustawisz 10-100, to masz 90 kroków w modulacji palnika 10-100. Co i tak jest dużo.
Przy ustawieniu 1-100 moc palnika i wentylator będą miały te same wartości. O ile nie ma korekt.
Jak masz zapalarkę to te ustawione 100% może być za mało.
Ja mam u siebie 1-65 dla 10-100%, bo zapalarkę ma ustawioną na 90. A dyszkę zostawiłem sobie jakby jeszcze jakieś korekty robił.

Opublikowano
W dniu 12.01.2025 o 15:05, Krzysztofcwik napisał(a):

@Hitower chodziło mi o powietrze minimalne i maksymalne. Przy skali 22÷55 masz powietrze 10 ÷ 100 czy minimalne masz zwiększone a max zmniejszone

Dla mojego kotła 19kW i dmuchawy 40W mam niezmiennie ustawioną skalę 22-55. Przez ostatnie lata kaloryczność opału miałem ustawioną na 27Mj. Powietrze dla modulacji 10 (10-15), dla modulacji 100 (85-90). W tym sezonie kiepski opał zmusił mnie do większych korekt. Kaloryczność 25Mj, powietrze dla 10 (15-20), dla 100 (75-80), dodatkowo prawie o połowę skróciłem czas przerwy w czuwaniu bo przygasał żar.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Proste jak drut-powietrze minimalne ustawia sie do mocy 10%.Nie wiem,czy možne ustawic nižszej wartosci czy poki možne,nie pamietam jesli jest to blad starszych oprogramowani.

Mam powietrze 10-100.

Edytowane przez bercus
  • Lubię to 1
Opublikowano
Jak ustawisz 1-100 masz 100 kroków w modulacji 10-100% palnika.
Jak ustawisz 10-100, to masz 90 kroków w modulacji palnika 10-100. Co i tak jest dużo.
Przy ustawieniu 1-100 moc palnika i wentylator będą miały te same wartości. O ile nie ma korekt.
Jak masz zapalarkę to te ustawione 100% może być za mało.
Ja mam u siebie 1-65 dla 10-100%, bo zapalarkę ma ustawioną na 90. A dyszkę zostawiłem sobie jakby jeszcze jakieś korekty robił.
Mylisz się powietrze minimalne ustawiamy dla 10% mocy kotła 10÷100 mamy 100 kroków
Opublikowano

witam ponownie  i mam pytanie troszkę z innej beczki  jako że jestem "zółtodziób" szukam odpowiedzi na pytania  po czyszczeniu pieca a robię to przy  każdym zasypie  średnio co 4 dni ( syfu  nie jest  dużo chociaż walczę cały czas o jeszcze delikatniejszy popiołek) spalanie średnie spada średnio o 1 kg   czy jest to powiązane z czyszczeniem ? wiem że pogada ma wpływ  a największy wpływ (tak mi się wydaje ) ma wiatr  czy to czyszczenie by aż tak wpływało na spalanie 

Opublikowano

Zwiekszenie spalin sredne o 15° z powodu zaneczysczenego wymiennika mi powoduje wzrast mocy srednej o 1%

Opublikowano
14 godzin temu, jnka napisał(a):

wiem że pogada ma wpływ  a największy wpływ (tak mi się wydaje ) ma wiatr  czy to czyszczenie by aż tak wpływało na spalanie 

Gdybyś czyścił wymiennik co 2 tygodnie lub rzadziej, a nie co 4 dni to miałoby to wpływ na spalanie. Popiół i sadza na wymienniku działają jak izolator. Gdy na dworze mocno wieje zwiększa się ciąg kominowy i więcej ciepła przez niego ucieka. Założyłem RCK żeby to wyeliminować. To spory wydatek i raczej się nie zwróci (może po 8-10 latach). Zależało mi raczej na ustabilizowaniu pracy kotła w wietrzne dni.

Opublikowano
14 godzin temu, Krzysztofcwik napisał(a):

Jak to klasyk powiada "najgorszy jest wiatr"

Tylko wschodni. Ale jak postawisz wiatrak to będzie produkować ruble.

RCK plus hallotron i po problemie.